Moj profil

Svijet špageta

Osim klasičnih špageta, danas je na tržištu moguće pronaći one proizvedene od brašna mahunarki, a sami možemo pripremiti špageta od raznih vrsta povrća

Obožavam špagete! Volim i sam čin jedenja špageta. Nijedno drugo jelo se ne «navija» na viljušku! Ako niste znali, to je jedan od razloga zbog kojega špagete ne smijemo lomiti prije kuhanja (čak ni kad imamo premali lonac iz kojeg izviruju sve dok ne omekšaju). Slomljene špagete nećemo uspjeti naviti na viljušku, niti nabosti, niti jesti žlicom. Osim toga, špageti su, po mom mišljenju, jedan od najuspješnijih dostignuća talijanskog dizajna. Elegantni i fotogenični! Ako treba poslikati recept s tjesteninom, fotograf će uvijek izabrati špagete koje je moguće prezentirati u bezbroj «ikebana» varijanti! I na kraju, špageti su jedina tjestenina koja se kuhanjem transformina, od krutih i dugačkih štapića nastaju tanke i mekane vrpce.

Kad Talijanima spomenete špagete, pred očima imaju tanjur dugačke tjestenine s umakom od rajčica i svježim bosiljkom. Međutim, ne treba zaboraviti ni špagete sa školjkama (spaghetti con le vongole), one s češnjakom, chilijem i maslinovim uljem (spaghetti aglio, olio e peperoncino), sa slaninom i pecorinom (spaghetti alla gricia). U dalekoistočnim kuhinjama, naročito kineskoj, japanskoj, vijetnamskoj, koriste se špageti od riže, koji su nježnijeg okusa, i pošto su skloni tome da se zalijepe, nakon vrlo kratkog kuhanja treba ih preliti hladnom vodom. Uglavnom se jedu u juhama ili ih se sirove kuha u woku s ostalim sastojcima.

U posljednjih nekoliko godina velikih dijetetskih odricanja, frkanje je i dalje u modi, ali često špageti nisu od tijesta već od mahunarki ili povrća. Za one koje ne smiju ili ne žele jesti proizvode s glutenom, smišljena je tjestenina od crvene leće, slanutka, graha, graška. Nju smo donedavno mogli pronaći uglavnom u bio dućanima, budući da je bila namjenjena osobama koje boluju od celijakije ili dijabetesa. Danas je jedu svi.

Špageti od povrća su odlična zamjena za ljetne obroke, ne zahtijevaju toplinsku obradu, nisu kalorični i sadrže puno vode.

Zbog većeg udjela bjelančevina, špageti od mahunarki najbolje se slažu s laganim povrtnim umacima. Povrće je također glavni sastojak špageta koje dobivamo njihovim tankim rezanjem po dužini. Špageti od mrkve, koju prethodno možete prokuhati u slanoj vodi nekoliko minuta, ali i ne morate, odlično će se slagati sa svježim pestom od bosiljka, mente i oraha, s neizostavnim maslinovim uljem. Sa slatkastim mrkvama odlično će se složiti i umak od svježih rajčica s malo origana. Špageti od tikvica, za koje u engleskom već postoji poseban naziv «zoodles», vjerovali ili ne, odlično se slažu s umacima u kojima se koriste račići, inćuni, dimljeni losos, rajčice pa čak i uz dodatak kurkume i sezama.

Neobičniji povrtni špageti se pripremaju od cikle, daikona, korijena celera, bundeve, krumpira, ali je u tom slučaju povrće potrebno kratko prokuhati. Kako bi špageti od povrća postali dio vaše kuhinje morat ćete investirati u spravu koja spiralno reže povrće na tanke trakice. Danas na tržištu ima raznih modela, od električnih do ručnih, također po različitim cijenama.

Špageti od povrća su odlična zamjena za ljetne obroke, kada imamo potrebu za manje kaloričnim obrocima, koji uz to sadrže puno vode, a također su dobro riješenje za gluten free dijete, vegansku i one koji preferiraju sirovu prehranu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.