Moj profil

Sjemenke bosiljka – mediteranska chia!

Upoznajte našu omiljenu začinsku biljku, bosiljak, u sasvim novom svjetlu i otkrijte sve ukusne, hranjive i zdrave čari njegovih sićušnih, ali moćnih sjemenki!

Doista, sjemenke bosiljka sićušne su, ali vrijedne bombice bogate brojnim hranjivim i zdravim sastojcima među kojima su i vitamini B6, E i K (dvije čajne žličice zadovoljavaju dnevnu potrebu našeg organizma za vitaminom K!). Također, osim minerala i elemenata u tragovima poput cinka, kalcija, magnezija i željeza, tu su i vrijedni proteini i esencijalne masne kiseline poput omega 3.

Sjemenke bosiljka pogoduju procesu mršavljenja!

Ne čudi stoga što se sjemenke bosiljka odavno koriste u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini kao prirodno i učinkovito sredstvo za liječenje ili ublažavanje brojnih poteškoća sa zdravljem. Budući da djeluju protiv bakterija, virusa i gljivica, učinkovite su kao prirodno sredstvo protiv različitih upala, primjerice prehlada, gripe, kašlja i upalnih procesa na koži.

Sjemenke bosiljka pogoduju  funkcioniranju mozga i živčanog sustava, potičući među ostalim koncentraciju, a povoljno djeluju i pri izloženosti stresu.

Općenito jačaju imunitet te zahvaljujući antioksidansima, štite naš organizam od razornog djelovanja slobodnih radikala, pa preveniraju zloćudne i autoimune bolesti. K tome, pogoduju i funkcioniranju mozga i živčanog sustava, potičući među ostalim koncentraciju, a povoljno djeluju i pri izloženosti stresu.

Osim toga, pomažu i potiču proces mršavljenja jer ne samo da su gotovo bez kalorija već, kako znatno povećavaju svoj volumen, izazivaju i osjećaj sitosti i potiču probavu. Uz to, reguliraju i šećer u krvi, štiteći tako od napadaja vučje gladi i pretjerane želje za slatkim. Zanimljivo je da su već samo dvije čajne žličice sjemenki dnevno, najbolje prethodno namočene u vodi, dovoljne za pozitivan učinak na naše zdravlje.

Sjemenke bosiljka svestrane su i u kuhinji!

No, sjemenke bosiljka nisu dobrodošlo osvježenje na našem jelovniku samo zbog svoje hranjivosti i ljekovitosti već i zbog svojeg blago aromatičnog orašastog okusa i kulinarske svestranosti, pa ne čudi što se primjerice već odavna koriste u azijskoj kuhinji za pripremu brojnih slatkih i slanih jela.

Kako namočene u vodi nabubre i višestruko povećavaju svoj volumen te dobivaju želatinoznu teksturu, najčešće se koriste za zgušnjavanje jela, umaka i krema. Naravno, sjemenke se bosiljka, baš kao i primjerice chia sjemenke, osim u vodi mogu namočiti i u nekom životinjskom ili biljnom, kokosovu, bademovu ili primjerice sojinu mlijeku.

Potom se, nabubrene i pretvorene u svojevrsni puding, mogu jesti same ili pak umiješane bilo u koji zdravi napitak poput svježe ocijeđenih voćnih ili povrtnih sokova, smoothija i shakeova ili neko slatko ili slano jelo, primjerice kaše, mueslije, pahuljice, voćne i povrtne salate, juhe, variva, kreme i slično.

Naravno, sjemenke se kao zdrav i ukusan dodatak mogu koristiti i nenamočene, za garniranje bilo kojih jela ili jesti pomiješane s drugim sjemenkama ili orašastim plodovima kao ukusne, hranjive i zdrave grickalice.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.