Moj profil

Stuffed pumpkin

Punjena bundeva je obični sastavni dio jesenskih jelovnika, ali nije na odmet ako se nađe na stolu i usred zime, tim više ako se radi o "eksplozivnoj" kombinaciji začina.

Znam da se mnogi mršte kad je riječ o bundevi kao jelu, pogotovo kao glavnom jelu. Ja nisam od takvih. Na ovaj recept me nadahnuo Jamie Oliver, čiji sam fan. Njegov recept, koji je u mojoj verziji izmijenjen i dopunjen izborom začina, došao je kao odgovor na fazu zasićenja mesnim jelovnicima. Naime, ja sam osobno od onih kojima mesni obrok nije najdraži obrok, i kojima je dovoljno jedan do dva mesnih obroka tjedno, pa je ideja o punjenoj bundevi došla sasvim spontano.

Prvenstveno me oduševila forma i boja ove bundeve iz majčinog vrta, što nije zanemarivo, jer vjerujem da je kuhanje više od samog sjeckanja, prženja, pečenja, jedenja...kuhanje je proces koji uključuje sva osjetila, i samo vođeni svim svojim osjetilima možemo napraviti odličan obrok. U ovom užurbanom svijetu kuhanje se nažalost često svodi na rutinu, gdje nam je cilj da u što kraćem vremenu napravimo nešto što će nam utažiti glad, i pritom se ne obaziremo na sve ljepote tog procesa, a njih ima...toliko mnogo.

Pretpostavljam da je svima pri pogledu na fotografiju pala ideja nekog recepta, pa vas ne mislim zamarati s previše detalja, mali osvrt će biti sasvim dovoljan.

Dakle, opranu bundevu oslobodila sam suvišnih dijelova,prepolovila i očistila unutrašnjost. U međuvremenu sam napravila risotto od gljiva (vama ostavljam na izbor kakav god želite). Na začinima nisam štedjela. Od majčine dušice, masale, origana... Ono što smatram bitnim napomenuti je da sam risotto nisam pirjala do kraja, zbog toga što je slijedila njegova termička obrada kao samog nadjeva bundeve. nakon što sam popunila obje polovice bundeve premazala sam vanjski dio bundeve maslinovim uljem, preklopila dijelove bundeve kao da ih vraćam u prvobitnu formu i sve umotala u aluminijsku foliju. Oni koji iz zdravstvenih razloga nisu pobornici pečenja u foliji, preporučujem pečenje bez folije, i jamčim jednako dobar uspjeh.

Ja sam uz to poslužila zelenu salatu sa feta sirom...vama opet ostavljam na izbor, kao i u svemu-bitne su smjernice, jer pretpostavljam da je svatko od vas odličan "kormilar" u svojoj kuhinji i za svojim stolom 🙂

U slast!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.