Moj profil

Slatke zvijezde u usponu – povrće u kolačima

Vjerovali ili ne, od vašeg omiljenog povrća mogu nastati i sjajne slastice pa se uz pomoć cool recepata počastite tortom od cikle, pudingom od batata, bajaderom od krumpira...

Ako ste mislili da su slastice s Venere, a povrće s Marsa te da stoga nikako ne pašu zajedno, znajte da niste u pravu. Povrće nije stvoreno samo za juhe, variva, musake, salate i ostala krepka glavna jela i priloge, već i za različite deserte. Vjerovali ili ne, od krumpira, batata, cikle, mrkve, pasternjaka, graha, tikvica, bundeva, špinata, patlidžana pa čak i kiselog zelja mogu nastati slasni deserti, sladoledi, kreme, pudinzi, keksi, pite, savijače, muffini, kolačići, rolade i torte. Štoviše, zahvaljujući vrijednim sastojcima, biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima te prirodnim šećerima, slastice od povrća ne samo da su podjednako ukusne, već su čak i hranjivije i laganije, a time i zdravije od onih klasičnih.

Zahvaljujući prisutnosti povrća, u slasticama se smanjuju količine uobičajenih masnoća, maslaca, margarina ili ulja, ali i šećera pa su one manje masne i manje kalorične. Osim izražene sočnosti, ovisno o vrsti, povrće slasticama daruje i aromu i boju pa se primjerice izbjegavaju umjetne prehrambene boje i arome. Povrće koje se dodaje sirovo i usitnjeno, kuhano ili pečeno te  pretvoreno u pire, najprimjerenije je za miješana tijesta, a u nekim slučajevima i za tijesta s kvascem.

Zahvaljujući svojem okusu, ali i hranjivosti, slastice od povrća, svidjet će baš svim sladokuscima, a posebno onima koji žele izgubiti pokoji kilogram viška ili prakticiraju low carb, vegetarijansku ili pak vegansku prehranu. Uz to, primjena povrća u receptima izazov je i za sve sklone eksperimentiranju, jer koji hobi slastičar ne bi uživao u prebacivanju klasičnih recepata u novu povrtnu dimenziju ili pak u otkrivanju novih maštovitih deserata.   Za uživanje u novim slatkim okusima, ali i za poticanje na nove slastičarske avanture, donosimo savjete i cool recepte za sjajne slastice od povrća, batata, bundeve, cikle, krumpira i mrkve koje morate čim prije probati. 

Bundeva smanjuje masnoću u slasticama!

Iako su se slatke savijače od običnih tikvi odavno pekle u našem podneblju, kolači od bundeve novijeg su datuma te su mnogi k nama stigli iz Amerike u kojoj se tradicionalno peku za halloween. Za deserte je najprimjereniji pire od hokaido i butternut bundeva koji smanjuje količinu masnoće i šećera u receptima. Također se harmonizira s čokoladom, makom, orašastim plodovima, bananom, cimetom te svježim sirom. Za upoznavanje okusa deserata s bundevom, svakako kušajte tradicionalnu američku pitu pampkin pie  te sjajnu bogato nadjevenu roladu s kremom od bundeve.

Cikla slasticama daruje prekrasnu boju!

Cikla u pravim omjerima gubi svoj zemljasti okus te naglašava okus drugih sastojka. Zato je kao stvorena za rajski ukusne deserte kojima daruje sočnost, slatkoću i prirodnu boju. Kako se odlično slaže s čokoladom i orašastim plodovima, svoja nepca iznenadite ne samo finim čokoladnim cupcakesima sa ciklom već i jednostavnom, ali i jako ukusnom tortom od cikle.

Zahvaljujući svojem okusu, ali i hranjivosti, slastice od povrća svidjet će svim sladokuscima, a posebno onima koji žele izgubiti koji kilogram viška ili prakticiraju low carb, vegetarijansku ili pak vegansku prehranu

Krumpir je stvoren za raskošne torte! 

Pire od brašnastih sorti krumpira može na različite načine zadovoljiti nepca sladokusaca. Idealan je sastojak tijesta koja se pripremaju s čokoladom, orašastim plodovima ili bananom, a dobrodošao je i u onima s kvascem za slatka peciva i kruhove. Slatku stranu krumpira koji je poput talentiranog glumca najpoznatiji kao savršena zamjena za pire od kestena. upoznajte u receptima za slasne browniese te raskošnu kobajagi kesten tortu.

Mrkva je stara znanica slastičara!

Omiljena mrkva još od 19. stoljeća važan je sastojak različitih deserata, a posebno onih s orašastim plodovima, marcipanom, sušenim voćem, džemom od marelica, svježim sirom i cimetom. Njima daruje svoju urođenu sočnost, prirodnu slatkoću i neutralan okus. Njezine performanse upoznajte u dvije različite slastice, zasladite se klasičnim ukusnim kuglicama od mrkve i neobičnom slasticom gaaar ka halwom te upoznajte i njezino egzotično lice.

Batat je slatka zvijezda u usponu!

Batat ili slatki krumpir dobiva sve više uloga u doista različitim slasticama, kojima između ostalog daruje i zamamnu narančastu ili ljubičastu boju. Zahvaljujući svojoj slatkoći reducira količinu šećera te se posebno dobro snalazi u receptima s karamelom, limunom, narančom, orašastim plodovima, začinima i primjerice bijelom čokoladom. U čast otkrivanja još slađe strane slatkog krumpira, počastite se slasnim čokoladnim pudingom od batata te finim, mirišljavim muffinima od slatkog krumpira.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.