Moj profil

Što su umeboshi šljive?

Pitanje

Molim vas da napišete nešto o makrobiotičkom preparatu umeboshi šljivama…

Odgovor

Iako se tako zovu, umeboshi šljive nisu šljive, već slano ukiseljene marelice porijeklom iz Azije. Okus umeboshi šljiva je slan i često kiselkast zbog limunske kiseline, a najčešće su crvene boje koju poprimaju u procesu fermentacije uz dodatak shiso lišća. Nezaobilazna je namirnica u makrobiotičkoj kuhinji, a koristi se kao slani začin kod pripremanja žitarica, mahunarki, umaka i variva. Pasta od umeboshija također ima istu namjenu, a proizvodi se na sličan način kao i umeboshi šljive.

Ima visoku nutritivnu vrijednost, a zovu je i kraljicom lužnate hrane, jer uravnotežuje kiseline koje su nastale kao posljedica razgradnje hrane. Iznimno važna komponenta umeboshi šljive je i limunska kiselina. U tradicionalnoj istočnoj medicini koristi se preko dva tisućljeća kao sredstvo koje pomaže rad probave, regulira probavu i jača želudac, pročišćava krv, olakšava rad jetre, povećava otpornost organizma te vraća snagu.

Svakodnevno konzumiranje umeboshi šljiva pomaže bržem oporavku, smanjenju umora, ali i usporavanju procesa starenja. Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave i bolje funkcioniranje želuca.

Ume-sho-kuzu je tradicionalan napitak za jačanje imuniteta:
1 čajnu žlicu kuzua (tradicionalna japanska mahunarka iz čijeg korijena se radi škrobno brašno) i 1/4 čajne žlice umeboshi paste razmutite u malo hladne vode da se kuzu rastopi. Umjesto umeboshi paste može 1/4 umeboshi šljive. Zagrijte 1 dl vode i kada zavrije, dodajte kuzu i šljivu ili pastu. Dodajte i 1 žličicu soja umaka i prokuhajte još 2-3 minute. Pijte vruće.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.