Moj profil

Air fryer: Koliko doista vrijedi trenutno najpopularniji kuhinjski aparat?

Nekoliko je povoda zbog kojih je air fryer zavrijedio toliko pažnje. Prije svega, jer su pržena jela neodoljiva, brza i jeftina. Pobornici obećavaju, i zdrava!

Kad smo ono prvi puta čuli za air fryer? Prije godinu, dvije, pet? Od prijateljice, sestre, na društvenim mrežama? Svatko tko voli kuhati odmah je zapamtio ime novog kućnog pomagala. Ona su kuharima poput još neistražene igračke. Osim novosti po sebi, nekoliko je povoda zbog kojih je air fryer zavrijedio pažnju, izmjenu iskustava i, vrlo često, pridjev «mudar». Po mom mišljenju glavni je razlog jer su pržena jela neodoljiva! Počevši od mesa, povrća, ribe, pa sve do kolača i voća. Ponekad pomislim kako bih mogla pojesti bilo što, samo ako je prženo.   

Air fryer radi na principu termičke obrade hrane kruženjem vrućeg zraka, koristeći minimalnu količinu ulja.

Osim toga, radi se o jednom od najbržih načina pripreme hrane. Također i jedanom od najjeftinijih. Međutim, prženje ima i dva osnovna nedostatka. Uglavnom «zasmrdi» kuhinju, bez obzira na otvoreni prozor i napu. Drugo, prženje nije najzdraviji način pripreme hrane.

Air fryer predstavlja pokušaj prevladavanja oba. Priznajem da ne posjedujem air fryer. Imam malu kuhinju i i u nedostatku prostora morala sam izabrati dva manja kuhinjska pomagala. Među njima nije air fryer. Istovremeno čula sam brojne priče o jelima koja izlaze iz čarobne kutije. Najčešće, ah, prženi krumpiri! Kad sam krenula s pisanjem ovog članka, odlučila sam nazvati svoje prijateljice i prijatelje koje posjeduju air fryer sa ciljem da napravim malu anketu. U tzv. «grupu preobraćenika», pobornika pod svaku cijenu, uglavnom spadaju osobe s visokim kolesterolom i uopće tirani zdrave hrane.

Krumpirići su hrskavi. Pohano meso ima sjajnu boju. Ispržila sam slanutak iz konzerve i dobila odličnu grickalicu. Riblji štapići su puno bolji nego kad ih ispržim na tavi. Naučila sam pripremati chips od banane. To su uglavnom bili odgovori novo zaljubljenih sljedbenika. Tradicionalni cinici su, kao po običaju, bili puno duhovitiji. Ima onih koji su ga doslovce vratili u dućan s porukom da se radi o kolosalnoj prevari. Košarica u kojoj se prži je mala. Okus krumpirića nije ni blizu pravom pomfriju. Ne mogu kontrolirati što se događa, pa stalno podižu poklopac. Svaka grickalica po konzistenciji sliči smokiju, a istovremeno u njemu se ne mogu pripremiti kokice. Brojne i najneobičnije zamjerke. Nakon te male neslužbene ankete, došla sam do također zanimljivih, jednako koliko neslužbenih, zaključaka.

Osobe koje drže do zdravije ishrane prženje u ulju će zamijeniti air fryerom. Kao i one koje se užasavaju mirisa pržene masnoće i čišćenja štednjaka. Njima treba dodati i one koji nemaju vremena ili iskustva u kuhinji. Kao i one koji imaju dovoljno veliku kuhinju.

Na kojem principu radi air fryer?

Možda je nepravilno reći da se radi o prženju, jer ono podrazumijeva masnoću. Kod prženja, u dodiru s vrućom masnoćom, vanjski dio sastojka na neki način «zaključa» unutrašnjost, koja ostane mekana. Pomislite na klasični pomfri iz vaše kuhinje! Air fryer radi na principu termičke obrade hrane kruženjem vrućeg zraka, (koristeći minimalnu količinu ulja) koji na taj način prodire u svaki dio hrane koju pripremamo. Možda bi bilo točnije reći da se radi o modernoj sušilici. Kakva su vaša iskustva s air fryerom?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.