Moj profil

Proljetno obnavljanje organizma

Da bi i naše tijelo propupalo poput proljetnoga cvijeća, potaknimo sami svoj organizam unošenjem dovoljne količine tekućine, pravilnom prehranom i pojačanom tjelesnom aktivnošću.

Dolazak proljeća i pogledi u zrcalo otkrivaju nam kako smo se ponašali prema svome tijelu tijekom proteklih zimskih mjeseci. Dobro umotani u garderobu grickali smo u toplim domovima zalihe hrane. Imali smo obilje vremena za pripremu delicija te kušanja i nesmetana uživanja.

Dva su osnovna razloga nakupljanja viška kilograma tijekom proteklih mjeseci:

Proljetni boravak u prirodi, na svježem zraku i tjelesna aktivnost potiču na mijenu tvari te se organizam bolje oslobađa štetnih tvari.

  • Zbog hladnog, mračnog i vlažnog vremena tijekom zimskih mjeseci najveći se dio dana provodi u zatvorenom prostoru. Uglavnom se radi o minimalnim aktivnostima te intenzivnijem sjedilačkom načinu života.
  • Tradicionalna jela koja se nalaze na zimskim jelovnicima izrazito su kalorična i obiluju zasićenim mastima.

Utvrđeno je kako se ljudski organizam ponaša sukladno klimatskim uvjetima te se takvim promjenama bavi medicinska poddisciplina koja je dobila naziv bioklimatologija. Dolaskom novog klimatskog vala zvanog proljeće pojačava se ljudska potreba za svojevrsnom regeneracijom.

Promatrano fiziološki, naš je organizam iznimno izdržljiv i zahvalan. Potreban je samo mali poticaj da naše umorno, zapušteno i danima psihički i fizički opterećeno tijelo naprosto procvjeta. Organizam će se sam očistiti, osnažiti i zablistati.

Da bi i naše tijelo propupalo poput proljetnoga cvijeća, potaknimo sami svoj organizam unoseći dovoljno tekućine, pravilno se hraneći i pojačavajući tjelesnu aktivnost.

Voda

Najbolji čistač kojim se njegujemo izvana ali i iznutra jest voda. Dovoljne količine mineralne vode, izvorske vode, čajeva i sokova osiguravaju unos minerala, vitamina i vode koji je dovoljan da "ispere" otrove iz našeg organizma.

Predlažemo vam da redovito pijete nezaslađene svježe čajeve:

  • Kamilica djeluje protuupalno te osigurava miran san.
  • Šipak je izvrsan antioksidans, krijepi i povoljno djeluje na dišne organe.
  • Zeleni čaj regenerira crijevnu floru, ima antioksidacijski učinak, djeluje protuupalno i preventivno osobito kod malignih bolesti.
  • Crni je čaj blago stimulativan te se u vrijeme borbe s proljetnim umorom pronalazi obilje razloga za njegovo pijenje.
  • Roiboos čaj poticajan je, mirišljiv, oporavlja i regenerira.
  • Dječji su čajevi osvježavajući i podsjećaju uspavana crijeva na bržu aktivnost.
  • Hibiskus svojim intenzivnim aromama budi osjetila, a flavonoidima daje prostor da budu korisni.

Ali ni to nije sve....

Pravi proljetni ugođaj postiže se samostalnim kreacijama. Tako je nakon intenzivnog trčanja ili vožnje biciklom ugodan napitak miješani čaj čije smo sastojke sami kombinirali. Važno je iskušati kako se kamilica povezuje sa šipkom, uz koje se vrste slaže menta te što nastaje kada crnom čaju dodamo voćnu aromu.

Uz svakodnevan unos dviju litara ove krepke tekućine stvoreni su preduvjeti da se isperu toksini i koža zablista baršunastim sjajem.

Hrana

Pravilna prehrana podrazumijeva raspodjelu namirnica u trima glavnim obrocima koji su primjereni aktivnostima, dobi, spolu i stanju organizma. Nadasve je važno konzumiranje doručka, što nerijetko adolescenti i mlađe osobe zanemaruju u želji za korigiranjem tjelesne mase. Pogreška! Preskakanje doručka jamči nedovoljnu energiju za najaktivniji dio dana i smanjenu radnu sposobnost. Poneka voćka, kvalitetan namaz uz integralno pecivo i jogurti – dobar su doručak!

Također je važno postići naviku konzumiranja juhe. Zahvaljujući dosjetljivosti naših maštovitih tehnologa, juhu možete pripremiti za nekoliko minuta i u uredu te postići osjećaj sitosti a osigurati si kvalitetan obrok.

Da bi i naše tijelo propupalo poput proljetnoga cvijeća, potaknimo sami svoj organizam pravilno se hraneći i pojačavajući tjelesnu aktivnost.

Ali ni to nije sve...

Ukoliko nemate svježeg voća, poslužite se kompotima i sokovima.

Tjelesna aktivnost

Boravak u prirodi, na svježem zraku, i tjelesna aktivnost primjerena stanju organizma potiču na mijenu tvari te se organizam bolje i kvalitetnije oslobađa štetnih tvari. Koža je zategnuta oblikovanim mišićima, vezivno tkivo se učvršćuje. Bolja prokrvljenost znači i bolji prijenos potrebnih tvari te poticanje rada unutarnjih organa.

Ali… Pazite na disanje! Pravilno disanje i dostatna ventilacija dišnog sustava jamstvo su uspjeha tjelesne aktivnosti. Izbjegavajte boravak u zadimljenim prostorijama.

Proljetna regeneracija organizma uspješnija je ukoliko se povremeno koristimo saunom ili uslugama masera.

To je sve. Krenimo u akciju!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.