Moj profil

Filmski kokteli

Mnogi se kokteli osim svojim okusom mogu pohvaliti i filmskim ulogama. U filmu Moj dečko se ženi pije se Margarita, u Neki to vole vruće krijumčare se sastojci za Manhattan, a glavni lik filma Veliki Lebowski navučen je na koktel White Russian.

U filmovima se nije samo ljubilo, varalo, ratovalo, ubijalo ili umiralo, već i pilo. U nekima čak do besvijesti, a u nekima se samo pijuckalo. Osim u žestini u papirnatim vrećicama ili u otmjenim kristalnim bocama, naveliko se uživalo i u finim koktelima. Zahvaljujući filmovima neki su kokteli poput Bondovog martinija postali planetarno poznati.

Martini, kralj koktela koji je rođen sredinom 19. stoljeća pod imenom Martinez, u Bondovoj je verziji doista poseban. Bond, James Bond priznaje samo protresen, a ne izmiješani, posebno suhi martini, s votkom, a ne džinom. Za bondovski martini u shakeru protresite 9 cl votke i 3 cl suhog vermuta s kockicom leda, prelijte u rashlađenu čašu za martini i garnirajte s maslinom na štapiću. Za razliku od Bonda, Marilyn Monroe u filmu "Sedam godina vjernosti" uživa u klasičnom martiniju, martiniju s džinom (u shakeru s kockicom leda dobro promiješajte uštrcak suhog vermoutha i 5 cl džina, prelijte u rashlađenu čašu za martini i garnirajte maslinom na štapiću), doduše iz nimalo klasične i prikladne, velike i obične čaše. U istom filmu atraktivna plavuša umače čips u šampanjac, a njen prezaposleni susjed koji je privremeno ostao bez supruge koja je s djecom na ljetovanju u kontekstu doručka spominje dva sendviča s maslacem od kikirikija i dva koktela Whiskey Sour (u shakeru na kockicama leda dobro protresite 2 cl soka od limuna, 1 barsku žlicu šećera u prahu, 1 cl šećernog sirupa i 4 cl bourbona, prelijte u čašu za whiskey i garnirajte višnjom na peteljci).

U filmu Veliki Lebowski (The Big Lebowski), Jeff Bridges odnosno Jeffrey Dud Lebowski se ne skida s koktela White Russian za koji trebate izmiješati 3 cl Kahlua (likera od kave) i 4 cl votke, a zatim napitak prekrijte tučenim slatkim vrhnjem), a u filmu Moj dečko se ženi (My Best Friend's Wedding) Julianne (Julia Roberts) i njen prijatelj Michael (Dermot Mulroney) koji krši dogovor i kani se oženiti drugom, naručuju koktel Margaritu koji se priprema od 10 usitnjenih kockica leda, 4 cl tequile, 2 cl Cointreaua (likera od naranče), 2 cl sirupa od limete, 2 cl soka od limuna. Poslužuje se u čaši čiji je rub namočen u šećer ili sol i ukrašava kriškom limete. U filmu Neki to vole vruće (Some like it hot) djevojke iz ženskog orkestra u vagon za spavanje noćnog vlaka krijumčare sastojke za koktel Manhattan koji je izvorno kreiran u istoimenom klubu u New Yorku za majku Winstona Churchilla, lady Randolph Churchill. U čašu za miješanje koktela stavite kockicu leda, dodajte 4 cl whiskeya, 2 cl vermoutha rosso i 2 uštrcka Angostura (gorkog biljnog likera) i izmiješajte barskom žlicom, prelijte u rashlađenu martini čašu i garnirajte kandiranom višnjom.

Kultna TV serija Seks i grad, Sex and the city proslavila je koktel Cosmopolitan (u shakeru protresite 9 cl votke aromatizirane limunom, 3 cl Cointreaua, 3 cl soka limete, 6 cl soka od brusnica, zatim koktel prelijte u čaše za martini i ukrasite koricom limete i s nekoliko bobica brusnica) koji trendseterica Carrie naručuje i pije uz cheeseburger i veliku porciju pommes-fritesa. Među filmskim koktelima posebno su zanimljivi oni koji su kreirani za slavne filmske zvijezde među kojima prednjače one iz zlatnog razdoblja Hoolywooda. Tako postoji koktel imenom Jean Harlow za koji u shakeru izmiješajte 6 cl bijelog ruma i 6 cl slatkog vermoutha, prelijte u čašu i ukrasite spiralom od limunove kore. Koktel u čast Mae West priprema se u shakeru od 9 cl brandyja, 1 žumanjka i na vrh noža šećera u prahu. Prije posluživanja koktel se posipa kajenskim paprom. Tu je i koktel Greta Garbo koji se priprema od 3 cl brandyja, 3 cl suhog vermoutha, 3 cl soka od naranče, 0, 75 cl grenadine (sirupa od nara) i uštrcka likera od mente, Johny Weissmuller od 3 cl džina, 3 cl bijelog ruma, 3 cl soka od limuna i na vrh noža šećera u prahu i Charlie Chaplin za koji u shakeru s drobljenim kockicama leda izmiješajte 3 cl rakije od marelice, 3 cl Sloe džina i 3 cl soka limete, prelijte u rashlađene čaše i ukrasite spiralom od korice limuna.

Izvor receptura za koktele: About.com

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.