Moj profil

Brusnice u prehrani

Od brusnice se pripremaju i raskošna slatka jela. Tradicionalna pita od brusnica te torta možda su češće prisutne na našim jelovnicima od umaka uz jela od divljači. Džemovi i sirupi dodatak su jednostavnim kolačima i nadjevenim pecivima.

Brusnica svojom optimističnom crvenom bojom odaje svu snagu okusa kao i visokovrijedna nutritivna svojstva.

Brusnicu ubrajamo u bobičasto boće koje se ističe ugodnim okusom i gotovo umjetničkim izgledom.

Brusnice su odavna u uporabi, i to iz dva razloga:

  • u tradicionalnoj medicini izborile su mjesto iznimno korisne i za zdravlje povoljne namirnice
  • svojim osebujnim okusom jelima daju dodatnu dimenziju te plijene ugodnim izgledom.

Ljekovitost brusnica

Plod brusnice iznimno je bogat vitaminima i mineralima (vitamin C, vitamin A, kalij...) te obojenim tvarima koje nazivamo fitokemikalije.

Upravo su brojni bioflavonoidi, čiju se ljekovitost potvrdili laboratorijski testovi, brusnicu lansirali među "top namirnice" iznimno cijenjene u prehrani osoba izloženih stresu. Kao snažan antioksidans pridonosi prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.

Brusnice sadrže hipuričnu kiselinu koja je prirodni antibiotik, dok antocijani i proantocijanidi potiču obnovu stanica korisnih za vid.

Kao sastojak umaka, osim što olakšavaju probavljivost jela, brusnice čuvaju i probavni sustav od brojnih bakterija i gljivica. Brojna su istraživanja pokazala da sastojci iz brusnica uništavaju i Helicobacter pylori, za koji se pretpostavlja da je u najvećem postotku uzročnik čira na želucu.

Kao namirnica preporuča se u prehrani dijabetičara, dok sok i čaj od brusnica posebno predlažemo djeci i starijim osobama.

Poznata jela s brusnicama

Od brusnica se pripremaju čaj, sok i umaci koji su izvrstan dodatak jelima od mesa.

Svojim osebujnim okusom, brusnice jelima od divljači daju dodatnu dimenziju ali i plijene ugodnim izgledom.

Jela od mesa vepra ili druge divljači, unatoč pripremi u aromatiziranim marinadama, zadržavaju svojstvenu aromu koju umak od brusnica ublažava, ali ne guši. Tako se jelo čini ugodnijim i probavljivijim u kiselo-slatkoj kombinaciji.

Od plodova brusnice pripremaju se, među ostalim, i raskošna slatka jela. Tradicionalna pita od brusnica te torta s bobičastim voćem zapravo su češće prisutne na našim jelovnicima od umaka uz jela od divljači. Džemovi i sirupi dodatak su jednostavnim kolačima i nadjevenim pecivima.

Brusnica je i sastojak brojnih kupova, frapea i krema. Svojom optimističnom bojom odaje svu snagu okusa i visokovrijedna nutritivna svojstva. Uz ostalo bobičasto voće, pravi su izvor ugode i zdravlja.

Sok od brusnice i džemovi od brusnice najstariji su načini pripreme jela u sezoni zrenja ploda. Sokom su se krijepili umorni i oporavljali bolesni. Dodatak su i kod pripreme rakija koje su obogaćene ljekovitim biljem.

Rijetko se koja namirnica okitila ovako brojnim atributima i potvrdila svoj doprinos zdravlju kao što je slučaj s brusnicom, krhkom i dopadljivom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.