Moj profil

Rosatum ili ružino vino

Svakom eksperimentu treba vremena, treba razmisliti, nabaviti sastojke, prirediti se, sve predviditi. Dogovoriti rad asistentima... i onda se desi da ne uspije.

Vrijeme radnje je ljeto a  mjesto radnje je ružičnjak  moje majke u Gorskom kotaru. Tu rastu ruže svakojakih vrsta te se ja sjetim da Apicije ovako kaže

Ružino i ljubičicino vino

Ovako ćeš napraviti ružino vino: naniži na konac ružine latice sa kojih je odstranjen bijeli dio, potopi ih u vino da što više stane i neka tu ostanu sedam dana. Poslije sedam dana izvadi ruže iz vina i stavi isto tako nanizane svježe da odleže sedam dana u vinu pa izvadi i njih. Tako i treći put učini, pa izvadi ruže i procijedi vino i kad ga hoćeš piti dobit ćeš ružino vino uz dodatak meda. Treba dobro paziti da ruža bude suha, bez rose i samo najbolje vrste. Na sličan način ćeš napraviti ljubičicino vino i tako ćeš ga dopuniti medom.

I tako berem ja nešpricane latice, režem im bijeli dio nižem ih na konac, potapam ih u dvolitarsku teglu s kvalitetnim crnim vinom. I naravno odlazim, jer je ljeto je pa je tu malo mora, neki teren. Odabir asistenta je vrlo važan te prepuštam sve, naravno - mami.

Majka (NonaZ) vrijedno nastavlja nizati ruže po mojim (tj. Apicijevim) uputama. Ja ju telefonski "nadgledam". Prođe potrebno vrijeme, NonaZ procijedi vino, doda med, javlja mi da je Rosatum nešto super, stavlja u boce i dobro ih začepi.

Nakon nekoliko dana plačnim glasom zove: Eksplodiralo je!

Ma što?

Fermetirao je,pretvorio se u pjenjušac i napravio strašan nered u smočnici.

Dakle, totalni neuspjeh.

Naravno da nisam odustala, no nekako nikako da se vratim na ruže i vino. Ali jedna mi stvar ne da mira.

U svekrvinom vrtu rastu ruže koje cvjetaju jednom godišnje i nalikuju mi strašno na neke prikaze s rimskih fresaka. No, od njih svekrva radi jedno drugo piće koje nema puno veze s Rimljanima i koje su nedavno neke coolike imale priliku probati (ne smijem reći niti koje, a pogotovo ne gdje).

https://www.coolinarika.com/preview/recept/ruzulin/

Ponovit ću ovaj eksperiment upravo s ovim ružama jer smatam da ove aromatične male ruže imaju ono što je rimski Rosatum činio posebnim.

Probajte i vi, samo pazite da vam ne "uredi" smočnicu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.