Moj profil

Mercado Central

Virtulana setnja za sve ljubitelje Juzne Amerike.

Santiago de Chile.

Mercado Central doslovno znaci glavna trznica,  smjestena je gotovo kraj same obale rijeke Mapocho.Ta rijeka nije samo tocka orijentacije svim stanovnicima glavnog grada, puno je vise od toga, ali o tome  u nekoj drugoj setnji.

Za sve one koji zele tocne naputke, pa makar se uputili i virtualno,  najlakse je doci metroom   (Línea 2, stanica: Puente Cal y Canto, izlaz na ulicu Puente).

Smatra se jednom od najljepsih gradevina svojeg vremena, najvise zahvaljujuci zeljeznoj konstrukciji koja je osmisljena u Chileu i izradena u Engleskoj.

1869. gradnju je zapoceo arhitekt Fermín Vivaceta, a svecano je otvorena 1872.

Kao najljepse u  zeljeznoj strukturi izdvajaju se umjetnicki motivi u kovanom zeljezu, ukrasi na stupovima i lukovima, vrata ukrasena liscem, isprepletenim stabljikama i dvjema zenama koje simboliziraju zemlju i  mir.

Jos uvijek postoji  obicaj da se cuvari zovu jednim udarcem o zvono, a osoblje zaduzeno za cistocu sa dva, inace zvono je smjesteno na drvu, potrebno je prvo proci kroz straznja vrata.

Turstima je trznica najzanimljivija zbog raznolike ponude skoljki, ali u biti to i nije tipicna trznica, najvecim dijelom se sastoji od ribarnica,  a u samom sredistu, nalaze se restorani.

Neki su u vlasnistvu obitelji vec  godinama, neki su desni kao na primjer restoran Augusto, a drugi su kao iz chileanskog valcera La joya del Pacífico (dragulj Pacifika), cije se ime odnosi na jedan drugi grad uz obalu, Valparaíso.

Najsmjesnije od svega je to sto je taj valcer dozivio popularnost u izvedbi jednog Peruanca zvanog Lucho Barrios, a nesnosljivost Chileanaca i Peruanaca je povijesna i neiskorjenjiva.

Ipak meni najdraza  verzija je ona koju pjeva Joe Vasconcellos.

U restoranima se najvise traze, a ujedno su i tipicni za Chile: paila marina (paila je ime posude u kojoj se jelo priprema, ima velike rucke sa strane ) koja se sastoji u pravilu od dvije vrste skoljki (picoroco i machas) i malo povrca,  mozda bi se najbolje mogla opisati kao  gusta, okrepljujuca, juha, narucuju je ujutro za lijecenje mamurluka, nakon burne noci.

Mariscal  je isto sto i paila marina, samo sa puno vise vrsta skoljki. Posluzuje se u posudi od gline, zato sto ona dugo zadrzava  toplinu.

I na kraju pescado frito ili pecena riba,  gotovo uvijek oslic uvaljan u brasno i jaje , ponekad sa malo origana , posluzen sa rizom ili przenim krumpiricima, uz obaveznu salatu  a la chilena ili salatom od paradajza i luka.

Nije rijetkost vidjeti pjevace koji uz gitaru zabavljaju goste, bez  zvucnika, bez mikrofona i naravno playback-a.

I jos jedna zanimljivost, na listi National Geographica, Mercado Central se nalazi medu pet najboljih na svijetu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.