Moj profil

Butternut tikva: Recepti koji čuvaju dobru liniju

Butternut tikva ne mora se samo konzumirati kao prilog u ručku ili večeri, već se može upotrijebiti kao namirnica u svakom obroku tijekom dana.

U zadnje vrijeme je na našem tržištu sve češće prisutna slatka budneva, odnosno butternut tikva, posebice u zimskom dijelu godine. Od svih hranjivih tvari, u butternut tikvi su vjerojatno najznačajniji antioksidativni karotenoidi, iako obiluje i vitaminom C te je dobar izvor vitamina E i K. Namirnica je relativno niske kalorijske vrijednosti i visokog sadržaja prehrambenih vlakana pa je idealna za one koji paze na tjelesnu masu kao i za probavu. Iako je jedna od najboljih namirnica koje možemo koristiti kao prilog jelima, butternut tikva se također može upotrijebiti i u doručku, kao užina, desert ili pita.

tikva ima relativno niske kalorijske vrijednosti i visok sadržaj prehrambenih vlakana pa je idealna za one koji paze na tjelesnu masu kao i za probavu

Doručak - Puding od butternut tikve i chia sjemenki za doručak

Butternut tikvu prerežite na pola i pecite bez ulja u pećnici na 180 °C dok ne omekša. Žlicom uzmite otprilike 400 g tikve te u tavi pomiješajte s otprilike 350 ml vode pa nakon što proključa maknite sa štednjaka i ostavite da se ohladi par minuta. Umiješajte žlicu chia sjemenki te potom žlicu meda. Poslužite s jogurtom od vanilije i šumskim voćem.

Jutarnja užina – Smoothie od butternut tikve

Pola šalice pečene i zgnječene butternut tikve pomiješati u blenderu s trećinom šalice mlijeka, 2 žlice jogurta od vanilije, jednom čajnom žličicom meda i ½ čajne žličice cimeta.

Ručak – Lasagne od butternut tikve

Smjesu za lasagne od povrća pripremite uobičajeno, s lukom, špinatom, sirom i začinima, a istovremeno butternut tikvu skuhajte. Prilikom slaganja lasagna, slažite na sljedeći način: kore za lazanje – smjesa – butternut tikva i pecite u pećnici.

Lazanje sa žutom bundevom

Desert – Pita od butternut tikve

Jednu kuhanu i zgnječenu butternut tikvu pomiješajte u mikseru s 1 šalicom smeđeg šečera, 2 žlice brašna, 1 žlicom maslaca, 3 jaja, ¾ šalice mlijeka u prahu, 1 ½ čajne žličice cimeta, ¼ žličice đumbira i muškatnog oraščiča te 1 čajnom žličicom vanilije te stavite peći u pećnicu na 180 °C.

Pita od bundeve

Popodnevna užina – Prženi krumpirići od butternut tikve

Butternut tikvu narežite na tanke i dugačke kriške, pomiješajte u zdjeli s maslinovim uljem i začinima po želji te pecite u pećnici na 180 °C otprilike 25 minuta. 

Večera – Quiche od povrća s butternut tikvom

Kuhanu butternut tikvu u višenamjenskom mikseru pomiješajte s jajima, svježim sirom te sezonskim povrćem i začinima po želji te stavite na prethodno pripremljeno tijesto za quiche i pecite u pećnici.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.