Moj profil

Začini i djeca

Kako ti za najnoviji Coolinarikin recept za namaz od slanog maslaca treba i svježi timijan, pravi je trenutak da i ti poput svih velikih kuhara nabaviš teglicu s tom mirisnom i aromatičnom biljkom.

Mirisne mediteranske biljke, bosiljak, origano, ružmarin, timijan, mažuran i kadulja, zbog svojih se karakterističnih okusa već vijekovima koriste kao začini za poboljšanje okusa različitih jela. Stoga svi pravi kuhari u svojim kuhinjama uvijek imaju i pokoju teglicu s biljkama, čiji im listići, grančice ili cvjetići služe za obogaćivanje okusa jela koja pripremaju.

Tako se timijan koristio za jačanje organizma, ali i za dobivanje hrabrosti i liječenje sramežljivosti.

Kako ti za najnoviji Coolinarikin recept za namaz od slanog maslaca treba i svježi timijan, pravi je trenutak da i ti poput svih velikih kuhara nabaviš teglicu s tom mirisnom i aromatičnom biljkom. U dogovoru s mamom i uz njenu pomoć, u obližnjoj cvjećarni ili vrtnom centru kupi lončanicu timijana. Smjesti ga na sunčano mjesto na prozoru kuhinje, te ga redovito i obilato zalijevaj kako bi što bolje uspijevao i bio zelen i bujan tijekom cijele godine.

Kad poželiš pripremiti slasni namaz, isprintaj Coolinarikin recept i sliku, stavi pregaču, operi ruke i kreni u svoju novu kuharsku avanturu. Najprije iz hladnjaka izvadi maslac, izvaži 200 g i ostavi ga da omekša. Kako su mame jako vješte u baratanju oštrim škarama i noževima, zamoli svoju da odreže nekoliko grančica tvojeg timijana, opere ga, dobro posuši i nasjecka nožem ili u sjekaču za začine. Potom sam odmjeri dvije, tri žlice nasjeckanog timijana i rasporedi ga po većem plitkom pladnju. Od maslaca dlanovima načini kuglice i uvaljaj ih u nasjeckani timijan.

Dok ti radiš kuglice, mama neka nareže kriške različitih vrsta kruha ili pripremi nekoliko vrsta krekera, a ako ima vremena, neka ispeče deblje ploške krumpira na koje ćete ih namazati.

Gotove kuglice posloži na tanjur prekriven listovima zelene salate, serviraj uz ono što je pripremila mama, i objavi početak obiteljskog uživanja u mazanju i fantastičnom okusu timijanom začinjenog maslaca na hrskavom kruhu, krekerima ili pečenom krumpiru.

Naravno, osim za tvoje kuglice od maslaca, timijan može poslužiti i mami, i to kao izvor začina za pripremu mnogih drugih jela, posebno talijanske i francuske kuhinje. Primjerice, svježi timijan može poboljšati okus različitih juha, pašteta i umaka, te jela od povrća, posebno tikvica, patlidžana, krumpira i rajčica. Nadalje, timijan se može koristiti i kao začin za jela od ribe i plodova mora, piletine, puretine i zeca.

Na kraju, otkrivamo ti još jednu tajnu o timijanu. U davna su se vremena sve začinske biljke, pa tako i timijan, zbog svojih ljekovitih svojstava upotrebljavale i za liječenje različitih bolesti i tegoba. Tako se timijan, između ostalog, koristio za jačanje organizma i ublažavanje posljedica prehlade i gripe, ali i za dobivanje hrabrosti i liječenje sramežljivosti. Shodno tome, ako, primjerice, nemaš dovoljno hrabrosti da u školi pokažeš sve što znaš, ili da svojoj simpatiji pošalješ ljubavnu poruku, već nakon nekoliko zalogaja namaza od maslaca začinjenog timijanom, tvoja bi sramežljivost mogla postati prošlost.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.