Moj profil

Fotografija hrane 2

Neka nova saznanja u ovih par godina rada!

 Fotografija hrane

Fotografija hrane, jedan je od težih oblika fotografije jer skuhani ručak ne može čekati, salata vene, meso se suši, led se topi u čaši, sladoled se pretvara u kremu… Kako pogoditi pravo svjetlo, vedar dan, pravu boju tek ispečene pite… Često ručak i nije baš reprezentativan…

Netko se dosjetio i prilikom fotografiranja koristio neke druge tehnike… pitam se, želi li netko od nas kušati te salate i slastice?

Motorno ulje, lak za kosu, ljepilo… samo su neki od tajnih sastojaka koje koriste neki fotografi prilikom fotografiranja hrane.

Motorno se ulje često koristi umjesto sirupa i preljeva za mesna jela. Loptice vate stilisti koriste za bolju iluziju isparavanja, dok se ljepilo često koristi umjesto mlijeka. Boja za zidove može poslužiti kao čokoladni ili mliječni preljev. Pasta za cipele koristi se kako bi hamburgeri bili privlačniji i dobili boju kao da su upravo skinuti s rešetke roštilja. Lak za kosu često se koristi kako bi salate izgledale što svježije i sjajnije. Grožđe pošpricano dezodoransom djeluje sočno i svježe. Kako fotografirati sladoled koji se brzo topi pod toplinom silnih reflektora? Zato krumpir pire ostaje čvrst i ne smeta mu temperatura. Glicerinom postižu besprijekoran izgled pilića ili morske hrane koji možda baš i nisu svježi.

Dok promatramo fotografiju fine torte u sjajnim časopisima, moramo znati da je profesionalni slastičar ispekao i dekorirao tortu, profesionalni stilist složio sve rekvizite te je sve to profesionalni fotograf fotografirao, uz idealne uvjete samo njemu znane.

Svaka fotografija na našoj slatko/slanoj stranici nastala je u našim  ,,prirodnim,, uvjetima. Svako jelo nastalo je i fotografirano u našoj kuhinji bez uporabe gore navedenih sastojaka i vjerujte mi, svako jelo bilo je slasno pojedeno! Na žalost, nemamo niti jednog profesionalca (ni kuhara, ni stilista, ni fotografa), ali nas to ne smeta da nastavimo dalje.  

Nakon dugotrajnog proučavanja fotografije hrane i fotografiranja po principu pokušaja i pogrešaka, pokazat ću Vam kako ja to radim:

Dnevno svjetlo

Dnevno svjetlo može biti drugačije, ovisno fotografirate li ujutro ili u kasno poslijepodne, intenzitet svjetla i boje su drugačije. Set za fotografiranje postavite pored najvećeg vama dostupnog prozora. Koristite bočno svjetlo kako bi sjene bile ugodne. Ako je svjetlo direktno postavite između bijelu tkaninu, zavjesu ili paus papir koji će raspršiti svjetlo. Potrebno je eksperimentirati da bi pronašli koje doba dana vama najviše odgovara. Kvaliteta dnevnog svjetla ovisi i o tome u koje doba dana fotografirate. Najbolje rezultate dobit ćete oko 2 sata nakon izlaska sunca i oko 2 sata prije zalaska sunca. Kod svake fotografije morate znati otkuda dolazi svjetlo i trebali bi razumjeti kako se ono može odraziti na vašoj fotografiji. Uz prednje svjetlo zrake direktno padaju na tanjur koji fotografirate. Iako će vam olakšati posao, jer ne morate brinuti o sjenama, ovo svjetlo slabo se koristi u praksi. Pozadinsko svjetlo znači da vam se prozor nalazi direktno iza subjekta fotografiranja. Dosta se koristi u fotografiranju hrane zato što na zanimljiv način može istaći pojedine dijelove fotografije. U većini slučajeva, da bi dobili balans, morat ćete si pomoći dodavanjem svjetla na prednji i bočni dio tanjura kojeg fotografirate.

Bočno svjetlo često je zastupljeno zato što daje dimenziju vašim fotografijama i tako ističe oblik, teksturu i sjene hrane i onog što se nalazi na setu. Jedini problem koji se javlja kod bočnog svjetla jesu sjene, koje ponekad mogu biti i prejake. To ćete  riješiti ako postavite komad stiropora (bijeli hamer ili karton umotan u foliju) ili ogledalo sa suprotne strane svjetla od kojeg će se svjetlost odbiti i popuniti sjene.

-          Najprije sam koristila karton omotan folijom i zaključila da je ,,prejak,, te najčešće koristim bijeli stiropor dimenzije 100 cm x 50 cm x 5 cm. Ukoliko je svjetlo s lijeve strane, stiropor postavim desno od tanjura - treba se igrati s udaljenosti stiropora u ovisnosti kakvo svjetlo želimo dobiti. Ako je svjetlo prejako i stvara nam oštre sjene, prozor prekriti zavjesom (ili tankom bijelom plahtom) ili postaviti difuzor (naručiti se može preko interneta po vrlo povoljnim cijenama). Ukoliko se želite igrati svjetlom i sjenom, na prozor postavite tamne dekore ili crne hamere, zamračite prostoriju i ,,pustite,, svjetlo kroz dekore na sam subjekt fotografiranja. Svijetle fotografije dobivaju se na način da oko pripremljenog seta postavimo bijele kartone ili stiropor.

Blic

Direktno svjetlo blica ubija sjene, eliminira dubinu i dimenzije koje fotografiju čine lijepom. U nedostatku dnevnog svjetla ili povećajte osjetljivost vašeg foto-senzora (ISO vrijednost) ili koristite dodatnu rasvjetu.

