Moj profil

Peršin

S obzirom na visok sadržaj antioksidansa – prekursora vitamina A – peršin odlično može djelovati na poboljšanje funkcija vida.

O začinu

Peršin (Petroselinum crispum) je biljka iz porodice Apiaceae (kojoj pripadaju primjerice i mrkva i celer), autohtona za područje Mediterana, posebice južne Italije, Španjolske, Grčke te obalnog dijela Hrvatske. Jedan je od najomiljenijih i najkorištenijih začina u kulinarstvu jer ima zaista širok spektar uporabe, a osim što jelima daje poseban okus i aromu, vrlo često se koristi i za njihovo ukrašavanje. Prilično je blag pa se isprva može činiti da je neprimjetan u jelima, ali bez njega okus i aroma jela zasigurno ne bi bili isti.

Uporaba u kulinarstvu

U kulinarstvu koristimo i korijen peršina i njegovo lišće. Korijen se uglavnom koristi za pripremu variva, juha i temeljaca ili pak narezan na štapiće kao međuobrok odnosno namirnica za sparivanje s umacima i dipovima kao „snackovima“. Lišće peršina koristi se kao začin jelima – u svježem obliku ili onom češćem i dostupnom cijele godine, sušenom. Iako je bolje u jelima koristiti svježi, zbog sadržaja hranjivih tvari te intenzivnije arome, i sušeni je prilično dobra zamjena. Lišće peršina kao začin danas se koristi u najrazličitijim jelima pa je tako nezaobilazan začin za juhe, posebice one mesne, ali i idealan dodatak mesnim i ribljim marinadama. Također se vrlo često koristi za dodatnu aromu u hladnim salatama, ali i kao jedan od brojnih začina u vegetarijanskim jelima odnosno jelima od žitarica.

Vrste jela

Piletina na lovački

Kod pripreme jela koja se pirjaju odnosno kuhaju dulje vrijeme u loncu, s obzirom na svoju osjetljivost, peršin se dodaje pred sam kraj pripreme kako se ne bi oštetio, a opet dovoljno prije kraja kako bi otpustio željenu aromu.

Patlidžan u umaku od jogurta

Peršin je vrlo čest sastojak umaka i dipova, posebice onih mliječnih u kojima je glavna namirnica blagog okusa pa se onda izvrsno nadopunjava s peršinom. U takvim se slučajevima peršin miješa zajedno sa svim ostalim sastojcima i/ili začinima umaka te dodaje glavnoj namirnici umaka.

Pohana marinirana piletina

Ako se list peršina koristi kao začin marinadama, miješa se na samom početku pripreme marinade sa svim ostalim sastojcima prije prelijevanja preko mesa ili ribe.

Čaj od peršina

Čaj od peršina se u narodnoj medicini koristi za smajenje nadutosti odnosno izbacivanje viška tekućine iz tijela te se može pripremiti i od svježeg i od sušenog peršina. Priprema se tako da se na 3 dcl šalice kipuće vode doda otprilike jedna čajna žličica peršina, ostavi 5 – 10 minuta te procijedi. Čaj se može piti i topao i hladan.                       

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.