Moj profil

Tajlandska kuhinja u vašem domu - jela sa Tajlanda koja možete pripremiti sami

Egzotična tajlandska kuhinja je, pored kineske, definitivno najzastupljenija kuhinja na svim meridijanima, a odlikuje se jednostavnim načinom pripreme jela. Saznajte u nastavku koja to jela ove kuhinje možete i sami spremiti.

foto: pixabay.com

Jedna od glavnih osobenosti tajlandske kuhinje jeste to što se koristi mnoštvo raznih začina, a trik je u vještini njihovog međusobnog kombiniranja. Prije nego se odlučite da posjetite Tajland, gdje ćete moći uživati u njihovim jelima specifičnog okusa, pripremljenim na originalan način, ovo su tajlandski specijaliteti koje možete probati i u vašoj kuhinji. A ako odučite da otputujete u ovu egzotičnu zemlju Tajland putovanje 2018 može biti pravi izbor za vas.

Tom Kha Kai - pileća juha od kokosovog mlijeka

Ovo je čuvena juha koja predstavlja ravnotežu začinjenog, slanog, slatkog i kiselog. Tom Kha Kai kombinira ljute papričice, tanko nasječeni mladi đumbir, zdrobljeni vlasac, stabiljke limunove trave i mekane komadiće piletine.

Uz nju se mogu poslužiti i nudle, a može biti ili juha ili lagano predjelo. Kokosovo mlijeko ublažava ljutinu, a oduševit će vas i slatki miris kao i kremasti okus ove supe koja kao da se topi u ustima.

Kai Med Ma Muang - piletina sa indijskim orahom

Mnogi kažu da je tajlandska piletina sa indijskim oraščićima ili Kai Med Ma Muang jelo zbog kojeg su se zaljubili u tajlandsku kuhinju. Ljepota je upravo u rapsodiji okusa koja će oduševiti svakog, a tome doprinosi slatki soja sos, luk, čili i med.

Ovo je jelo koje je jako jednostavno za pripremu i gotovo je za manje od 20 minuta, a očaravajući kontrast okusa i tekstura nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Tom Yum Goong - juha sa škampima

Osnovu ove supe čini magičan miks limunove trave, čilija, đumbira, lišća limete, vlasca kao i soka limete; a unikatan miris će vas podsjetiti na neki egzotičan parfem.

Ovisno o vašim preferencijama, ova juha može biti ljuća ili blaža, ali činjenica je da je njen gorko-pikatno-ljut okus nešto što je izdvaja od svega što ste do sada probali.

Pad Thai - mješano pržene nudle

Pad Thai piletina je najpopularnija verzija ovog jela, iako postoje i verzije sa morskom hranom, svinjetinom; a sve je više tražena i vegetarijanska varijanta.

Na Tajlandu ovo predstavlja ulični specijalitet, i po pravilu je kod uličnih prodavaca uvijek boljeg okusa nego u restoranima. Pad Thai ima slatko gorki okus, tako da je super za one koji ne vole ljuto.

Som Tum - salata od zelene papaje

Som Tum je pikantno jelo koje dolazi sa sjeveroistoka Tajlanda i mišljenja o njemu su jako podijeljena - dok ga neki obožavaju, drugi ne mogu da ga smisle.

Specifičan slatko-gorko-pikantan okus je pravo osvježenje za čula i nešto je što sigurno nećete zaboraviti, pa ako volite češnjak, čili, boraniju, cherry paradajz i svježe samljevenu papaju - obavezno ga probajte.

Gaeng Daeng - crveni curry

Ovo je jelo koje se pravi od komadića mesa, i poželjno je da ono bude što je mekanije moguće, jer će to u kombinaciji sa pastom crvenog curry-ja, glatkog kokosovog mlijeka i fino nasjeckanih listova limete, bez problema probuditi vaša nepca.

Gaeng Daeng je malo kompliciranije za pravljenje, ali vjerujte nam na riječ - kada jednom probate ovo jelo, pripremat ćete ga češće nego bilo što drugo.

Khao Pad - pržena riža

Khao Pad je popularno jelo koje se uglavnom servira za ručak uz limun i nasjeckani krastavac. Tajna je upravo u jednostavnosti i kombinaciji okusa pržene riže, jaja, luka i nekoliko biljaka.

Pržena riža, međutim, može postati pravi gurmanski specijalitet ako je začinite po svojoj mjeri; a možete dodati, primjerice, škampe, račiće, piletinu, bosiljak, čili ili višak povrća.

Pad Krapow Moo Saap - prženi bosiljak sa svinjetinom

Pad Krapow Moo Saap se nalazi među omiljenim jelima Tajlanđana i priprema se u vrelom voku sa dosta listova bosiljka, svježim čilijem, svinjetinom, boranijom, soja sosom i malo šećera.

Ovo je nevjerojatno popularno jelo za ručak i večeru, a nakon što mljeveno svinjsko meso ispusti masnoću i pomeša se sa kuhanom bijelom rižom, dobijamo obrok odličnog okusa.

Da li ste vi nekad posjetili Tajland i probali neki njihov specijalitet?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.