Moj profil

O grejpfrutu

Veoma gorkog ukusa,  citrus koristan ali ponekad i opasan  za organizam*

Grejp ili Grejpfrut /Citrus paradisi/ je tropska biljka iz roda agruma gorkoga ukusa. Proizveden je prvi put na Barbadosu u 17. veku, kao hibridna vrsta voća, nastala ukrštanjem limuna i pomorandže.

Ime je dobio 1814. godine na Jamajci, i to zbog načina na koji raste – visi u grozdovima poput grožđa.


Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu. Drvo je žućkasto bele boje i prijatnog mirisa. Plodovi grejpa narastu do 15 centimetara u promeru, a imaju žutu ili narandžastu boju kore.

Kao i svi drugi citrusi, i grejpfrut sadrži veliku količinu vitamina C, vitamin A, B1, B2, folnu kiselinu, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, jabučnu, salicilnu, oksalnu, vinsku i limunsku kiselinu, ne sadrži veliki broj kalorija,

U sastav grejpfruta ulazi otprilike 88% vode. Idealan je za dijete za mršavljenje, zbog sadržaja limunske kiseline.

Kao snažan antioksidans odličan je za organizam i jačanje imuniteta, sprečavanje infekcija, utiče dobro na rad srca, podmladjuje kožu, ima diuretsko dejstvo, dobar je protiv nesanice.

Ipak, ukoliko pijete neke lekove, treba se posavetovati sa lekarom u vezi konzumiranja ovog voća, jer grejpfrut sadrži supstancu furanokumarin. Posle unošenja u organizam, ovo jedinjenje ometa dejstvo enzima jetre, a koji su neophodni za apsorpciju leka. A to znači da sastojci leka slobodno „krstare“ telom, i automatski se povećava koncentracija leka u krvi. Telo to prepoznaje kao da smo popili 5 tableta a ne jednu. Sve to može dovesti do neželjenih dejstava koja ponekad mogu da budu opasna po život.


Najveći proizvođači ovog voća su SAD, Kina i Južnoafrička Republika.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.