Moj profil

Bobičasto voće na tanjuru

Ako ste poželjeli upotrijebiti bobice za neki recept, a inspiracija je malo presušila ili ste u potrazi za nečim novim, još neisprobanim, na Coolinarika.com, nema čega nema. ;)

Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribizli, brusnice... rastu samoniklo, ali se uzgajaju u vrtovima i gospodarstvima. Ukusne su, mekane, sočne i - odličan izvor vitamina, minerala, enzima i vrijednih fitokemikalija dobrih za zdravlje.

Čemu onda čekanje? Brzo u berbu (dobro, može i u kupovinu ;)).

Nakon vesele berbe bobica, ono što nije pozobano putem, treba očistiti. Najbolje ih je pojesti svježe bez ičega, ali se mogu pošećeriti i poslužiti kao delicija uz kuglicu sladoleda i šlag.

Ako ste poželjeli bobice upotrijebiti za neki recept, a inspiracija je načas presušila ili ste krenuli u potragu za nečim novim, još neisprobanim, na Coolinarika.com nema čega nema. 😉

Za djecu

Vrlo jednostavna i zdrava slastica idealna za međuobrok, može se složiti od kremastog sira (mekog kravljeg, kozjeg, ricotte, mascarponea...) ili jogurta s dodatkom meda, limunove korice, svježeg ili djelomično zamrznutog bobičastog voća i izlomljenih piškota, petit beurre ili nekih drugih keksa. Moguća je i kombinacija s kravljim sirom, slatkim vrhnjem i javorovim sirupom.

Djecu će jako veseliti "domaći slatkač" koji možete zajedničkim snagama napraviti tako da u jogurt s aromom vanilije umiješate bobičasto voće po želji i šlag pa sve skupa zamrznete u zgodne kalupe i poslužite kao ledeno osvježenje. Možete im pripremiti i pravi sladoled ili jogurt u čaši.

U salatama

U ljetnim danima osvježavaju miješane voćne salate. Isprobajte kombinaciju npr. malina, kupina, borovica, naranči, nektarina u šećernom sirupu s dodatkom prošeka, a ako želite zadiviti drage goste poslužite je na malo drugačiji način - u lubenici.

Slatki umaci

Bobičasto voće idealno je za fine slatke umake (coulis) koji se poslužuju sa sladoledom ili služe kao osnova za pripremu sorbeta i voćnih jogurta. Za umak, voće i šećer usitnite u električnoj sjeckalici u glatku smjesu, procijedite i kratko prokuhajte uz dodatak narančina soka ili vina. Po želji umak možete ugustiti s malo Gussnela.

Ovo je voće izvrsno i kao dodatak kremama poput sabayona, crème brûlée, zuppe inglese, mousseva, panna cotte ili tiramisu kreme.

Razni kolači

Sve vrste bobičastog voća možete dodati prilikom pripreme kolača u smjesu za tijesto ili rasporediti po gornjoj površini tijesta u pola pečenja. Zaista je previše mogućnosti za pripremu kolača, slastica i deserata da bismo ih sve ovdje spomenuli. Od košarica, krustada s vanilin kremom i torti do ukusnih nadjeva za pite od prhkog tijesta, savijače, palačinke, okruglice (knedle).

Bobice se mogu dodati u samo tijesto, a mogu poslužiti i za pripremu laganog, pjenastog soufflea.

U čaši

Od bobičastog voća rade se ukusni i zdravi napici i frapei, osvježavajući smoothiesi, ukusni sokovi, sirupi, sorbeti, likeri i vino.

Sušeno voće

Sušeno bobičasto voće koristi se u kombinaciji sa žitnim pahuljicama, za razne "home made" i kupovne energetske pločice i kolače.

Slatka zimnica

Idealne su za pripremu džemova, pekmeza, marmelada, želea, slatkog...

I u slanim jelima

Iako bobičasto voće na prvi pogled vjerojatno ne biste povezali "sa slanim" - s povrćem ili mesom, mogućnosti postoje.

Ako volite isprobavati nove okuse, npr. svinjske medaljone možete poslužiti i s umakom od malina, maslinova ulja i ljutih začina poput čilija i češnjaka.

Umak od borovnica sa začinima ide uz meso i divljač.

Svojim osebujnim okusom, brusnice jelima od divljači daju dodatnu dimenziju. Ako niste, probajte teleća jetrica na drugačiji način ili američku pureću štrucu s umakom od brusnica.

Žele od ribizla može se poslužiti uz janjetinu ili teletinu, a Cumberland umak koji se priprema zagrijavanjem želea od ribizla uz šunku, divljač ili janjeće kotlete.

Mogućnosti su primjene u receptima zaista neslućene, a bobičasto je voće pravi "materijal" za sve kulinarske izazove.

Stoga, uživajte u bobicama barem dok im je sezona!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.