Moj profil

Koktel i jelo, savršeni partneri

Kokteli i jela slažu se po principu sličnosti, međusobno ne prikrivaju okus jela, ili po suprotnosti, spajanje različitih okusa rezultira novom kombinacijom.

Uobičajno je čuti kako određena vina «idu» s određenim jelom. Postoje restorani koji unaprijed, na jelovnicima, savjetuju koje vino naručiti s pojedinim jelom. Posao koji zahtijeva profesionalno usavršavanje i iskustvo, nakon čega osoba dobiva titulu sommeliera. Rjeđe ćete dobiti sličnu informaciju koja se tiče koktela. Vjerovatno i iz razloga jer se kokteli ne piju uz večeru, već uglavnom kao aperitiv.

Uobičajno je čuti kako određena vina idu s određenim jelo, ali slično se može reći i za koktele.

Kako je kuhinja carstvo slobode, a okusni pupoljci jedinstveni poput otisaka prstiju, pravila o tome koji koktel pripremiti uz određeno jelo, ovisi prvenstveno o vama. Pa, opet, i beskrajna sloboda pojedinca ponekad ima potrebu za savjetom, smjernicom. Možda nije na odmet, poslušati profesionalne barmane.

Prvo i najvažnije pravilo je da koktel ne smije prekriti ili promijeniti okus jela. Jela nježnog okusa traže nježne koktele i obrnuto.U ovom slučaju govorimo o sparivanju «po sličnosti». Na taj način dobivamo elegantne, sofisticirane kombinacije.

Druga škola kaže da je moguće sparivanje «po suprotnosti», koje se postiže spajanjem okusa koji nemaju ništa zajedničko. Nepredviđeni spojevi vrlo su cijenjeni kod onih hrabrijih, koji vole eksperimentirati.

Negroni, slatko-gorak koktel na bazi gina, vermoutha i camparija, odlično se slađe s namazima u kojima ima maslaca, sa slanim inčunima i focacciom. Pretpostavljam, nisam probala, da bi bio odličan partner viškoj pogači. (I nek mi oproste svi koji smatraju da ona ide samo i isključivo uz vino.)

Aperol Spritz je postao sinonimom za ljetna druženja. Lagani osvježavajući koktel, pripremljen s Aperolom, proseccom, gaziranom vodom i kriškom naranče, složene strukture i slatko-gorkog okusa odlično se slaže s masnim zalogajima. Masline, masni sirevi poput gorgonzole, prženi krumpiri odlično se sparuju sa slavnim narančastim koktelom.

Suhi i britki Dry Martini često se nudi uz kamenice, sushi, riblji carpaccio, ukratko, uz sirovu ribu i školjkaše. Okus u ustima će nakon zalogaja sirove ribe, ostati čist, a okusni pupoljci spremni za neku novu kombinaciju.

Mojito i Margarita, osim ruma, odnosno tequile i triple seca, sadrže gaziranu vodu, osvježavajuću limetu i u slučaju mojita, metvicu. Možda bi bilo pretjerano reći da pomažu probavu, ali podneblja u kojima su nastali, dominiraju jela s puno chilija, grah i kukuruz, luk i povrće. Uz tacose od mesa sa sirom, buritose s grahom, pikantne umake koji karakteriziraju meksičku kuhinju, odlično se slažu ova dva koktela osvježavajućeg mirisa i okusa limete.

Juha od rajčice u hard verziji, omiljena i pomalo zaboravljena Bloody Mary, vodka, sok od rajčice, umak Worchestershire, sol, papar, tabasco i limun, odlično je rješenje za buffet večere ili predjela. Najbolje od sebe daje uz sirovo povrće, štapiće mrkve, komorača, krastavca, uz avokado i svježe sireve. Možemo li za BM reći da je najzdraviji od svih koktela?!

Jedan od trenutno omiljenijih koktela kod mlađe generacije je Moscow Mule, vodka, ginger beer i sok od limete. Osvježavajući koktel kiselkastog okusa odlično ide uz sushi i poke, te lagana jela egzotičnog okusa.

Uz kolače se najbolje slažu Manhattan i Cosmopolitan. Ovaj prvi je after dinner cocktail na bazi viskija i vermoutha i savršen je uz kolače od čokolade. Cosmopolitan, ili jednostavno Cosmo, priprema se s vodkom, triple secom, sokom od brusnica i limetom i odlično se sparjuje s voćnim kolačima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.