Moj profil

Vodič za 9 prirodnih zamjena za šećer!

Šećer je prisutan u mnogim prehrambenim proizvodima jer osim okusa, prerađenu hranu održava i dulje svježom. Međutim, količinu šećera koju unosimo na dnevnoj bazi svakako želimo držati „pod kontrolom“, kako ne bismo unosili veću količinu od potrebne i time povećali i unos kalorija. Danas postoje brojni proizvodi koji zamjenjuju slatki okus u svakodnevnoj konzumaciji hrane, a mi vam donosimo čak 9 alternativnih rješenja kao zamjenu klasičnom šećeru.

Pronašli smo proizvode koji prirodno zamjenjuju šećer u desertima, pečenju i kuhanju i daju savršen okus vašim jelima, a možete ih pronaći u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama.

  1. Sirup od datulja

Šećer od datulja odlična je zamjena za šećer, voćne je arome, idealan za zaslađivanje čaja, deserata, pekarskih proizvoda te se sljubljuje i sa začinjenim jelima. Osim što sadrži saharozu, sirup od datulja sadrži i vlakna, što ga čini manje slatkim od običnog stolnog šećera, a ima i manje kalorija. Koristi se u jednakim omjerima kao običan šećer.

2. Sirup kokosovog cvijeta

Dobiva se iz soka cvijeta kokosove palme i odlična je zamjena za šećer. Karakterizira ga egzotično slasno sladak okus karamele. Idealan je za deserte, peciva, prepečene žitarice, palačinke, tople ili egzotične napitke. Kao zamjena za šećer, sirup kokosov cvijeta se može koristiti gotovo u jednakim omjerima kao i običan šećer 1: 1 ili ga se pak, stavlja nešto manje jer je slađi od šećera.

3. Sirup od jabuke

Karakterizira ga intenzivna aroma pa je namijenjen za obogaćivanje i zaslađivanje deserata, kompota ili pak, müslija. Stavite li ga kao dresing za salate nećete pogriješiti, jer će im dati posebno dobar okus. Pogodan je za uravnoteženu prehranu. Tekući organski zaslađivač na bazi fruktoze, prirodni šećer dobiven je iz koncentriranog i filtriranog organskog soka od jabuke.

4. Sirup od agave

Ovaj ukusan sirup proizveden je iz ekološkog uzgoja meksičke biljke kaktusa Blue Agave. Vrlo je popularan zbog niskog glikemijskog indeksa, a 1,4 puta je slađi od ostalih prirodnih zaslađivača. Ljubitelji sirove hrane također ga vole, a pogodan je za kolače, müslije, kompote, voćne namaze.  Iako je izvrsna zamjena za šećer, sirup od agave je slađi od šećera i ne slijedi omjer 1: 1 pa se tijekom kuhanja savjetuje provjeriti koliko ga je potrebno.

5. Sirup od riže

Proizveden je od 100% organske riže i vrlo je popularna i svestrana alternativa šećeru i drugim zaslađivačima. Poznat i kao sirup od rižinog slada, ne sadrži fruktozu, što je djelomično razlog zašto je toliko popularan i pogodan za osjetljive na fruktozu ili za one koji su na dijeti. Ima dugi vijek trajanja i ne mora se hladiti. Kao zamjenu za šećer, upotrijebite 1/4 šalice sirupa riže za jednu šalicu šećera. Blagog je okusa, neutralne arome idealno za zaslađivanje müslija ili kolača.

6. SPAR Vital Zukka

SPAR Vital Zukka je sladilo na bazi eritritola i koristi se za zaslađivanje pečene ili kuhane hrane. SPAR Vital Zukka izgleda kao šećer i ima okus šećera, a ne sadrži kalorije. Kad se SPAR Vital Zukka koristi za pečenu hranu, preporuka je malo povećati količinu tekućine propisane receptom, kako pečena hrana  ne bi bila presuha. Slatkoća SPAR Vital Zukke odgovara količini od 70-75% konvencionalnog šećera.

7. Kristalni brezin šećer

Sadrži 40% manje kalorija od konzumnog šećera. Brezin šećer stolno je sladilo na bazi ksilitola dobivenog iz drvnog šećera ksiloze (iz drveta breze). Konzumiranje hrane koja sadrži ksilitol umjesto šećera doprinosi održavanju mineralizacije zubi i uzrokuje nižu razinu glukoze u krvi poslije jela, u usporedbi s hranom koji sadrže šećer.

8. Brezin šećer u prahu

Može se upotrebljavati na jednak način kao i konzumni šećer te kao šećer u prahu za zaslađivanje, pečenje i kuhanje. Sadrži 40% manje kalorija od konzumnog šećera. Doprinosi održavanju mineralizacije zubi i uzrokuje nižu razinu glukoze u krvi poslije jela u usporedbi s hranom koji sadrže šećer.

9. Šećer od kokosovog cvijeta

Kokosov šećer dobiven je iz slatkog nektara cvijeta kokosove palme iz organskog uzgoja. Ima ugodnu karamel aromu i odlična je alternativa konzumnom šećeru pri zaslađivanju salata ili pripremu egzotičnih jela. Nerafiniran je i ima jednako slatkoću i kalorijski sadržaj kao i saharoza.

Pokušavate li iz prehrane ukloniti prerađene šećere ili ponekad tražite zamjenu za šećer – preporučamo vam neka od alternativnih rješenja u obliku sirupa ili zamjenskog šećera, koje možete pronaći u svim SPAR i INTERSPAR trgovinama.  

Native članak

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.