Moj profil

Juha od pršuta

Uskrsni doručak obavezno počinje juhom od pršuta....ovaj put bez svekrve!

Vrijeme je Uskrsa, počele su pripreme.

Redovno smo za Uskrs odlazili kod svekrve, svi, njeno petoro djece, unuci, i ponekad još netko "omiljen" sa njene strane. Ali i toga je već bilo dosta. Odluka je pala i odlučila sam sama pripremiti sve potrebito. U Istri (centralnoj), običaj je blagosloviti hranu, međutim, taj sam dio preskočila. Blagoslovila sam je sama. Lako je to bilo. Drugi teži dio, nabava namirnica. To baš nije bilo lako. I treće, za mene opet lagani dio, kuhanje i priprema, te dekoracija stola, pisanice, itd. Najvažnije je da sam imala još malo domaćeg pršuta tako da ću to iskoristiti za juhu.

Važno je napomenuti da se počinje sa doručkom, nakon toga misa, a nastavlja se sa ručkom. Znači dva obroka. Za doručak se pripremaju kuhana jaja, mladi luk, juha od pršuta, kuhani pršut, fritaja od šparoga, janjac i naravno pinca. Za ručak ide tradicionalno juha od junetine ili teletine, šugo sa domaćom paštom, kiseli kupus, i naravno pinca ili povetica.  Počela sam dan prije, sve je išlo lagano, farbanje jaja, kolači, šugo, kiseli kupus, friganje šparoga, juha od junetine....dok sam juhu od pršuta pustila za večer. Ona se mora kuhati 3-4 sata, a zauzima puno mjesta na samom štednjaku, to je bio najveći razlog. Navečer sam našla veliki lonac (da stane dio kosti od prštuta sa komadom pršuta unutra). Uglavnom ako idete tražiti na Google zna sve - juha od špalete ili pršuta nećete naići na pravi recept. Naći ćete juhu od pršuta ali u koju se dodaje razno povrće, i bla bla bla. Juhu koju mi priprema za Uskrs je isključivo od pršuta.

Ali evo greške. Kost od pršuta bila je razrezana. Kuhanjem je u lonac izlazila pjenica hrskavice, Juha više nije bila juha, bila je to prava maneštra. Gusta maneštra. I šta sada. Tri sam puta mijenjala voda. Ali ništa. Pjenica je bila uporna i izlazila satima vani. Nakon četiri sata kuhanja, ugasila sam juhu i otišla spavati. Mučilo me je to. Što učiniti. Kako sve to iscjediti. Kuhani pršut bio je odličan, o tome neću niti pisati. Ali juha.....uh.

Probudila sam se rano, ne previše zadovoljna, uzela mobitel i opet na Google. Kako razbistriti juhu i vidi vraga, vrlo jednostavno, sa tučenim bjelanjkom, francuski recept. Požurila sam isprobati. Lagano i jednostavno, a uspjeh zagarantiran. Sretna, zadovoljna. Juha BISTRA.

Cijeli je dan prošao ugodno, fino, malo naporno (zbog jela i pića), ali svi elementi bili su odrađeni, kao kod svekrve, za mrvicu BOLJE.

PS - nisam se sjetila fotografirati i juhu 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.