Moj profil

Spremite se da vas osvoje azijska jela iz woka

Bilo da ste ljubitelj azijske kuhinje i otkrivate njene čari kad god stignete, ili u obrocima ove svjetske kuhinje uživate u restoranima, sigurni smo kako ste zaljubljeni u barem jednu njenu namirnicu ili jelo

Jela iz woka još su donedavno krasili samo epiteti poput “drugačije”, “egzotično” “orijentalno”. Što ih više upoznajemo i kušamo, znamo da drugačije znači ukusno i izazovno, egzotično nas poziva na još, dok orijentalno miriše na nove začine, umake i teksture. Kad govorimo o azijskoj kuhinji, govorimo tu o kineskoj, japanskoj, tajlandskoj, korejskoj, vijetnamskoj, ali i indijskoj. Azijska je kuhinja puna ukusnih i zdravih jela, lagana je te nudi bogatstvo povrća i ribe. Nemoguće je pomisliti na nju, bez asocijacije na wok, okruglu duboku tavu u kojoj se namirnice kratko prže na visokim temperaturama. Spremite se da vam srce i nepce osvoje upravo azijska jela iz woka.

Kad idući puta poželite malo drugačiji ručak ili večeru, spremite ih u woku

Azijska jela iz jedne tave, jednostavne pripreme, neodoljive kombinacije mesa i povrća te riže ili piletine nude bezbroj mogućnosti za eksperimentiranje i traženje onog vama savršenog okusa i teksture. Wok jela mogu biti novo i uzbudljivo iskustvo početnicima, ali i iskusnim kuharima. Sastojci koji vladaju ovim jelima su piletina, svinjetina, riba i morski plodovi, zatim sejtan, tempeh i tofu, uz dodatak aromatičnog đumbira, mladog luka ili ljutike. Namirnice je, kao što smo spomenuli, potrebno pržiti na visokoj temperaturi i to jako kratko. Ovakvom se termičkom pripremom osigurava da u namirnicama ostaju vrijedni vitamini i minerali, a one ostaju hrskave, sočne i pune okusa. Meso i povrće za pripremu u woku sjeckajte na jednaku veličinu, oštrim nožem kako ih ne biste zgnječili. Meso po želji, režite na trake ili kockice, a gljive i povrće na štapiće ili tanke ploške. Svaku minutu uloženog truda za njihovu pripremu, jela iz woka vratit će vam uzbudljivim i nezaboravnim okusom i jedinstvenom teksturom.

Tajlandska kuhinja: Savršeni spoj sweet&spicy okusa

Tajlandska kuhinja je obožavana diljem svijeta zbog svojih aromatičnih i pikantnih svojstava. Iako je vidljiv utjecaj Kine i Indije, tajlandska kuhinja je na svakom svom koraku inovativna i jedinstvena: od izražajnih okusa, uravnoteženih aroma, sve do sjajne prezentacije. Njena su jela aromatičnija, pikantnija i začinjenija no što smo navikli u našim podnebljima, no vrijedna su kušanja. Glavne komponente tajlandske kuhinje su morski plodovi i piletina, riža i rezanci te povrće i voće. No, ono što svako tajlandsko jelo čini posebnim i neodoljivim su začini i umaci, preljevi i pomno birano začinsko bilje. Većina jela sadrži barem jedan od njihovih tradicionalnih začina: umak od kamenica, riblji umak, zatim tamarind, odnosno indijsku sušenu datulju, limunsku travu, galangal, vrstu đumbira, a česti su gosti u tajlandskim jelima korijander i kokosovo mlijeko.

U ovoj kuhinji zaboravite na sol, jelo se začinjava ribljim ili soja umakom, a sva tajlandska jela održavaju savršen balans između četiriju okusa – slatkog, kiselog, slanog i ljutog. Simfonija koju ponekad nije lako postići, no kada je usavršite, ona nudi uživanje u svakom zalogaju i želju za daljnjim istraživanjem. Ako tražite priliku za petominutno putovanje u Aziju, vjerujte, ona je na dohvat ruke, pikantna baš koliko treba, slatkasta, povrtna i enigmatična. Sweet&Spicy tjestenina s povrćem - mirisna je vege avantura koja će i ljubiteljima mesa biti ukusna alternativa.

Curry – iz Indije prema cijelom svijetu

Azijska su jela gotovo nezamisliva bez curryja, mirisne i ukusne mješavine više različitih začina, odnosno kombinacije od pet do čak trideset okusa kao što su korijander, đumbir, piskavica, kurkuma, kumin, kim, kajenski papar, češnjak, gorušice i klinčić. Njihov spoj rezultira neodoljivim slatko ljutim aromama. Iako postoje mnoge vrste, najpoznatije su ipak indijski curry i tajlandski curry, a razlikujemo crveni curry, s dodatkom crvene čili papričice, zeleni s dodatkom zelene čili papričice te žuti curry, s dodatkom svježe, kvalitetne kurkume. Curry se izvrsno slaže s različitim vrstama mesa poput piletine ili svinjetine, a odličan je dodatak juhama, riži i tjestenini. Voli se s ribom, a sjajan je u kombinaciji s kokosovim mlijekom nudeći potpuno nove, neodoljive okuse koji će do sada vam znana jela s piletinom i svinjetinom, odnesti u neku novu razinu, zamirisati kuhinju i osvojiti vaše srce i nepce. Thai Curry piletina je jedno od prvih jela koje nam pada na pamet kada netko spomene wok, a sada može biti u vašem tanjuru, ukusno, bogato i mirisno, u samo 5 minuta! Upustite se u azijsku avanturu, sigurni da vas na kraju čeka slasna tjestenina s okusom curryja s pilećim mesom, potpun obrok za prave sladokusce. Jednostavnije, a slasnije ne može. Thai Curry piletina, kao i  Sweet&Spicy tjestenina s povrćem nude svaki puta pravi gurmanski doživljaj, jednostavnost i brzinu pripreme te uživanje u izvrsnom i brzo spravljenom obroku.

Daleki istok nikada nije bio bliže! Dobar tek!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.