Moj profil

Sasvim slucajno - LCHF i Lilest

Kulinarski mini-maraton isprobavanja recepata nase drage Lilest koji se sasvim slucajno poklapaju s LCHF kuhinjom. Neka Vas ne zbuni skracenica u naslovu, zapravo rec je o finoj domacoj kuhinji za sve.

Ovaj moj poslednji blog pisem da imamo Lilest i ja za uspomenu.

Meni samo i dalje nije jasno ako ce se na novoj verziji Coolinarike sve vrtiti oko hrane, zasto ce onda s vremenom nestati i svi blogovi vezani za hranu?!

Dugi zimski dani, lockdown, pritisak na poslu, ucenje kod kuce, praznici... naravno preterivalo se s hranom, sto iz dosade, sto iz nervoze... U drugoj polovici januara nasla sam se opet u dobro poznatoj situaciji - kupuj rifle u vecoj velicini ili kreci s djetom.

Sa LCHF sam krenula jos u avgustu 2014, punih 5 godina sam se poprilicno pridrzavala pravila i onda je doslo do faze zasicenja. Tih prvih 5 godina bez problema sam pravila kolace i sva ostala jela, a da ih uopste nisam probavala, a od kad sam pocela brljaviti stalno mi se jelo nesto slatko. Prethodnih 1.5 godinu vrtila sam se u krug... malo LCHF, malo Paleo, malo "jedi sve zivo"... 😉 Samo zahvaljujuci mom poslu gde sam stalno u pokretu te brzom tempu zivota i dalje sam se uvlacila u svoje rifle velicine 38 (u koje sam se na kraju jedva uvlacila).

Trebalo mi je nesto novo da me inspirise. Nekad, kad sam imala vise vremena, s uzivanjem sam odradila mini maratone recepta koji su se sasvim slucajno poklapali s LCHF kuhinjom - "LCHF rucak kod Mucike", "LCHF na nacin Gageherc", "LCHF rucak kod Pomoravke" i "LCHF i Paleo na Djegicin nacin".

Godinama tagiram LCHF recepte i primetila sam da se dosta tog poklapa kod nase Lilest. Kad sam detaljnije procesljala njene recepte, ostala sam prijatno iznenadjena - lista recepata koji se sasvim slucajno poklapaju bila je poprilicno velika i naslo se tu materijala za jedan dugi kulinarski maraton. Sve sam ih tagirala pod tagom "lchf-lilest". Naravno neke recepte je trebalo malo prilagoditi, a to je lagano... secer se zameni eritritolom ili steviom, vrhnje za kuvanje sa slatkim vrhnjem/pavlakom za kolace, suncokretovo ulje s maslinovim...

Inace u Ljiljanine recepte imam puno poverenje i ona je meni ovde u 10 top kuvarica. 🙂 Zaista se potrudila da iskuca i detaljno objasni svih trenutnih 1143 recepta.  Zasluzila je da joj se oda pocast, a ujedno ovo je moj doprinos i igrici "Kod Ljilje u kuhinji".

Krenula sam s pripremama, printala recepte, pravila neki plan, otisla u nabavku.... Nakupovala sam dosta tikvica, paprika, gljiva, piletine, parmezana, zacinskog bilja i belog luka jer te namirnice najvise prevladavaju u kuhinji kod Lilest.

Krenula sam s isprobavnjem recepata i prezadovoljna sam sa svim sto sam isprobala. 🙂

"Zapeceni sampinjoni" na ovaj nacin se bas brzo pripremaju, a budu fini i socni.

Za kratko vreme pravila sam ih 2 put, drugi put u kombinaciji s pireom od karfiola i "purecim fileom u umaku od paprike".

Isprobala sam "Jednostavne dinstane sampinjone" i "Umak od sampinjona i paprike".

Zatim "prilog od sampinjona i tikvica".

 Za dorucak vikendom uz domaci LCHF hleb napravila sam finu "pastetu od tune".

Jedan od brzih dorucaka bila mi je i "kajgana s parmezanom".

"Spagetirane tikvice" probala sam i u verziji s piletinom i s kozicama.

Lilest voli komabinacije tikvica i sira. Isporobala sam ih "Zapecene tikvice s feta sirom".

Zatim verziju s mozzarella sirom.

U ovo hladno doba godine treba pojesti nesto s kasikom, a "Juha od komoraca" se uklapa i u Hrono i u LCHF ishranu.

Ljiljina "Juha s povrcem" prava je vitaminska bomba.

Kad se vec spominju vitamini, u ovoj sarenoj salati sa sezamom ima ih mnogo. 🙂

Paprike se u Ljiljinoj kuhinjici spremaju na mnogo nacina. Pekla sam "paprike sa sirom" (bile su predugacke pa nisu bas fotogenicne).

"Umak od pecenih paprika i kiselog vrhnja" je odlican!

"Peperonata" je pravo otkrice.

"Prokulice pecene s pancetom" su mi isto bile fine.

"Umak s grckim jogurtom" odlicno se uklopio uz pecene domace kobasice.

A poznata "Tzatziki salata" se fino uklopila uz "Leskovacke ustipke".

"Pire od kaula" pravimo slicno, sad sam ga samo zapekla i bas je fino.

Takodjer sam nakon duzeg vremena pravila "dinstani poriluk" ovaj put s dodatkom malo senfa.

Na Ljiljinom profilu ima mnogo recepata s piletinom. Isprobala sam "pecenu mariniranu piletinu".

Za "peceno pile na maslacu i kapuli" imam samo sliku pripreme.

"Piletina u umaku od paprike i susene rajcice" pravi je specijalitet.

Odlicno se uklopila uz pire od "Romanesco" karfiola.

Sad nisam stigla, a inace sam vec par puta pravila "punjena pileca prsa".

"Kiseli kupus iz pecnice" sam vec pravila pre ovog mini-maratona i posto nam se onda jako dopao pravila sam ga opet, naravno s dodatkom pancete. 🙂 Odlican recept, dok se rucak krcka imate vremena za nesto drugo. 

Uz Ljiljinu kuhinju se zdravo mrsavi, taman kila po svakoj nedelji.

Kad sam krenula sa ovim kulinarskim mini-maratonom planirala sam da traje do kraja februara pa da tek onda sastavim ovaj blog. Brinula sam se da me u tom ne spreci Corona, a nazalost "novotarije" na Coolki su mi nekako ubile volju.

Naravno recepti od Lilest ce i dalje gostovati u mojoj kuhinjici i rado cu s vremenom isprobati i ostale tagirane recepte. 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.