Moj profil

Gdje se sve krije vitamin C

Vitamin C uništava se pri visokim temperaturama pa je namirnice bogate vitaminom C poželjno konzumirati sirove ili što kraće termički obrađene. 

Zimi smo možda i najizloženiji akutnim bolestima poput prehlada, viroza i gripa te je stoga vrlo važno i prehranom pokušati osnažiti imunosni sustav kako bi izdržao sve "navale" bolesti u zimskom razdoblju. Prvak u osnaživanju imuniteta i borbi protiv bolesti je svakako vitamin C.

Znamo da su citrusi bogati vitaminom C, pa zimi pijemo limunadu, cijedimo limun i čaj ili više puta tijekom dana jedemo naranče kao međuobrok, a sve u svrhu borbe protiv bolesti.

Svježa crvena paprika osigurava gotovo 100% dnevno potrebne količine vitamina C.

Međutim, citrusi nisu jedine namirnice odnosno hrana koja sadrži znatnije količine vitamina C. Hladnije godišnje doba nam nudi pregršt namirnica koje je poželjno uvesti u prehranu kako bi na taj način pokušali osigurati bezbrižnu zimu.

Svježa crvena paprika osigurava gotovo 100% dnevno potrebne količine vitamina C, a izvrsna je namirnica jer se može upotrijebiti gotovo u svakom jelu.

Jedna glavica zelene salate osigurava preko 100% dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Osim kao salata odnosno prilog jelu, možemo je zimi koristiti i u pripremi smoothija ili sastojak sendviča ukoliko smo u žurbi tijekom dana. 

Kisela repa i kiseli kupus tradicionalne su zimske namirnice kontinentalne Hrvatske koje obiluju vitaminom C te su čest gost zimskog stola. U kombinaciji s grahom, kao jota, idealan su obrok za jačanje imuniteta.

Batat je prava zimska namirnica bogata vitaminom C koja se najčešće konzumira kao prilog jelu, međutim zašto ga ove zime ne biste probali pripremiti kao tapas za brzi zalogaj u večernjim satima.

Nar, iako često zapostavljena nairnica, izvrstan je izvor vitamina C, pogotovo zimi. Osim kao međuobrok samostalno ili sastojak salata i napitaka, možemo ga konzumirati i u glavnom jelu kao umak/dodatak mesnom obroku.

Sto grama prokulica sadrži čak 115 mg vitamina C, a cvjetače 43 mg pa je ova toplo hladna salata izvrstan odabir za zadovoljenje dnevnih potrebe za istim vitaminom.

Kelj je još jedna zimska namirnica koja krije vitamin C, a osim kao prilog jelu, varivo ili juhu, možemo upotrijebiti i sirovi, kao sastojak smoothija.

Značajnije količine vitamina C sadrže i mrkva, brokula, poriluk i pastrnjak.

Vitamin C je termolabilan vitamin, što znači da se uništava pri visokim temperaturama. Stoga je za što veći unos i bolju apsorpciju u organizmu, namirnice bogate vitaminom C poželjno konzumirati sirove ili što kraće termički obrađene. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.