Moj profil

Kako se najesti u Kini :)

Šetati Pekingom je predivno, ali od šetnje se i ogladni! Evo mala pričica o hranjenju gladnih turista u Kini :)

Bilo da ste svežder, mesožder, vegetarijanac, vegan ili ste na djeti - u Kini se možete dobro najesti! U restorančićima se cijena obroka (skupa s porcijom riže) kreće od 18 do 30 kn, a izbor je uglavom jako jako velik. Meniji su imaju slike hrane ( koje je za nevjerovati poslužena izgledala SASVIM ISTO kao na slici), naziv jela na kineskom jeziku (znakovi i pinyin -latinski transkript kineskog) te u pravilu očajan i presmiješan pokušaj prijevoda na engleski (genijalni chinglish!!).

Što se tiče žeđi - to je već malo zeznuto - naime vode se smije piti samo iz boce, iz slavina se nikako ne preporučuje, bočica vode ( 0,2, 0,7 i 0,5) u pravilu se kreće od 2,3 do 5 kn (moguće se cjenkati) dok su od litre od 5 do 12 kn (također moguće cjenkanje). Međutim to je neka vrsta destilirane vode, slatkasta i ne daje baš osvježenje (ali se nakon par dana naviknete pa i nije tako strašno.....), pa je najbolja opcije bila mineralna voda ili kokakola,voćni sokići ili predvni ledeeni jasminov čaj, s okusima ama baš svega, a za one dubljeg džepa tu je i precijenjeni Evian ( međutim koji smo ja i cimerica jedan dan kupile jer smo bile željne napiti se vode).

Kako spomenuh, alkohol je preskup,posebno uvozni, jedino pivo Tsinatao (domaće kinesko :=)) ) je cjenovno u nekim razumnim granicama ( 18-25 kn) a super je što ima samo 3,5 % alkohola što znači da ja, koja ne podnosim alkohol, mogu popiti čak dva :)))

U nekim boljim kafićima postoje čak i kokteli, međutim moja Pina Colada je bila običan sokić od anasasa s malo kokosa 🙂

Voće i povrće u Kini je nešto predivno! Ima ga kuda goda da se okrenete, nabodeno na ražnjiće (više vrsta ili jedan komad voća sam - najčešće dinja ili kukumar), svježe, kandirano, žele ili kao voćna salata ( 10-15 kn velika zdjelica od koje se moža komotno 3 ljudi najesti) . Dinje i lubenice prevladavaju! Meni omiljene su bile malene banane - nešto mekše i slađe nego naše , prodaju se kao grozd i meni je stalno jedan grozdić bio u torbi za pregisti.

Kako je voće , sokovi su još bolji - čak i kupljeni u trafici ukusni su i u njima plivaju komadići voća.

Otkriće mi je bio ledeno/topli čaj - topao na dnu a na vrhu s ledom, čaj prepun meda i limuna koji bi nas vraćao u život.

Zdrave napitke služe u svakom kafiću, kao ovaj divni mango/naranča mix s punoo puno meda i komadića voća!

Kavoljubci će teže doći na svoje, pa sam ja prvi izlazak u grad provela u očajnom traženju kafeina i našla Starbucks koji mi je bio polazna točka za sve sljedeće dane, dok nisam otkrila predivan restorančić za doručak koji je služio ni manje ni više nego - Lavazza kavu! Bez mljeka, naravno, ali je to bila jedna od najboljih kava koje sam u životu pila! A posluživanje u prelijepim šalicama je samo bilo točka na i! U studenskom, modernom dijelu Pekinga, do kave je već lakše doći , pa ako se ikada nađete u Pekingu -preporučam odmor uz kavu i najbolje sokove u kafiću Sculpting in time!

Doručak je u Kini malo drugačiji, razumljivo. Mada ima pekara kao i kod nas (obično u velikim šoping i poslovnim centrima), bilo je zanimljivije jesti kinesku hranu, koja možda nije tako ukusna kao peciva, ali je lagana, ne pada teško na želudac i mene je držala sitom ( na slici je naš uobičajeni doručak - noodlesi s povrćem, rižina kaša i kava.

Naravno, ne spomenuti kineske čajeve ne bi bilo fer. Najpopularniji je jasminov, kojem dodaju razne voće okuse - limun, breskva....a čaj se zaista može svugdje kupiti i besplatno degustirati i svim Kućama čaja. U Kućama čaja prodaju i neobične slatkiše, na bazi kandiranog voća, slatkog graha i riže.

No ako ste za prave kineske slatkiše - u restranima ćete za 20-ak kn naći Man tou ( porcija je sasvim dovoljna za 2 osobe ) - tradicionalni kineski slakiš od parenog  a zatim prženog tijesta koji se služi s umakom od vanilije.

Nama je zadnji dan zafalilo nešto europsko pa smo u jednom od brojnih McDonaldsa probali Sweet taro (cikla?rotkva??? ako netko zna....)  pitu i ananas pitu. Inače ne volim MD hranu ali ovo je bilo izvrsno!

U velikim centrima za strance se može naći i sve europska hrana, ali i poslastice kao sušene ptičje pandže i slično 🙂

WangFuJin Daije -dio ove ulice je posvećen hrani, voće, povrće, slatkiši, i sve vrste mesa su nalaze baš tu, na ovim štandovima. Čak i poznata juha od psa ( jedno 100 m dalje od štanda s psećom juhom vidjeli smo oglas - traži se pas, nagrada nalazniku....nadam se iskreno da je pas nađen u jednom komadu!). Za osvježenje uvijek dobro posluže kokosi sa slamčicom 🙂

I za kraj - malo menija i malo chinglisha da znate što vas čeka kada jednom dođete u Kinu kako se ne biste zagrculi od smijeha :))

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.