Moj profil

Punjene paprike: 10 raznovrsnih prijedloga za najpopularniji ljetni ručak

Punjene paprike savršeno su ljetno jelo koje svojim primamljivim mirisom vraća u djetinjstvo i prvo su što nam padne na pamet kad spomenemo ovo ukusno povrće

Kako zimu ne možemo zamisliti bez sarme, tako ljeto nije ljeto bez punjenih paprika. U Dalmaciji će im dodati pancetu, svoje varijante imaju Mađari, Makedonci, Bugari i Rumunji, ali jedna stvar zajednička je svima – omiljeno su ljetno jelo na svakom stolu. Osim što im tijekom vrućih mjeseci traje sezona, paprike su izuzetno svestrano povrće zbog svog prikladnog oblika idealnog za nadijevanje.

Uz klasično punjenje s mljevenim mesom i rižom u umaku od rajčica, možete se poigrati s različitim namirnicama i napraviti nove ukusne kombinacije. Ovisno o nadjevu, punjene paprike možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog. Jednom zapečene u pećnici s bešamel umakom, drugi puta punjene s krumpirom, ponekad nadjevene sirom i ajvarom, a ponekad upotpunjene ječmenom kašom. Bezbroj je ideja za jela s punjenim paprikama, a mi vam donosimo 10 odličnih prijedloga:

Delikatesne punjene paprike

Punjene paprike nisu rezervirane samo za običan svakodnevni ručak i mogu biti prava gurmanska delicija. Obogatite ih decentnim dodacima u obliku zrna grožđica i badema te dekorirajte vrhovima paprika s peteljkama. Ovakav obrok oduševit će i profinjene dizajnere hrane.

Punjene paprike s nadjevom od sira i ajvara

Još jedan zanimljivi nadjev krije se u kombinaciji sira i ajvara, koja se savršeno slaže uz zapečene paprike. Ovo jelo nema ulogu samo zasititi, nego do izražaja dolazi i njegov dekorativni karakter, izaberete li paprike u različitim bojama.

Punjene paprike s krumpirom

Ljubitelji klasičnih okusa obožavat će papriku punjenu slasnim nadjevom od ribanog krumpira i luka, a zatim pečenu u pećnici i serviranu na šarmantan način. Paprike nadjevene krumpirom poslužite kao prilog ili kao glavni obrok uz sezonsku salatu.

Mediteranska punjena paprika

Dodate li klasičnim punjenim paprikama malo bosiljka i maslinovog ulja, dobit ćete mediteransku verziju ovog popularnog jela. Bogati okus upotpunite ječmenom kašom i oduševit ćete sve koji ih kušaju.

Punjene paprike iz pećnice

Ako nas pitate, mi ne možemo odlučiti kojem receptu dajemo prednost - onom za kuhane punjene paprike ili zapečene u pećnici. Polovice paprike punjene mesnim zalogajima i dobrim finim okusom otopljenog sira opasna su konkurencija svakoj inačici popularnog ljetnog jela.

Punjena paprika zapečena s bešamel umakom

Umjesto sira, zapečene punjene paprike možete preliti jednostavnim, a sočnim bešamel umakom koji će dati posebnu aromu ovom jelu i šarmirati vaše omiljene goste.

Argentinska zapečena paprika

Tricolor paprika, mljevena junetina i svinjetina, riža, passata, jaja i kozji sir te vezica svježeg bosiljka, sastojci su od kojih možete pripremiti zapečene paprike na argentinski način. Na njihovom dalekom tlu plodnom slatkom paprikom ovo jelo radi se s puno pažnje i ljubavi.

Paprike punjene patlidžanima i kukuruzom

Zanimljiv prijedlog za kombinaciju sastojaka u nadjevu krije se i u ovom receptu. Tradicionalno pripremljenoj punjenoj paprici dodajte malo šarma patlidžana i kukuruza šećerca i uživajte u dopunjenom okusu obožavanog klasičnog jela.

Vegetarijanska punjena paprika

Ako ste ljubitelj povrća i povrtnih jela, ovaj recept ćete zasigurno pospremiti među svoje omiljene. Vegetarijanske paprike punjene povrćem te s dodatkom pasirane rajčice uistinu su za prste polizati.

Paprike punjene mesom i gorgonzolom

Razveselite svoja nepca ovim obično-neobičnim jelom s poklopljenim paprikama kuhanim u pećnici. Maslinovo ulje i komorač aktivirat će čaroban kulinarski klik i savršeno oplemeniti spoj paprike i mljevenog mesa.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.