Moj profil

Tko je bio Jack O´Lantern?

U spomen na Jacka koji je postao simbol svih izgubljenih duša osuđenih na vječno lutanje Irci su 31. listopada na prozorsku dasku počeli stavljati Jackovu lanternu, izdubljenu repu sa svijećom.

Lijepe i dekorativne bundeve krajem listopada postaju svjetleće i zastrašujuće. Događa se to na Halloween, u spomen na kovača Jacka koji je živio prije mnogo, mnogo godina u Irskoj. Bio je veliki lukavac, varalica i pijanac. Dok je, kao i svake večeri, 31. listopada sjedio u gostionici i pio, pokraj njega se stvorio vrag koji je došao po njegovu dušu. Iako je utrnuo od straha, lukavi Jack se odmah snašao. Predložio je vragu da će mu dati dušu zauzvrat za posljednje piće. Vrag je prihvatio prijedlog i posegnuo za novčićem da plati krčmaru. No, Jack mu je oteo novčić i stavio ga u svoju vrećicu, a kako je u njoj imao srebrni križić, vrag se nije u nju usudio gurnuti ruku. Jack je obećao da će mu ga vratiti ako njegovu dušu ostavi na miru deset godina, na što je vrag pristao.

No, nakon tog vremena, ponovo 31. listopada vrag se vratio po njegovu dušu. Naravno, Jack se i ovaj put snašao. Zatražio je da mu ubere jabuku koju će pojesti prije negoli ode s njim u pakao, na što je vrag pristao. Dok se vrag penjao, Jack je svojim nožićem urezao križić na kori drveta, spriječivši ga time da siđe. Lukavi Jack je vragu zarobljenom u krošnji jabuke predložio da će maknuti križić ako njegovu dušu zauvijek pusti na miru, s čime se lakomisleni vrag bez pogovora složio.

Nakon što je živio još godinama, Jack je jednog dana umro, a njegova se duša našla pred vratima raja. Nažalost, kako je za života bio lijenčina, pijanac i varalica, u raju za njega nije bilo mjesta pa je njegova duša poslana pred vrata pakla. No, Jack ni tamo nije ušao. Vrag je održao svoje obećanje i nije želio k sebi uzeti njegovu dušu, već ga je poslao tamo odakle je i došao. Kako je na putu prema natrag bilo jako tamno, hladno i vjetrovito, vrag mu se ipak smilovao i dao mu je malo gorućeg ugljena iz vječne vatre u paklu. Jack je ugljen stavio u izdubljenu repu i načinio svjetiljku s kojom još i danas luta u vječnom mraku i hladnoći između raja i pakla.

U spomen na Jacka koji je postao simbol svih izgubljenih duša osuđenih na vječno lutanje, Irci su 31. listopada na prozorsku dasku počeli stavljati Jackovu lanternu, izdubljenu repu sa svijećom. Nakon što je otprilike prije 150 godina u njihovoj zemlji zavladala glad, mnogi su se Irci iselili u Ameriku. Tamo su nastavili svoju tradiciju, ali su repu zamijenili mnogo praktičnijom bundevom, kojoj su počeli urezivati strašne oči, nos i usta. Njihov se običaj počeo sviđati i ostalim narodima pa zastrašujuća Jackova lanterna svake godine 31. listopada, na Halloween, svijetli na bezbrojnim prozorima po cijelom svijetu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.