Moj profil

Instagram food manija: Mjesto gdje se hrana prvo jede očima

Instagram je kulminacija "jedenja očima". Onima koji se tamo "hrane" ne moram ništa dodavati, onima kojima je pojam nepoznat, moram objasniti da se radi o društvenoj mreži, na kojoj korisnici izmjenjuju fotografije s kratkim postovima.

Slažem se. I smatram da je oduvijek bilo tako, ali i da je danas, u doba globalnog voajerizma, ta sintagma još istinitija nego prije.

Instagram je kulminacija "jedenja očima".  Onima koji se tamo "hrane" ne moram ništa dodavati, onima kojima je pojam nepoznat, moram objasniti da se radi o društvenoj mreži, na kojoj korisnici izmjenjuju fotografije s kratkim postovima. Fotografije hrane su među najposjećenijima. Instagram nije kuharica, ni tečaj fotografije, ni gastrovodič, već sve to zajedno! Postoje prave pravcate zvijezde te društvene mreže koje svoju slavu, koja se mjeri u broju sljedbenika, mogu zahvaliti isključivo fotografijama hrane, bez obzira da li za model imaju dva krumpira i čašu vode!

Međutim, da se razumijemo, na Instagramu postoji hrana i... hrana.

Od hrvatskih Instagram profila, @coolinarika je bez sumnje broj 1!

Postoji ona velikih chefova, koje slijedimo kao da se radi o reality showu, kako bi znali gdje su, s kim su i naravno, što kuhaju, jedu ili piju! Iz prvenstveno setimentalnih razloga, uvijek volim znati što radi @lidiabastianich. 

A post shared by Lidia Bastianich (@lidiabastianich) onApr 10, 2017 at 12:06pm PDT

Hranu s Lidijinih fotografija prepoznajem i često mi pomogne u što-ćemo-danas-jesti danima. Moja druga opsesija je Instagram profil @reneredzepinoma Rene Redzepija, chefa restorana Noma iz Kopenhagena, jer me podsjeća kako život zna biti jednostavan. Njegove su fotografije (možda i njegovih fotografa, jer ne mogu vjerovati da čovjek može biti tako dvostruko talentiran?!) su smirujuće, tamnih zemljanih boja, s jednim ili najviše dva sastojka, koja često leže na nečijem dlanu. Pratim i @kirstenlkish Kirsten Kish, mladu američku cheficu, eklektičnu i simpatičnu, koja je danas ovdje, a sutra tamo. Njezine fotografije i postovi su njezin dnevnik, koji slijedi, ni manje ni više, 95 tisuća ljudi.

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) onJan 26, 2016 at 3:35am PST

A post shared by Kristen Kish (@kristenlkish) onJul 27, 2015 at 2:58pm PDT

@luckypeach, sa svojih skoro 190.000 fanova, još je jedan od mojih omiljenih Instagram profila. LP je kultni američki tromjesečnik o hrani, kojeg je 2011. pokrenuo veliki chef David Chang i koji među svojim suradnicima može računati na Antony Bourdaina, Wylie Dufresne i Harolda McGeea.

A post shared by Lucky Peach (@luckypeach) onDec 24, 2016 at 9:59am PST

Postoje profili posvećeni hrani, koji su svoje sljedbenike osvojili originalnim pristupom. Tako @simmetrybreakfast postavlja samo fotografije doručka za dvoje, koji su potpuno identični. Autor Michael Zee je otkrio da svakodnevno slikanje doručka, prije ispijanja kave, može postati mnogo unosnijim poslom od onog kojeg je dotad obavljao, tj. nastavničkog. S preko pola milijuna fanova, u ovoj godini možemo očekivati izlazak njegove prve knjige fotografija.

A post shared by @_bbic onOct 18, 2016 at 1:00am PDT

@iambaker, iza kojeg stoji Amanda, i @julskitchen, koji je djelo Giulije Scarpaleggia, su primjer još dvaju Instagram profila koji imaju brojne sljedbenike, prvi jer je njihova autorica bolja u ispisivanju duhovitih postova, nego u slikanju, a druga jer se njezin dom u Toskani, pa tako i njezine fotografije, podudaraju sa svim romantičnim stereotipima koje imamo o životu u toj talijanskoj regiji.

A post shared by Amanda (@iambaker) onJul 22, 2016 at 5:26pm PDT

A post shared by Giulia Scarpaleggia (@julskitchen) onFeb 13, 2017 at 5:29am PST

@davidlebovitz, David Leboviz je američki fotograf koji živi u Parizu, te na vrlo osoban način kroz fotografije priča svoju životnu priču.

A post shared by David Lebovitz (@davidlebovitz) onApr 18, 2017 at 10:46am PDT

Od hrvatskih Instagram profila, @coolinarika je bez sumnje broj 1!

A post shared by Coolinarika (@coolinarika) onApr 27, 2017 at 2:01am PDT

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.