Moj profil

Cink

Cink regulira rast stanica i zarastanje rana, sudjeluje u sintezi proteina, pomaže reprodukciji stanica, jača imunitet i štiti od slobodnih radikala. Hrana iz mora, a osobito školjkaši su bogati cinkom, zatim su tu crveno meso, jaja, tofu, grah, grašak...

Na cink se u običnom životu potpuno zaboravlja, osim u slučaju kad zakaže rast djece i muška potencija.

Cink služi kao izvrsna pomoć kod zacjeljivanja rana (cinkova mast), kod neplodnosti muškaraca, kod manjih ozljeda, noćnog sljepila, infekcija...

Treba, međutim, uzeti u obzir banalnu činjenicu da sudjeluje u radu 100 enzima, među kojima su i oni odgovorni za sintezu DNA i RNA.

Cink regulira rast stanica i zarastanje rana (sjetite se bijele cinkove masti), sudjeluje u sintezi proteina, "uređuje" plodnost, pomaže reprodukciji stanica, jača imunitet i štiti od slobodnih radikala.

Kako djeluje

Propisnim pokusima s dvostrukom slijepom probom utvrđeno je da pastile cinka skraćuju trajanje prehlade kod odraslih osoba. Kod djece taj učinak ne postoji, što nitko do sada nije objasnio.

U pokusima koji su doveli do uspjeha, korišteni su cink glukonat i cink glukonat-glicin u obliku pastila za žvakanje. Svaka pastila sadržala je 15 - 25 mg cinka. Ne treba spominjati što to znači za milijune onih koji svaki čas imaju nazeb. Svim korisnicima cink tableta ili pastila upozorenje; pogledajte sadrže li limunsku ili vinsku kiselinu jer zbog interakcije djelovanje cinka može biti blokirano. I još nešto; nemojte uzimati druge soli cinka jer učinak za sada postižu samo ove koje su spomenute. Postoji i provjerena tehnika; pastile cinka treba uzimati na prvi znak "škakljanja" u grlu ili nosu, i to u dozi od 10 pastila dnevno (otapati u ustima kao bombone). Uzima se za vrijeme trajanja "bolesti", a čim se simptomi izgube, treba prestati s uzimanjem.

Cink služi kao izvrsna pomoć kod zacjeljivanja rana (cinkova mast), kod neplodnosti muškaraca, kod manjih ozljeda, noćnog sljepila, infekcija, kod sportaša pod režimom jakog treninga, kod hiperplazije prostate itd.

Gdje ga ima

Hrana iz mora, a osobito školjkaši su bogati cinkom, zatim crveno meso, jaja, tofu (podsiren cinkovim solima), grah i grašak te pšenične klice.

Doziranje i toksičnost

Preporučena dnevna količina (RDA) cinka je 12 - 15 mg. Laganom deficitu cinka najviše su izloženi trudnice i tinejdžeri pa se oni suplementiraju s 25 - 30 mg dnevno, što se smatra umjerenim. Premda će sportaši uzimati i više, smatra se da je 15 mg dnevno dovoljno. Količine od 50 mg dnevno rezervirane su za posebna stanja, o čemu odlučuje liječnik.

Budući da cink blokira apsorpciju bakra, ne preporučuje se njegovo dugotrajno uzimanje.

Treba shvatiti da količina unesenog cinka uvelike ovisi o prehrambenim navikama; jasno je da će ljubitelji hrane iz mora bolje stajati od onih koji najdalje odu do svoje samoposluge.

Kod povećanih doza do 300 mg dnevno mogu se javiti nagon za povraćanjem, bolovi u želucu, iritacija usta, a moguće da dođe i do poremećaja u imunološkom sustavu. Budući da cink blokira apsorpciju bakra, ne preporučuje se dulje uzimanje. Suprotno ranijim tvrdnjama kako cink nije dobar za probleme Alzheimerove bolesti, utvrđena su poboljšanja nakon njegova suplementiranja.

Koliko god se stručnjaci podijeli oko toga da li se cink pojavljuje kao "lijek" za prehladu i gripu ili ne ostaje pokus izveden na Klinici Mayo u Rochesteru SAD, gdje je potvrđeno da kod lakših oblika bolesti dodavanje cinka ima povoljnog djelovanja u smislu olakšavanja simptoma i skraćivanja vremena provedenog u krevetu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.