-          Da, blic nikada ne koristim. Eventualno, možete koristiti ,,vanjski,, blic koji postavite bočno ili kao pozadinsko svjetlo. Ispred blica stavite difuzor kako bi raspršio svjetlost.

Stativ

Ako nemate dovoljno svjetla, a fotografirate iz ruke, rezultat će biti zamućena fotografija. Koristite stativ. Uz ovu investiciju imat ćete više slobode u vašem radu.

-          Trenutno koristim  Manfrotto stativ koji je stabilan i ima „ruku“ koja se može korigirati i za fotografiranje „iznad glave“.

Daljinski okidač

Koristim bežični daljinski okidač i uvelike mi pomaže kad želim sebe fotografirati.

Rekviziti za fotografiranje hrane

Dodatni rekviziti pomažu vam da prikažete ono što želite, da svako jelo ima svoju priču. Nekoliko stvari koje će vam dobro doći su: bijela podloga i podloga od drveta, jednostavne tkanine u različitim bojama, tanjuri, osnovni pribor za jelo, daske za rezanje, šalice… Ti dodatni detalji određuju uspjeh vaše fotografije na kraju, ali ne pretjerujte. Previše dodatnih stvarčica može odvući pažnju s vašeg subjekta fotografiranja, neka bude jednostavno složeno, ali s ukusom.

-          Podloga za fotografiranje hrane jako je bitna. Budući da preferiram „starinski štih“ baza su mi stare daske (obiđite susjedovo dvorište) te podloge koje sama farbam. Možete kupiti najjeftiniju šperploču, boje za drvo na bazi vode i krenuti u akciju. Često koristim gips kao prvi sloj kako bih dobila neravnine te kasnije farbam željenom bojom. Papirne podloge za fotografiranje možete naručiti preko interneta.

-          Od pribora koristim mat tanjure, žlice i žličice iz starih ormara i s tavana, drvene posude, drvene daske farbane shabby chic i decoupage tehnikom, krpe i krpice bojane bojom za tkaninu…

Stol za fotografiranje

Do nedavno sam fotografirala na stolu u dnevnom boravku uli na komodi i bilo je dosta nepraktično. Zato sam osmislila stol samo za fotografiranje. Od dasaka kupljenih u trgovini građevinskog materijala (po povoljnim cijenama) skockao mi prijatelj stol s dvije police (taman za pribor koji najčešće koristim), ladicom za sve moje stare žličice te stavio kotače. Kotači mi jako pomažu jer sve mogu voziti kud želim, iz jednog kraja sobe do drugog, u ovisnosti od svjetla.

Ako niste zadovoljni, krenite ispočetka

Dogodit će vam se da sve postavite, fotografirate  i niste zadovoljni rezultatom. Neka vam ne bude teško, krenite ispočetka, bez obzira što ste utrošili „samo“ 30 minuta na prvu kompoziciju. Prebacite fotografije na računalo, otkrijte u čemu ste „pogriješili“ i pokušajte to ispraviti. Isprobajte više kombinacija, napravite što više fotografija.

-          I nakon 4 godina rada na stranici, za fotografiju mi treba najviše vremena. Prosjek je 2 sata. Pogotovo ako radim za klijenta jer onda se fotografira i sama priprema jela i gotovo jelo, u nekoliko setova. Tu onda moraju biti i horizontalne i vertikalne fotografije (ovisi što klijent želi), te se tad postavljaju i različiti setovi. Tada fotografiranje uglavnom traje cijeli dan. Ponekad i dva dana.

Moj osnovni savjet je pregledati puno fotografija hrane

Pogledajte rasvjetu, ekspoziciju, fokus, kako je sve je uređeno, izbor boja u kadru, pozadinu, kako je hrana posložena... To će vam pomoći i usmjeriti vas kako bi poboljšali svoju fotografiju! Proučiti što više knjiga i časopisa, ne kopirati, već samo „uloviti“ koju novu, interesantnu ideju.

Još nekoliko bitnih savjeta

-          Lijepo je na fotografiji imati nešto prirodno, listić peršina ili vlasca, koji cvijet ili neku lijepu vazu sa cvijećem u pozadini.

-          Fotografirajte faze pripreme; često će tart s povrćem ljepše izgledati tek pripremljen za pečenje (boje će doći do izražaja) no pečen. Fotografije (pogotovo u fazama pripreme) bi trebale biti ,,radne,,- neka se vidi valjak za tijesto, posuda s brašnom i brašno na dasci. I ruka od brašna će na fotografiji izgledati lijepo i dati joj „živost“.

-          Dodajte „pokret“ svojoj fotografiji. Prikažite kako režete kolač, kako prosijavate brašno, posipate kuglof šećerom, polijevate palačinke medom… Za ovu fotografiju potreban vam je stativ i odgođeno fotografiranje.

-          Bitno je da ste inspirirani fotografijom i da volite svoj posao i svoje modele fotografiranja, jer će samo na taj način vaši pratitelji moći prepoznati vašu kreativnost. Jela ne moraju biti savršena. Uz nekoliko pukotina jelo će izgledati prirodno i ,,domaće,, te se  ljudi neće plašiti isprobati vaše recepte.

Fotografiju možete urediti i malo doraditi u nekom programu za obradu fotografije, ali, vjerujte mi, ni jedan program lošu fotografiju ne može pretvoriti u dobru fotografiju!

                                                       Kuhajte, fotografirajte, igrajte se i uživajte!

                                                          Mirjana Šmit, autorica i fotografkinja

stranice Od slatkoga slađe





:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.