Moj profil

Isprobajte ove fiiiine recepte s hranjivim kašama

Kaše od žitarica bogate su složenim ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima i energijom te uz pravilnu pripremu mogu biti uravnotežen obrok.

Kada se u nutricionizmu i kulinarstvu spomene riječ „kaša“, često se prvo pomisli na kašice za bebe s kojima velika većina djece kreće u dohranu. Ili pak na hranu za starije osobe ili one koje imaju problema sa žvakanjem i gutanjem.

Juhe s dodatkom žitarica ili kaša odličan su hranjiv i brz obrok.

Ljudi se zbog toga sve više odmiču od takve vrste hrane i pribjegavaju onoj za koju su najjednostavnije rečeno potrebni nož i vilica, ne znajući zapravo kako time mogu izgubiti na nutritivnoj vrijednosti vlastite prehrane.

Što su kaše u prehrani?

Kaše zaista ne moraju biti ni za djecu ni za bolesne ni za starije osobe već svatko od nas hranjivu kašu može uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik, bez obzira na to govorimo li o doručku, ručku, večeri ili jednostavnom međuobroku.

Kaše se najčešće pripremaju od žitarica, poglavito zato što ih je tako najjednostavnije pripremiti. Žitarice se skuhaju u vodi te im se dodaju razni začini ili druge namirnice kako bi ih se još dodatno obogatilo.

Pet hranjivih kaša

Kaša od bulgura

Bulgur je žitarica koja se dobiva obradom durum pšenice, a prednost pred ostalim žitaricama ima u tome što već dolazi djelomično termički obrađena pa joj je vrijeme kuhanja zaista kratko. Sadrži visoke količine prehrambenih vlakana, kao i pojedine mineralne tvari poput cinka i željeza koji katkad znaju biti deficitarni kod bezmesne prehrane.

Palačinke s puretinom i heljdinom kašom

Kaše ne moraju biti samo dio doručka već su vrlo efektne i mogu podići i slana jela. Vrlo se često za takva jela koristi heljda jer ima zaista širok spektar primjene. Iako se tehnički ne smatra žitaricom, zbog načina na koji se njezina zrna koriste u kulinarstvu mi je ubrajamo u skupinu žitarica. Osim što je izvor ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, heljda je i odličan izvor vitamina B skupine i magnezija.

Žuti medaljoni

Jedno od najdražih jela vegetarijanske i veganske kuhinje su popečci odnosno medaljoni. Iako se često rade od kombinacije povrća i žitarica, mogu biti i samo od žitarica, kada se najčešće koriste kaše. Proso je žitarica koja, osim što se od nje rade odlične kaše, zna biti i čest sastojak pudinga. Izvor je ugljikohidrata, ali sadrži i nezanemarivu količinu proteina i vitamina B skupine. Također je i dobar izvor magnezija.

Salata od slanutka i heljdine kaše

Kaše od žitarica također su odličan sastojak osvježavajućih salata. Tako klasičnoj salati s povrćem dodajemo složene ugljikohidrate i prehrambena vlakna koja će nas dulje držati sitima, bez obzira na to što smo konzumirali „samo salatu“.

Juha od ječma

Ječam je još jedna namirnica koja se često koristi za kaše – posebice u juhama i varivima. Ima visok udio prehrambenih vlakana pa može pospješiti probavu, a sadrži i znatne količine mineralnih tvari selena i bakra, koji su iznimno važni za brojne procese u organizmu. 

Dobrobiti kaša za prehranu

Kaše mogu biti zaista odličan dodatak prehrani jer uz vrlo malu pripremu mogu osigurati sve makronutrijente, energiju i pridonijeti dnevnom unosu hranjivih tvari. Žitarice kao izvor ugljikohidrata, mineralnih tvari, energije i prehrambenih vlakana produljuju osjećaj sitosti i u pravilnoj kombinaciji čine uravnotežen obrok.

U nedostatku vremena brze gotove juhe s povrćem i žitaricama zaista mogu biti jednostavan i kvalitetan obrok kako bi organizam bio spreman na sve dnevne zadaće koje ga čekaju. Baš poput Podravka Bogatih juha.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.