Moj profil

Proljeće na vašem stolu

Podravka se pobrinula da uz svoj ubrzani životni tempo ne morate trošiti vrijeme na dugotrajnost pripreme temeljca. Izvrsna kombinacija povrća i začina čini Podravka povrtni temeljac ukusnom osnovom za pripremu raznovrsnih jela.

U ovo doba godine kad je priroda toliko darežljiva, zaista je prava šteta propustiti priliku za ulov povrtnih namirnica koje cijelu godinu tako strpljivo iščekujemo. Proljetno i ljetno razdoblje vrijeme je kada je ponuda izuzetno bogata mladim izdancima najfinijeg povrća: šparoga, mlade koprive, boba, blitve, mladog luka, radića…

A kako to kvalitetnije iskoristiti nego za neki fini rižoto. No, na spomen pripremanja rižota, ljudi često odustanu odmah u početku, jer je za vrhunski rižoto potreban i vrhunski temeljac.

Vrhunski temeljac za vrhunski rižoto

Temeljac je zapravo vodena podloga dobivena kuhanjem mesa ili povrća ili morskih proizvoda ili začinskog bilja, a koristi se tijekom kulinarske obrade za davanje karakterističnih svojstava drugim jelima. No, potrebno ga je pripremati polako i dugo, na laganoj vatri, tako da tekućina lagano kuha. Nakon toga, uvijek treba i odstajati kako bi se slegnuo talog, a potom procijediti, ohladiti i odmastiti. Proces možda nije kompliciran, ali zahtjeva vrijeme, ono što mnogima danas uvelike nedostaje.

Poslovni ritam je užurban, prekovremeni na poslu sve učestaliji, obveze djece u vrtiću, školi i na dodatnim aktivnostima samo rastu, pa kad k tomu pridodate i dodatne seminare, usavršavanja, poslovna putovanja ili samo hobije, pa tko to danas zaista ima vremena kuhati?

Domaći okus biranih sastojaka

Podravka se, tako, pobrinula da uz svoj ubrzani životni tempo ne morate trošiti vrijeme na dugotrajnost pripreme temeljca koja kod kuće potraje i do nekoliko sati. Izvrsna kombinacija povrća i začina čini Podravka povrtni temeljac ukusnom osnovom za pripremu raznovrsnih jela poput rižota, variva, umaka i onih pirjanih.

Uz to, karakterizira ga potpuno domaći okus, bez dodanih pojačivača okusa i konzervansa, a priprema se brzo i jednostavno. Sad kad više nemate opravdanja jer su sve namirnice tu, a kvalitetan Podravkin povrtni temeljac vam je nadomak ruke, u kratkom vremenskom roku iznenadite svoju obitelj nekim povrtnim specijalitetom. Za dobre stvari u životu treba samo otvoriti srce, a srce zna da su za dobar temeljac najvažniji pažljivo birani sastojci koji stvaraju okus koji se topi u ustima. Mi vam preporučujemo jedan fini rižoto s proljetnim šparogama i kozicama, koji će se naći na vašem obiteljskom stolu za samo 35 minuta.

Rižoto s proljetnim šparogama i kozicama

Sastojci:

200 g šparoga
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 Povrtna temeljca Podravka
150 g luka
4 češnja češnjaka
½ vezice peršina
300 g Zlato Polje Arborio riže
400 g repova kozica (očišćenih)
100 ml bijelog vina
50 g sušenih rajčica

  • Šparoge operite i odvojite od drvenastog dijela.
  • U lim za pečenje na papir za pečenje posložite šparoge jednu do druge, premažite ih maslinovim uljem i stavite peći na 220 °C 10- 15 minuta.
  • Temeljac pripremite tako da u 1 l kipuće vode dodate 2 povrtna temeljca, promiješate i kratko prokuhate.
  • Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite luk da se zažuti.
  • Dodajte sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin i kratko popržite.
  • Dodajte rižu i nastavite pržiti na srednjoj vatri dok se riža ne zastakli, a zatim dodajte repove kozice.
  • Kratko popržite, podlijte s bijelim vinom i pirjajte dok vino u potpunosti ne ispari.
  • Nastavite pirjati na laganoj vatri podlijevajući temeljcem.
  • Pri kraju dodajte sušene rajčice.
  • Kad je rižoto gotov, dodajte pripremljene šparoge narezane na manje komade, lagano pomiješajte i servirajte.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.