Moj profil

Mascarpone u kuhinji

Nevjerojatno se dobro slaže s "morskim" umacima, tunjevinom, račićima i dimljenim lososom. Također, može biti dijelom umaka od "četiri sira" ili tek s drugim sirevima "odlučnijeg" okusa, poput gorgonzole ili pecorino romano.

Mascarpone! I mi odmah pomislimo na tiramisu! Da nije ovog posljednjeg, vjerojatno mnogi ne bi nikad čuli, a kamoli probali mekani sir mascarpone. Ali, eto, neugledne boje i okusa, imao je sreću da bude dijelom jednog od najomiljenijih kolača, i danas ga se može kupiti u samoposluživanjima od Kine do Brazila.

U svojoj domovini, Italiji, se često koristi u pripremi "", tj. jela s tjesteninom i rižom.

Mascarpone je porijeklom iz okolice talijanskoj grada Lodi, u pokrajini Lombardiji. Ime je dobio prema riječi "mascherpa" što na dijalektu znači "mliječna krema". Oko njegovog naziva postoje i manje moguće teorije, koje tvrde da dolazi od španjolskog izraza "mas que bueno" (više nego dobar), koje je izgovorio jedan španjolski dostojanstvenik nakon što ga je prvi puta probao.

Sir kremaste strukture, ali istovremeno čvrst, dobiva se zagrijavanjem svježeg vrhnja, uz dodatak limunske kiseline. U tom smislu, razlikuje se od ostalih sireva, jer se ne dobiva od mlijeka, već vrhnja. Mascarpone se može pripremiti i u kućnoj radinosti. Vrhnje velike masnoće zagrije se na 90 stupnjeva (u nedostatku toplomjera, to znači gotovo do vrenja) te se ukloni s vatre. Nakon toga mu se dodaje limunov sok, najbolje kap po kap, dok se ne počne zgrušnjavati. Kada vrhnje dobije željenu gustoću, sir se stavi u čistu krpu i ostavi da se cijedi preko noći. Gotov mascarpone drži se u hladnjaku, a najbolje ga je iskoristiti tijekom nekoliko dana od pripreme. Zbog kratkog roka trajanja, mascarpone se u prošlosti pripremao samo u zimskim razdobljima.

je sastojak pogodan za brojne druge slastice, poput raznih krema s voćem, čokoladom, pudinga, sladoleda i

Mascarpone je nježnog i slatkastog okusa. Drugim riječima, on je nešto između vrhnja i maslaca te se rijetko jede samostalno, dok istovremeno predstavlja savršen sastojak za brojna složenija jela. Kako slatka, tako i slana.

U svojoj domovini, Italiji, mascarpone se često koristi u pripremi "primo piatto", tj. jela s tjesteninom i rižom. Kao dodatak umacima za tjesteninu mogućnosti su doslovno bezgranične. Nevjerojatno se dobro slaže s "morskim" umacima, tunjevinom, račićima i dimljenim lososom. Također, može biti dijelom umaka od "četiri sira" ili tek s drugim sirevima "odlučnijeg" okusa, poput gorgonzole ili pecorino romano. Od mascarponea možemo napraviti odličan umak kombinirajući ga s pršutom, kobasicama i/ili orasima, gljivama. Kao "obavijajući", kremasti element u umacima za tjesteninu, možemo ga dodati povrću poput crvenog radiča, paprika, artičoka, mlade brokule.

U pripremi rižota, mascarpone nam može poslužiti umjesto maslaca za "mantecare", tj. kada vrućem, tek gotovom rižotu umiješamo masnoću i ostavimo ga pokrivenog nekoliko minuta prije iznošenja na stol, kako bi dobio dodatnu kremastu strukturu. S istom namjerom, dodajte ga vrućoj, tek skuhanoj, palenti.

Razlikuje se od ostalih sireva, jer se ne dobiva  od mlijeka, već vrhnja.

I meso možete pripremiti s mascarponeom, na primjer, teleće šnicle s gljivama uz dodatak mascarponea umjesto vrhnja, piletinu u bijelom umaku s mascarponeom i bijelim vinom. Njime također možete puniti rajčice, stabljike celera, paprike, listove endivije ili drugo povrće. Odlično se slaže s krumpirom, tako da ga možete staviti pred kraj pečenja na pole, "začiniti" njime krumpir kuhan u kori ili pire. Možete ga koristiti u slanim i slatkim pitama, u pripremi pjenica.

Osim tiramisua, mascarpone je sastojak pogodan za brojne druge slastice, poput raznih krema s voćem, čokoladom, pudinga, sladoleda i semifredda. Njime možete puniti palačinke, suhe datulje, smokve ili šljive, jabuke pečene u pećnici.

A ako ste početnik u kuhinji ili nemate puno vremena, dovoljno je da mascarpone dobro pomiješate s malo kave, likerom, kakaom, zgnječenom bananom, kruškom, čokoladnim mrvicama, smrvljenim keksima ili bilo čime što imate pri ruci. Svoju "osobnu" mascarpone kremu stavite u lijepu čašu i uživajte.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.