Moj profil

Mali savjeti za planiranje tjednog jelovnika

Želite li unatoč stresnoj svakodnevici početi kuhati redovito i s voljom, te pritom uštedjeti i trud i vrijeme i novac, te jesti uravnoteženo i zdravo, krajnje je vrijeme da zaigrate na kartu tjednog planiranja jelovnika.

Bez sumnje što da danas kuham? i (ili)  što danas imamo za ručak?, pitanja su koja nam često vise nad glavom i opterećuju našu ionako užurbanu i stresanu svakodnevicu. 

Želite li ih izbjeći, vrijeme je da posegnite za spasonosnim rješenjem, planiranjem tjednog jelovnika, zahvaljujući kojem ćete ne samo izbjeći stres i svakodnevno kuhati u miru, već ćete k tome još i uštedjeti ne samo na trudu i vremenu, već i novcu.

Prednosti tjednog planiranja jelovnika

Bez obzira živite li solo, u paru ili ste zaposlena mama, planiranje tjednog jelovnika ima i mnoge druge prednosti. Primjerice, više nećete doći u situaciju da zbog žurbe ili umora posegnete za nezdravim hladnim ili gotovim obrocima, već ćete u miru moći isplanirati jelovnike koji će i vama i vašim ukućanima osigurati zdravu, raznoliku i uravnoteženu prehranu temeljenu na namirnicama i jelima koja sadrže sve hranjive tvari koje su neophodne za normalno funkcioniranje našeg organizam.

Štoviše, tjedno planiranje je baš kao i svaki drugi obiteljski ritual dobrodošlo, jer čini život smislenijim, jednostavnijim i ispunjenim, te godi svima a posebno djeci

Planiranje tjednog jelovnika strukturira svakodnevicu, te nam omogućava da s voljom kuhamo i nakon napornog radnog dana i u vremenskom tjesnacu, te čak i ako baš ne volimo ali trebamo svakodnevno kuhati. K tome, kuhanjem po principu to do liste izbjegavaju se svakodnevne diskusije, prepirke pa i svađe o tome što će se kuhati i jest, te štedi vrijeme i živci  Štoviše, tjedno planiranje je baš kao i svaki drugi obiteljski ritual čini život smislenijim, jednostavnijim i ispunjenim, te godi svima a posebno djeci. Planiranjem jelovnika potiče se okupljanje oko stola i zajedničko blagovanje koje i ima i veliku odgojnu vrijednost, te između ostalog potiče usvajanje zdravih prehrambenih navika. 

Savjeti za plansku kupovinu

No, planiranjem tjednog jelovnika ne olakšava se samo proces pripreme i kuhanja hrane, već i kupovina, te se i u trgovini štede živci, vrijeme i novac. Stoga svakodnevnu kupovinu koju najčešće obavljamo na brzinu i bez popisa, često  umorni i gladni, te pritom kupujemo i previše i nepotrebno,  zamijenite jednom većom tjednom kupovinom zahvaljujući kojoj ćemo u tijeku tjedna trebati kupiti samo kruh i još pokoju svježu namirnicu. U tu svrhu temeljem tjednog jelovnika napravite popis neophodnih namirnica koji će vam omogućiti da jednom tjedno u miru i bez žurbe kupite samo ono što doista trebate, te tako izbjegnete opasnost da zaboravite nešto važno, a kupite ono što vam uopće ne treba i koje ćete najčešće baciti. K tome, jednom mjesečno, također s obaveznim popisom kupite i temeljne namirnice koje dulje traju i koje uvijek moramo imati u kuhinji tjesteninu, rižu, brašno, šećer, konzerve s rajčicom, rajčicu u tubi, te zamrznuto voće i povrće. 

Savjeti za tjedno planiranje

Vrste jela planirajte sezonski! Želite li početi kuhati planski i smišljeno, najprije u skladu s obiteljskim prehrambenim navikama, za pojedine dane u tjednu odredite vrstu jela. Savjetujemo jednostavna jela za planiranje tjednog jelovnika, pa tako primjerice ponedjeljak neka bude dan za jela od tjestenine, utorak za guste juhe i variva, srijeda za zapečena jela, četvrtak za jela od povrća i mesa, petak za ribu i plodove mora, subota neka bude rezervirana za pizzu, hamburger ili neki drugi domaći fast food , nedjelja za jela iz bakine kuhinje.

Vrste jela ne mijenjajte prečesto, najbolje je da ih planirate sezonski, svaka tri mjeseca u skladu s godišnjim dobom i ponudom svježih sezonskih namirnica, te primjerice s vrstama jela koja se tada tradicionalno kuhaju, Primjerice, ljeti neka dominiraju laganija jela, te jela koja ne treba kuhati, a zimi, složenija, teža i kaloričnija . Dakle, umjesto da mijenjate vrste jela, često mijenjajte recepte i namirnice kako ne bi došlo do zasićenja.

Planiranje tjednog jelovnika pretvorite u mali ritual!

Tjedne jelovnike u kojima ćete specificirati što će se sljedeći tjedan jesti za doručak, ručak i večeru, te eventualno i međuobroke, koncipirajte navečer na kraju prethodnog tjedna. Štoviše, odabir jela pretvorite u mali obiteljski ritual u koji uključite i ostale ukućane te posebno djecu kako bi umjesto pred Tv-om ili na mobitelu, zajednički uživali u opuštenoj atmosferi i druženju, te elaboriranju želja i nadmetanju argumentima o tome što sve sljedeći tjedan treba biti na jelovniku. Sudjelovanje u kreiranju i uvažavanje dječjih želja ima veliku odgojnu vrijednost jer ne samo da djca dobivaju na važnosti, već se navikavaju i na raznoliku i zdravu prehranu. Naime, ako već unaprijed znaju što ih čeka na jelovniku, te da je među jelima i njihov odabir, mirno će i bez ranije uobičajenih komentara pojesti, a potom i zavoljeti i ono što su prije žučno odbijali. K tome, djecu možete potaknuti i na kreativnost na način da im povjerite izradu i ukrašavanje tjednog jelovnika koje će oni po uzoru na školski raspored sati s radošću likovno osmisliti, ispisati i oslikati bilo ručno, bilo kompjuterski.

Tjedni jelovnik planirajte uz pomoć coolinarike!

Osim na mnoštvo coolinarikinih stručnih savjeta o zdravoj prehrani kako odraslih, tako i djece, te bezbrojnim idejama i savršenim provjerenim receptima za sve moguće vrste toplih i hladnih, krepkih i slatkih jela, na coolinariku se oslonite i u osmišljavanju tjednih jelovnika. Naime, kako svaki recept i video ima označen broj osoba, vrijeme pripreme i detaljno opisane korake pripreme, svaki registrirani korisnik coolke može kreirati svoje kolekcije jela s receptima, te na temelju toga složiti svoj jedinstveni tjedni meni.

K tome, coolkin servis ne pojednostavljuje i ne olakšava samo osmišljavanje tjednog jelovnika, a potom i pripremu te kuhanje, već i kupovinu, jer vjerovali ili ne coolinarika ima i popis za kupovinu koji je neizostavan u planiranju tjednih obroka. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.