Moj profil

Ponešto drugačiji mood food

Frustraciju ili tugu umjesto čokoladom otjerajte bananom, a depresiju umjesto kremastim kolačem, pirjanom jabukom zaslađenom s malo meda.

Kao što to dobro znamo, postoji hrana koja utječe na naše raspoloženje, koja nas smiruje, tješi ili uveseljava. Na listi omiljenih namirnica za dobro raspoloženje koje su nam poznate još od najranijeg djetinjstva nalaze se mnoge slastice, čokolada, sladoled, kolači, kreme, keksi i bomboni. Naravno, tu su i raznorazne slane grickalice te različiti fast food zalogaji, pizza, hamburger, prženi krumpirići i hot dog. No, nažalost većina namirnica koje dokazano gode našoj psihi u isto vrijeme dokazano štete našem organizmu, pa posljedice zacjeljivanja emocionalnih rana hranom mogu biti ne samo suvišni kilogrami, nego čak i ozbiljniji problemi sa zdravljem. Ali na sreću i tome ima lijeka.

Omiljena mood food, odnosno hrana za dobro raspoloženje, ne mora biti nužno nezdrava. Kad se osjećamo frustrirano i tužno, ne moramo posegnuti kao što je to uobičajeno za čokoladom, čokoladnim keksima ili čokoladnom tortom. Serotonin, odnosno hormon dobrog raspoloženja, možemo podići i na mnogo zdraviji način, primjerice bananama ili komadićima svježeg voća umočenih u rastopljenu čokoladu s najmanje 70% kakaa. Depresiju i strahove prati i snažna želja za što slađim i kremastim slasticama, odnosno šećerom kojim ćemo nadoknaditi energiju koju su nam potrošile negativne emocije. No, umjesto kolačima s kremom ili čokoladnom kremom s tučenim slatkim vrhnjem, dobro raspoloženje možemo vratiti jabukom ili bananom pirjanom na malo maslaca, zaslađenom s malo meda i garniranom cimetom i mljevenim bademima. Protiv depresije i strahova pomažu i različita mala jela na bazi morskih plodova koji su također bogati ugljikohidratima, vitaminima i folnom kiselinom.

Da unutarnji nemir i nervozu gotovo instinktivno i uspješno liječimo fast foodom, pizzom, hot dogom i hamburgerom već i vrapci znaju.😉 Stoga budite mudriji i kreativniji pa ugljikohidrate, C i B vitamine i magnezij koji će pomoći vašim živcima i vratiti vas u normalu, umjesto u obližnjoj zalogajnici, nadoknadite u meksičkom restoranu. Tamo se osladite tortiljama, umakom od avokada i nekim što ljućim malim jelom na bazi povrća i piletine. Nadalje, razdražljivost i ljutnju umjesto s brdom prženih krumpirića i divovskim prženim bečkim odreskom "razgradite" tanjurom starinskog variva od kelja ili špinata s pire krumpirom i jajetom na oko. Vjerovali ili ne, navala vitamina grupe B, serotonina i kalcija garantirano vraća osmijeh na vaše lice. U slučaju umora, bezvoljnosti i pospanosti zaboravite na kavu, colu i energetske napitke, čiji je učinak kratkog vijeka. Proteine koji će osvježiti vaše tijelo i psihu, posebno mozak te vitamine koji će vam vratiti sposobnost koncentriranja na važno i bitno nadoknadite šalicom zelenog, crnog ili mate čaja, velikom dozom smoothieja na bazi naranče ili ananasa, ali i čašom jogurta, kiselog mlijeka ili kefira.

I na kraju, kako boravak u kuhinji već i sam po sebi relaksira i smiruje u situacijama kada smo iz bilo kojeg razloga loše volje, iskoristite to i pripremite si antistres napitak. Za dvije čaše (pomognite prijatelju u nevolji!) izmiksajte 1 zreli avokado s 200 ml jogurta, 2 žlice soka od limuna, 2 grančice kopra i 1 čajnom žličicom mljevenih sjemenki gorušice. Napitak začinite s malo soli i kajenskog papra. Za dvije čaše antistres napitka koji potiče i volju za životom i ljubavlju, pa je primjeren i osobi vašega života, izmiješajte: 150 ml soka od cikle sa 150 ml kefira i 1 žlicom hrena. Ako želite još žešći i učinkovitiji napitak, dodajte i nekoliko kapi tabasca.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.