Moj profil

Recepti i savjeti: Otkrijte kako produžiti rok trajanja omiljenih jagoda i malina

Uz pomoć coolke zamrznite, ukuhajte ili posušite svoje omiljeno i zdravo bobičasto voće, te kad god to poželite uživajte u slasnim okusima slastica s jagodama, malinama i borovnicama.

Kad se zajedno s toplijim i sunčanijim danima konačno pojave prve jagode, našem veselju nema kraja. A, kako i ne bi kad nas iz tjedna u tjedan očekuje sve više vrsta bobičastog voća, koje ne samo da je jako ukusno, već i bogato zdravim sastojcima, te siromašno kalorijama. K tome, kako su i svestrane, jagode, maline, kupine i primjerice borovnice su nezamjenjiv sastojak mnogih ukusnih slastica i napitaka. No, iako u svježim bobicama možemo uživati samo u njihovoj kratkotrajnoj sezoni, one se na sreću vrlo jednostavno mogu sačuvati i za poslije. Stoga im uz pomoć cool savjeta i recepata produljite vijek trajanja, te ih zamrznite, ukuhajte ili osušite, te potom uživajte u njihovim okusima bez obzira da li je vani plus 30 u hladu ili pada snijeg.

Zamrznite ih i koristiti za slastice i napitke!

Za zamrzavanje bobica, koristite samo svježe ubrane, optimalno zrele i zdrave plodove kojima tek netom prije upotrebe nježno i pažljivo očistite i isperite pod blagim mlazom vode i posušite. Ako želite da jedan dio bobica poput  jagoda i malina i nakon odmrzavanja zadrže svoj oblik, prvo ih u zamrzivač stavite posložene na ravnom pladnju obloženom papirom, jednu pokraj druge bez da se dodiruju, te ih tek kad se zamrznu premjestite u vrećice ili posude, te vratite u zamrzivač.

No, iako u svježim bobicama možemo uživati samo u njihovoj kratkotrajnoj sezoni, one se na sreću vrlo jednostavno mogu sačuvati i za poslije.

Bobice koje nisu slijepljene, te su stoga i ljepše i praktičnije za upotrebu, koristite za ukrašavanje, garniranje i oplemenjivanje deserata i napitaka, a one zamrznute na uobičajen način za različite slastice, jela i napitke.  Primjerice, iskoristite ih za pripremu hrskavo-sočnog crumbla, slasnog sladoleda ili finog shakea.

Ukuhajte ih u džemove na sliku i priliku bakinih!!!

Ne, ne, za ukuhavanje voća ne morate imati znanje, iskustvo i vrijeme koje su imale naše bake. Doista, uz pomoć cool savjeta, te želina Dolcela, želina 2u1  ili želiranog šećera,  i svježeg, ali primjerice i prethodno zamrznutog bobičastog voća, vrlo jednostavno i brzo i u vašoj kuhinji može nastati slatko baš kao ono bakino. Naravno, kako bi se čak i ako ste apsolutni početnik u kuhinji mogli ponositi već i sa svojom prvom staklenkom džema, tu su i coolkini recepti. Stoga se bez previše razmišljanja i s uživanjem upustite u avanturu pripreme home-made slatkog kako bi se kad god to poželite mogli počastiti džemom od jagoda, borovnica i kupina, ribiza i malina, te jagode i rabarbare koji će vaše doručke, baš kao i različite slastice, od palačinki do kolača, učiniti još ukusnijima.

Posušite ih i otkrijte njihovu novu dimenziju 


Bobičasto voće, posebno maline i brusnice, možete sačuvati i sušenjem u pećnici ili u posebnom aparatu, dehidratoru. Pritom koristite samo svježe, zrele i zdrave, te pažljivo očišćene i osušene bobice. Potom ih, u jednom sloju i bez međusobnog dodirivanja posložite na papirom obložen lim za pečenje ili na police aparata, te ih sušite na temperaturi i u trajanju koje ovisi o njihovoj vrsti i veličini. Sušeno voće koristite kako za zdrave grickalice, tako i za pripremu čajeva, mueslija, pahuljica i kaša, te voćnih kruhova i različitih kolača. Primjerice, maline i borovnice idealne su i za pripremu različitih slastica od jednostavnih poput muesli tarta do raskošnih kao što su čokoladna torta s malinama i torta od kokosa s kremom od malina i straccatella kremom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.