Moj profil

Ručak za sutra

Ručak za dva dana? Da!!! Doznajte kako će jela koja skuhamo dan ranije, biti jednako ukusna i hranjiva i za sutrašnji ručak.

Iako najviše volimo svježe pripremljene i poslužene obroke, često nemamo vremena ili volje za svakodnevno kuhanje, a ponekad kad već skuhamo, ispostavi se da je količinski previše. No, gotovo da i nema jela koje i sutradan nije podjednako ukusno. Također smo svjesni da hrana nije za bacanje pa nema gotovo nikakve prepreke da se ono što smo skuhali jučer, ne nađe i sutradan na tanjuru za ručak.

Jela poput juha, umaka i saftova uslijed čuvanja u hladnjaku dodatno se zgusnu pa im prije podgrijavanja dodajte malo vode, mlijeka, kiselog vrhnja ili bistre juhe kako bi ponovo imala odgovarajuću konzistenciju.

Bez svake sumnje, uz samo dva uvjeta, pravilno spremanje i čuvanje u hladnjaku, a potom i pravilno podgrijavanje, jelo koje smo skuhali dan ranije ili nam je neplanirano ostalo od jučer i za sutrašnji će ručak biti podjednako kvalitetno, hranjivo i ukusno.

Spremanje i čuvanje prethodno skuhanih jela u hladnjaku

Kako biste i sutradan uživali u jelu koje ste skuhali dan ranije, najvažnije je da hranu u roku od najviše dva sata spremite na hladno u hladnjak. Tako sprečavate razvijanje klica na sobnoj temperaturi, jer bakterije i ostale štetne tvari mogu pokvariti okus hrane i ozbiljno nauditi zdravlju našeg organizma. Iz istih razloga prethodno ohlađenu hranu u hladnjak nemojte stavljati u posudama u kojima ste je kuhali ili posluživali, već je prije čistim rukama ili priborom prebacite u nove, čiste posude, najbolje one posebno namijenjene čuvanju hrane u hladnjacima. Zahvaljujući poštivanju osnovnih higijenskih pravila, mnoga se jela osim za sutradan, u hladnjaku mogu čuvati bez bojazni da će izgubiti okus ili da će se pokvariti, čak i do tri dana.

Podgrijavanje jela od jučer za današnji ručak

Baš kao i prilikom spremanja u hladnjak i prilikom podgrijavanja uvažite neke osnovne savjete. Prvo i najvažnije je da jelo podgrijavajte na temperaturi koja nipošto ne smije biti niža od 75 oC, kako bi se spriječio eventualni razvoj štetnih tvari. Za podgrijavanje pak, ovisno o vrsti jela i načinu kuhanja, koristite ploču za kuhanje, pećnicu, parnu kupelj ili mikrovalnu pećnicu. Jelima poput juha, variva, gulaša i saftova koja ste pripremali u loncima i dubljim tavama na ploči za kuhanje, dodajte 4 do 5 jušnih žlica vode, poklopite te zagrijte na srednje jakoj vatri. 

Musake, pizze te slane pite podgrijavajte u prethodno dobro zagrijanoj pećnici, pazeći pritom na vrijeme kako jelo u pećnici ne bi ostalo dulje nego što je to potrebno te se osušilo i izgubilo okus. Nadalje, jela koja bi prilikom podgrijavanja uslijed miješanja mogla izgubiti svoju teksturu, a time i okus, zagrijte u inače vrlo prigodnoj i praktičnoj parnoj kupelji. Koristite li mikrovalnu pećnicu, uvažite općenito pravilo 3 minute na 600 wati, s time da nakon 2 minute jelo promiješajte kako bi se jednakomjerno zagrijalo. Može se dogoditi da jelo poput piletine, neće biti u svim dijelovima jednakomjerno zagrijano pa s upotrebom mikrovalne pećnice budite posebno oprezni. Kako je moguće i da tijekom podgrijavanja aroma začina oslabi, prije serviranja jelo obavezno kušajte te ga dodatno začinite ukoliko je potrebno.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.