Moj profil

Roditelji, evo zašto vaša djeca odmalena vole jesti slatko

Jeste li se ikada zapitali zašto sva djeca od malih nogu vole slatko? Naime, razlog tomu nije činjenica da su slatkiši jako ukusni, nego se razlog krije u njihovim okusnim pupoljcima.

Osjetilo okusa vaše bebe i njezina prirodna znatiželja pomažu joj u istraživanju velikog svijeta u kojem se nalazi. Prije nego što počne jesti krutu hranu, okusni pupoljci djeteta omogućuju mu da otkrije voli li ili ne voli različite teksture i okuse.

Beba od samog početka osjeća okuse

U 9. je mjesecu trudnoće normalno da se bebi počinju formirati usta i jezik, a tada se razvijaju i njezini okusni pupoljci. Kad je beba u trbuhu, ona je okružena plodnom vodom, koju prirodno udiše i guta jer joj to pomaže u razvoju pluća i probavnog sustava. Ono što mnogi ne znaju je da beba već tada može osjetiti različite okuse koji dolaze iz majčine prehrane. Ovisno o tome što majka jede ili pije, plodna voda koju dijete proguta u maternici može imati ljut okus curryja (što uzrokuje štucanje kod djeteta) ili sladak okus ako je riječ o voću. I ne samo da osjeća okuse već polako razvija i miris!

Kad je riječ o preferiranju slatkih okusa, okusni pupoljci vašeg djeteta prirodno su predodređeni za to da preferiraju slatke okuse nad bilo kojim drugim. Razlog tomu može se protumačiti kao težnja majke prirode da time bebama približi majčino mlijeko koje je slađeg okusa. Također, studije su pokazale da bebe progutaju više plodne tekućine kad je slatkog nego kiselog ili gorkog okusa.

Nakon što je beba rođena, njezini okusni pupoljci jako su osjetljivi, može prepoznati slatke i kisele okuse, a tek u dobi od oko pet mjeseci, razvija reakciju na slanu hranu. Budući da su osjeti mirisa i okusa povezani, vaša beba pri rođenju također ima razvijen osjet mirisa. Tako može namirisati smjer prema kojem se treba okrenuti kad je u pitanju hrana te primjećuje razliku između majčina mlijeka i mlijeka neke druge žene.

Zbog svoje prirođene sklonosti prema slatkoj hrani te odbojnosti prema gorkom i kiselom okusu dijete će lakše i bolje prihvatiti prirodno slatke i neutralne namirnice. Banana, jabuka i kruška pri vrhu su svakog početka nadohrane baš zbog svoje prirodne slatkoće. Zato, ako ste se nekada pitali zašto neki proizvođači kao što je Lino u svojoj ponudi imaju voćne kašice poput jabuke i kruške, voća s rižom ili većini najdraže - kašice od banana, razlog se krije upravo u ovome.

Voće u trudnoći pozitivno utječe na razvoj djeteta.

Osim što vaša beba voli sladak okus, postoji još jedan razlog zašto bi svaka majka trebala konzumirati voće tijekom trudnoće. Naravno, sve u balansiranim količinama. U znanstvenoj publikaciji EbioMedicine, istraživači su otkrili da su žene koje su konzumirale više voća tijekom trudnoće rodile djecu koja su imala bolje rezultate na razvojnim testovima, nakon što su bebe napunile prvu godinu života.

Kada početi uvoditi kašice u prehranu?

Iako Američka akademija za pedijatriju i dojenje podržava isključivo dojenje prvih 6 mjeseci, Odbor za prehranu tvrdi da se kruta hrana i kašice mogu uvesti između 4. i 6. mjeseca. No, ono u čemu se svi slažu je to da se bebama ne bi trebale davati prije te dobi. Liječnik će vam pomoći da točno odredite kada je vaše dijete spremno za nešto više od majčina mlijeka, a tada bi već trebalo biti u stanju dobro kontrolirati glavu i vrat te pokazati znakove kad je pun/a. Primjerice, okretat će glavu od vas ili od boce.

Koliko dugo trebate nastaviti s majčinim mlijekom ili mliječnom formulom? Ono bi u prehrani vaše bebe trebalo ostati sve dok ona ne navrši godinu dana (u tom se periodu djeca mogu prebaciti na puno mlijeko).

Bebu dojite ili joj dajte bocu ujutro, prije jela i poslije njega te prije spavanja. Na početku ćete morati eksperimentirati kako biste pronašli što najbolje funkcionira. Ako beba pije velike količine mlijeka, primjerice, ako može popiti gotovo cijelu bocu prije jela, onda ju hranite najprije hranom pa onda bocom. Ako pije umjereno, onda pokušajte prvo dati bocu pa hranu. Imajte na umu činjenicu da će beba, dok ne navrši 7 do 10 mjeseci, uglavnom piti potrebne kalorije.

Ako niste sigurni s kojim kašicama krenuti, najbolje je izabrati popularne Lino voćne okuse, koje sva djeca vole.

Izvor: Klokanica.hr, 24ContentHaus

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.