Moj profil

Kako da nam pinca konačno uspije – zlatni savjeti

Pinca svima pomalo zadaje glavobolje, čak i iskusnim domaćicama. Kako bi nam ovog Uskrsa konačno bila za pohvalit' se, konkretne savjete i upute potražili smo kod naše vrhunske slastičarke - Katarine Pentek. Ovaj slatki kruh u njezinoj obitelji naprosto je obožavan, a njegovo spravljanje pravi je mali ritual u kojem njezina obitelj uživa već naraštajima.

Sva naša pitanja i nedoumice, Katarina je nesebično riješila, šapnuvši nam usput i neke zlatne savjete;

Maslac ili mast? Što pinca više voli i kakvo tijesto daje maslac, a kakvo mast?

Ja najviše volim kombinirati maslac i kvalitetnu mast jer svaka masnoća djeluje drugačije i daje doprinos finom tijestu. Osim toga, tijesto kojem se doda samo maslac puno se brže suši, a to ne želimo.

Mijesiti rukama ili električnim mikserom?

Pinca se priprema od teškog, masnog tijesta kojeg treba dugo mijesiti da ne bude sabijeno, stoga je najbolje sastojke prvo zamiješati mikserom da se povežu i da se razvije gluten koji tijestu daje elastičnost, a onda ga mijesiti rukama. Dok ga mijesimo ili lupamo dodajemo mu zrak koji tijesto čini  rahlim.

Starinski recept za pincu sadrži i ekstrakt ruže, maraskino i rum jer pinca mora posebno mirisati.

Pinca bi trebala biti bijela iznutra i svijetlo smeđa izvana. Kako to postići?

Pinca se za lijepu boju prije pečenja premazuje razmućenim žumanjkom, a na pola pečenja možete ju pokriti papirom za pečenje da ne dobije pretamnu boju. Lijepu boju dobit ćete i ako pincu pečete na nižoj temperaturi, npr 160° C. Dok je još topla, za ljepši sjaj premažite je šećernom vodicom kojoj možete dodati i malo ulja.

Pincu smo napravili prema receptu, pomno pratili upute. No, ispala je suha. Gdje smo najvjerojatnije pogriješili?

Pinca je kolač koji traži dosta masnoće koja, između ostalog daje produženu svježinu i mekoću pinci. Preporučam pola količine maslaca zamijeniti sa svinjskom masti i ne smanjivati količinu masnoće koja je u receptu navedena. Također trebamo biti oprezni s vremenom i temperaturom pečenja. Bolja je niža temperatura duže vrijeme, ali paziti da ne ostane dugo u pećnici da se isuši.

Katarina Pentek: Coolinarska profesionalka u petoj brzini!

Pinca je ispala previše sabita, tvrda... Zašto, oh zašto?

  • Puno je faktora koji utječu na tvrdoću, odnosno mekoću tijesta. Najčešći su upravo nedovoljno dizanje ili ako niste dovoljno mijesili. Evo nekoliko naputaka da se to idući put ne dogodi:
  • Sastojci za pripremu trebaju biti sobne temperature isto kao i suđe u kojem pripremate
  • Prostorija ne smije biti hladna
  • Brašno valja prosijati jer ćemo mu time dati zraka i tijesto će se lakše dizati
  • Kvasac ne može sam dovoljno dignuti teško, masno tijesto zbog kojeg obožavamo pincu, potrebno je dugo mijesiti da tijestu dodamo zraka koje ćemo preslagivanjem tijesta tijekom mijesenja zarobiti unutar tijesta
  • Kad ste tijesto dobro umijesili, važno ga je dizati na toplom mjestu, može i preko noći- kvasac radi i diže tri puta. Prvi put u mlijeku ili vodi s dodatkom šećera, drugi put u izrađenom tijestu, a treći put prije samog pečenja tijesta. Tako će biti najrahlije nakon pečenja
  • Žumanjaka mora biti barem duplo više nego bjelanjaka, npr. ako koristite 3 jaja, potrebno je dodati još bar 3 žumanjka
  • Količina kvasca ovisi o količini masnoće - što su tijesta masnija trebaju nešto više kvasca
  • Tijestu možete dodati malo jogurta, on će pomoći fermentaciji tijesta
  • Zlatni savjet koji sam dobila od moje sestre jest: dodajte u tijesto sok od 1 naranče ili pola naranče i pola limuna, podarit ćete svom tijestu dodatnu mekoću

I posljednje....

Pečenu pincu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se tako ohladi.

Svježinu ćete joj produžiti tako da je držite u zatvorenoj posudi ili umotate u prozirnu foliju.

Starinski, mirisni recept za pincu sadrži i ekstrakt ruže, maraskino i rum jer pinca mora posebno mirisati.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.