Moj profil

Sve nijanse karamela

Dok nam je za dobivanje karamela potreban jedan jedini sastojak, šećer, načini pripremne su bezbrojni, nekad čak i potpuno oprečni.

Lako je reći - karamel je jedna od najjednostavnijih krema ili dodataka u slastičarstvu, priprema se s jednim jedinim sastojkom! Šećer, taj jedini sastojak, može biti bijeli, kristalni, ali i nerafinirani, žuti. Navodno može poslužiti i med! Tvrdim da tu prestaje sva jednostavnost karamela. Priprema ima bezbroj pravila, neka potpuno suprotna! Moram priznati da me malo plaši, bez obzira što sam ga često pripremala, mada ne uvijek i uspješno! Moja pravila počinju od lonca, koji mora imati deblje dno i biti šireg opsega. To će omogućiti da se šećer ujednačeno zagrijava, a vama će biti lakše vidjeti što se događa, da li treba miješati ili drmati ili okretati. Osim toga, karamel je jako vruć... Širi lonac znači bolju zaštitu od opeklina. Daljnja pravila slijede podjelu karamela po gustoći pa time i namjeni.

Neodoljiva kombinacija

Želimo li mekani, kremasti karamel, šećeru treba dodati tekućinu, najčešće, vodu. Slastičari tvrde da je savršeni omjer 2:1. Tako naprimjer, ako imamo 200 grama šećera, dodat ćemo mu 100 grama tekućine. Ovako pripremljeni karamel nikako ne smijete miješati, jer je moguće da se šećer vrati u prvobitni oblik kristala. Ostavite da se šećer rastopi i da potamni. Nemojte se micati od štednjaka, kad nakon dužeg vremena počne tamniti, čini to vrlo brzo. Gotov tekući karamel možete bez straha ohladiti, staviti u staklenku i pohraniti u hladnjak. Zadržati će oblik i boju.

Karamel se koristi u pripremi krema, sladoleda, kao dodatak keksima, pitama, palačinkama.

Ako želite super kremasti karamel, umjesto vode upotrijebite maslac, mlijeko ili slatko vrhnje. Tako pripremljeni karamel možete koristiti kao kremu za tortu. U kombinaciji s kikirikijem je neodoljiva. Jedna od specijalnih krema u slastičarstvu, koju zbog njezinog neobičnog ukusa, treba pažljivo koristiti, jest slani karamel. Za njegovu pripremu treba šećeru dodati maslac, vrhnje i sol. Ova vrsta karamela koristi se kao dodatak kremama, sladoledima, u husarskim keksima, piti od jabuka pa sve do cupcakesa i panna cotte.

Šećerno savršenstvo karamela

Drugi par rukava je tvrdi karamel! On se priprema samo sa šećerom, bez dodavanja tekućine i uglavnom služi za ukras ili pripremu pralina, takozvani, grilaž. Pripremamo ga u istom loncu s debljim dnom i dopušteno je miješanje, za koje treba koristiti drvenu žlicu i nikako metalnu. Kad počne tamnnjeti, prestanimo s mješanjem i okrećimo lonac, te ga maknimo s vatre. To je trenutak za paniku! S rastopljenim karamelom treba brzo baratati, jer će se hlađenjem stvrdnuti.

Ovu vrstu karamela koristimo za pripremu rožate, poznate i pod imenom creme caramel. Tekući, tamni karamel, treba vrlo brzo uliti u forme te ih okretati, kako bi obložili unutarnje stjenke. U obrnutom procesu, kada ju treba izvaditi iz forme, tj. preokrenuti na tanjur, biti će dovoljno da dno forme stavimo na desetak sekundi u toplu vodu.

Karamel u pralinama

Tvrdi karamel služit će vam i iza izradu pralina. Orašasto voće treba dodati u još tekući karamel i brzo okretati i miješati, kako bi ga u potpunosti obložili karamelom. Nakon toga ga izlijemo na papir za pečenje i pričekajmo da se stvrdne. Tada ga sameljemo i koristimo u pripremi kolača, krema, čokoladnih bombona.

Kada govorimo o karamelu, ne možemo zaobići «dulche de leche», kremu, porijeklom iz Južne Amerike, koja se priprema dugotrajnim kuhanjem mlijeka i šećera. Koristi se za pripremu argentinskih keksa Alfajoresa, ali i američke torte Banofee. Puno jednostavnije, može poslužiti za premazivanje  palačinki ili ju još jednostavnije možemo namazati na kruh.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.