Moj profil

Tinktura od gaveza

70
Tinktura od gaveza

Kad se dođe u situaciju (čitaj godine) da svako malo neka koščica boli, pored skupih lijekova dobro dođe i neki lijek iz narodne apoteke. Tako je nastao i ovaj recept, koji smo dobili od muževog radnog kolege.

Kad se dođe u situaciju (čitaj godine) da svako malo neka koščica boli, pored skupih lijekova dobro dođe i neki lijek iz narodne apoteke. Tako je nastao i ovaj recept, koji smo dobili od muževog radnog kolege.

Sastojci

400 gr čistog, sitno naribanog korijena gaveza
1 litar jake rakije
mali nožić za struganje korijena
ribež za ribanje
1 par gumenih rukavica

Priprema

1.

Korijen gaveza je jako sluzav, pa kad se dobro opere od zemlje, sa obaveznim rukavicama na rukama (prvi puta su mi ostale crne ruke i čistila sam svim i svačim dok nisu došle u normalu) strugati crnu koricu, ne nužno svu i poslije struganja ne prati ponovo korijen. Zbog sluzavosti (nije odvratno kako riječ zvuči) klizi iz ruku pa treba bit pažljiv sa alatom. Poslije naribati na najsitniji ribež, jer će se tako osloboditi više ljekovitih sastojaka iz korijena. Staviti u plastičnu ili staklenu bocu šireg grla i preliti rakijom ( mi smo imali našu jabukovaču jačine nekih 45-47 onih stupnjeva alkoFola). Držati na tamnijem, hladnom mjestu  najkraće 30 dana, povremeno protresti.

2.

Tekućina dobijena na taj način je tamne boje, ima blag miris po rakiji, sluzava je na dodir, poslije upotrebe ne ostavlja masne tragove, brzo se upija u kožu na nanesenom mjestu. Nije ljepljiva na dodir poslije samo jedne minute. Koristiti na kapljice utrljavajući na bolno mjesto. Nije potrebno dugo masirati. Pustit minut-dva i komotno se obući. Ne ostavlja na odjeći fleke. Ruke oprati kao i poslije nanošenja bilo kakvih krema ili gelova za iste svrhe.

3.

Cvijet i list gaveza u ovoj slici nisu baš prepoznatljivi slikala drugi dan pa je počelo venuti

Posluživanje

Uzgred da napomenem kako sam nedavno gledala jednog travara, koji  za ljekovite pripravke preporučuje jabukovaču, jer je najbolja zbog manjeg procenta metil alkohola u sebi. Ja ne znam pa neću tvrditi da je u pravu, samo prenosim ono što sam čula. Naš lijek držimo u boci i po potrebi iscijedimo u malu bočicu za korištenje. Što duže stoji sve je gelastiji.

Za više informacija o Gavezu pročitati ovdje.

  • Zdravlje(7)
  • Gavez(3)
  • Apoteka(2)
  • Lijek(2)
  • Lekovite-biljke(1)
  • Prirodni-lekovi(1)
  • G-gavez-lijek(1)
  • Prirodni-lijekovi(1)
  • Savjeti(1)

31

Marina drago mi je da je krema pomogla. I ovo je djelotvorno. Probaj ako nabavis korijen. Hvala.

kupila u bosni kremu od gaveza za boljkice tako dasam sigurna da pomaze 😁!a ovo cu si pribiljeziti!!!😉

Hvala,otišlo je u "domaći ljekovi"

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)