Moj profil

Putujemo s đumbirom

Đumbir ne samo da ima dobar okus, već ima i ljekovita svojstva, umiruje uznemireni želudac, povećava energiju i grije tijelo. Zimu nemojte prezimiti bez đumbira

Njegov oštar miris očarao je moćne indijske maharadže, kineske careve i englesku gospodu. Svojim slatkim oporim okusom đumbir je postao okosnica mnogih svjetskih kuhinja, naročito azijske i indijske.

Teško je danas reći tko ga je prvi pomiješao sa slasnom rižom iz planinskih kaskada ili kroz prste propustio u čaj, a sva ona tako neodoljiva variva mnogima su nezamisliva bez tamnožutog đumbirastog praha. Uz ovaj recept barem u mislima otputujte u daleki Singapur.

Đumbirova rolada

Đumbiroljupci kažu da se jako mirisni ingver izvrsno ljubi s bilo kojom ribom, na primjer divljim brancinom, a ni zubatac ne bi bio loš. Divlji brancin na gradelama i malo naribanog đumbira i malo posute Vegete twist za ribu, uglavnom  - treba probati.

Odlično se sljubljuje s jelima od mesa, peradi, izvrstan je dodatak juhama, varivima, salatama i povrću. Gastronomski eksperiment može biti iznenađujuće očaravajući, posebno za nepce, ali i sva druga osjetila.

Vruća čokolada s đumbirom

U starim knjigama ostalo je zapisano da su drevni indijski kraljevi svakodnevno koristili đumbirov čarobni prah jer su im bila dobro poznata njegova afrodizijačka svojstva, a na zadovoljstvo egzotičnih princeza.

Nekada je privilegija uživanja u đumbiru i u svemu što on pruža bila dozvoljena samo bogatima. To je nasreću bilo nekada, a vi današnji, prepustite se čarima đumbira, ako već niste, možete ostati samo ugodno iznenađeni. Možda vam se učini da je i vaš ljubavni život postao vatreniji :). Probajte, istražujte, družite se s njime, koristite ga bilo kao gomoljasti korijen, oguljen ili neoguljen, čitav ili samljeven. 

Pileći ražnjići s umakom od kikirikija

Kandirani đumbir stavljajte u kolače ili u tijesto, ispecite od njega poznati đumbirov kruh.

Svojim najmilijima pripremite đumbirovu roladu, koja će osim po đumbiru širiti mirise pimeta, cimeta, papra i meda i oduševiti vas osebujnim okusom. Uz nju poslužite i ovaj očaravajući napitak.

Mala tajna: Svježi đumbir prepoznat ćete po glatkoj, debeloj kori, tamnije smeđoj boji, kvrgast je, čvrst i izgleda kao napuhan.

1 žlica svježeg đumbira = 1 žličici mljevenog đumbira.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.