Moj profil

Domaći čaj od mente

Nedavno smo izašli iz zimskog perioda koji je poznat po raznim prehladama, kijavicama i virozama. Prva stvar za kojom posežemo obično je to neki antibiotik ili analgetik i naravno topao čaj. Verujem da će se mnogi pronaći u ovom tekstu. Odlučio sam napisati članak kako proizvesti zdrav i 100% organski čaj bez aditiva i štetnih mateija, koji se najčesće nalaze u kupovnim čajevima i proizvodima.

Metvica, menta ili nana u narodu poznata kao jedna od lekovitih biljaka, pogodna za pripremu čajeva kao i začin uz razna jela, posebno jela od mesa i od divljači. Menta se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajevaza lečenje žuči. Ali veoma rado pijemo čaj od mente koji deluje stimulativno na krajnike i sinuse zbog prijatnog ukusa i arome. Nekoliko godina unazad sasvim slučajno sam primetio u žbunastom cveću samoniklu pitomu mentu. Rešio sam je osušiti i tako napraviti čaj iz domaće radinosti. Tada sam otkidao stabljike sa listovima ali sam napravio veliku grešku, biljka se nije obnovila i tako da je bila mala količina čaja. Srećom iduće godine u proleće menta je ponovo iznikla i ja sam samo otkidao listove koji su se stalno iznova i iznova obnavljali. Desi se da koji vrh biljke strada prilikom otkidanja i listove sam sekao makazama. Ubrani listovi mente imali su puno zemlje i prašine te sam ih morao oprati i osušiti. U mnogim člancima sam našao podatak koji kaže da biljku za šušenje ne treba ispirati vodom, jer se tzv. uništavaju lekovita svojstva. Ali niko ne bi voleo popiti šoljicu čaja u kome se nalazi komadić zemlje ili peska. Oprane listove sam ređao na jednoj polovini pamučne krpe koja je predhodno dobro ispeglana, zatim drugom polovinom krpe sam prekrio listove i laganim pritiskom po celoj površini osušio vlažne listove. Potpuno suve listove mente ređao na poslužavniku ili nekom masnom belom papiru i sušio u tamnoj prostoriji 5-7 dana. Potpune suve i krte listove odložiti u staklenoj tegli ili nekoj posudi sa poklopcem i čuvati na tamnom i suvom mestu do upotrebe. Eto jedan od mojih saveta kako pripremiti 100% organski i zdrav čaj bez pesticida i aditiva.

Čaj pripremati na uobičajen način, u šoljicu staviti prsohvat osušenog čaja i preliti ključalom vodom. Zatim poklopiti šoljicu i ostaviti da odstoji 10-ak minuta, te procediti i zasladiti po želji. Po želji možete poslužiti uz keks ili ratluk. Prijatno!

P.S. Moram napomenuti da prilikom pripreme ovog toplog napitka da se u celoj kuhinji oseća prijatna aroma mente.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.