Moj profil

Zašto je dobro jesti sezonsko

Prehrana koja se zasniva na sezonskim namirnicama podupire domaću proizvodnju i podržava lokalnu poljoprivredu.

Iako je većina nas svjesna kako je sezonska hrana odnosno prehrana koja se zasniva na sezonskim namirnicama ona koja je nutritivno najpoželjnija, današnja globalizirana prehrana i industrijalizacija doveli su do toga da često zaboravljamo na "sezonsko" i okrećemo se onome što je "lako dostupno cijele godine".

Ravnoteža u unosu sezonskih i cjelogodišnjih namirnica

Kad je riječ o prehrani, teško je danas generalizirati te kao općenite preporuke nutricionista predlagati isključivo jedan oblik prehrane, pa bio to i onaj zasnovan na sezonskim namirnicama. Razlog je tomu današnji sve užurbaniji način života, nedostatak sezonski dostupne hrane, njihova visoka cijena te, budimo iskreni sami prema sebi – želja da se obrok pripremi brzo, jednostavno i ukusno. Stoga je preporuka svakako unijeti ravnotežu u prehranu između sezonskih namirnica i onih dostupnih tijekom cijele godine te što je moguće više "pomicati" tu granicu prema sezonskome.

Na nama je samo da osluškujemo svoje tijelo i iskoristimo ono što nam priroda omogućuje na najbolji mogući način.

Sezonske namirnice prate prirodni tijek sazrijevanja biljaka i s polja do stola dolaze u trenutku maksimalne zrelosti te stoga omogućavaju najviše koncentracije hranjivih tvari. S druge strane, namirnice koje dozrijevaju sezonski dozrijevaju u svom prirodnom okruženju, a ne u plastenicima te nisu uvezene iz različitih krajeva svijeta pomoću raznoraznih transportnih sredstava, što dodatno pridonosi njihovoj kvaliteti.

Salata sa skutom

Važnost trenutka maksimalne zrelosti namirnice

To znači da dobivamo namirnice koje su dozrijevale u našoj blizini, ubrane su u trenutku maksimalne zrelosti te nisu morale proći procese hlađenja, skladištenja i transporta tijekom kojih su vrlo vjerojatno bile izložene kontaminaciji, a zasigurno su i izgubile dio hranjivih tvari.

Kada govorimo o okusu sezonskih namirnica, sigurna sam da će se mnogi složiti kako je razlika u okusu sezonskih i nesezonskih namirnica primjetna te da su zaista ukusnije one koje su u najkraćem mogućem roku dopremljene od polja do stola u vrhuncu zrelosti, što je također rezultat količine očuvanih hranjivih tvari i antioksidanasa.

Dječja voćna salata s grožđem

Priroda i organizmi, i biljni i humani, gotovo su savršeni sustavi koji su se kroz stoljeća i tisućljeća naučili suživotu i sinergiji. Stoga nije čudno što svaka pojedina sezonska namirnica, kao i skupina namirnica imaju točno određeno razdoblje dozrijevanja – upravo u onom trenutku u kojemu je to ljudskom tijelu najpotrebnije s obzirom na izmjenu godišnjih doba. Na nama je samo da osluškujemo svoje tijelo i iskoristimo ono što nam priroda omogućuje na najbolji mogući način.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.