Moj profil

5 zlatnih savjeta kako pripremiti savršenu tjesteninu

Podravka u svom prodajnom asortimanu nudi Zlato polje jajčane, durum i specijalne tjestenine.

Koju tjesteninu odabrati, koliko je kuhati i kako sačuvati njezinu slasnost

U situacijama kada ste se umorni vratili s posla i ono malo preostale energije namjeravate potrošiti u kuhinji, posegnut ćete za namirnicama prigodnim za brzu pripremu. Jedna od njih je i tjestenina, a iako njeno kuhanje ne bi trebalo biti komplicirano, postoji nekoliko obrazaca koje je potrebno slijediti kako bi iz ove namirnice izvukli ono najbolje.

Odaberite odgovarajuću tjesteninu

Postoje dvije vrste tjestenine - pasta fresca ili svježa tjestenina od jaja i sušena tjestenina. Visokokvalitetna tjestenina radi se od fino mljevene durum krupice, dok je ona od brašna nešto slabije kvalitete.

Razina kvalitete može se dodatno podići didatkom jaja, špinata ili neke druge žitarice. Podravka u svojem prodajnom asortimanu ima tagliatelle, odnosno valjane rezance napravljene s dodatkom špinata kako bi vaš obrok bio punovrijedan u svakom smislu.

Kvalitetna durum pšenična krupica s dodatkom špinata osim što daje na hranjivosti, rezultira i ugodnim mirisom ali i gastronomskim izgledom. S obzirom da je ugodna za oko i nepce dobar je izbor za svakog gurmana željnog novih okusa.

Tjesteninu kuhate u dovoljnoj količini vode i promiješate je 3-4 puta u 10 minuta kako ne bi došlo do neželjenog sljepljivanja.

Nemojte ju kuhati u malom loncu

Kako se tjestenina ne bi slijepila i otpustila škrob potrebno ju je kuhati u dovoljnoj količini vode, a neki od kulinarskih stručnjaka preporučuju čak 5 l vode na 1 kg tjestenine. Naravno, vaša količina možda neće biti ovako pozamašna, ali i ako je riječ o samo 500g iskoristite veći lonac u kojeg može stati barem 3-4 l vode, a to je jedini način da se tjestenina ravnomjerno skuha i ponudi vam svoju slasnost.

Oprezno s uljem i soli

Negdje smo krivo naučili da ulje sprečava sljepljivanje, no to zapravo nije tako. Dodatak ulja tjesteninu čini masnijom, a sve što je potrebno kako ne bi došlo do neželjenog sljepljivanja jest da tjesteninu kuhate u dovoljnoj količini vode i promiješate je 3-4 puta u 10 minuta. Sol se zbog toga što otopine soli vriju na visokim temperaturama preporučuje dodati nakon što je voda zakipjela. Tako ćete ubrzati proces zagrijavanja vode, a ovisno preferencijama na svaku litru vode dodajte otprilike 1 ½ žličicu soli.

Pazite na raskuhavanje

Danas su nam uputstva za kuhanje servirana na pakiranjima, no mnogi kulinarski stručnjaci preporučuju da se držimo vlastitih osjetila (osim ako ne kuhate prvi put). Kako bi izbjegli prekuhavanje isprobajte tjesteninu 2-3 minute prije nego što se predviđa završetak kuhanja na pakiranju, a tako ćete najbolje osjetiti al dente čvrstoću koja označava savršenu formu gotovo svake tjestenine.

Odaberite tjesteninu načinjenu isključivo od durum pšenice, jer visoki sadržaj proteina u ovoj vrsti pšenice osigurat će elastičnu tjesteninu koja se neće tako lako raskuhati.

Zadnji koraci su ključni

Tjesteninu nakon kuhanja ne treba ispirati jer se tako gubi škrob i sva slasnost dobivena kuhanjem u slanoj vodi. Tjesteninu treba samo procijediti i još vruću je pomiješati s umakom kako ne bi došlo do sljepljivanja. Umak bi trebao malo prije biti gotov, a može ga se i dodatno zagrijati s tjesteninom u trajanju od najviše 2 minute. Jela od tjestenine se preporučuje se servirati topla, osim ako riječ nije o nekom obliku hladne salate.

Odaberite odgovarajuću tjesteninu

Visokokvalitetna tjestenina radi se od fino mljevene durum krupice te u usporedbi s običnom pšenicom sadrži više bjelančevina, minerala i vitamina. Prednost ovakvih visokokvalitetnih tjestenina je da se ne raskuhaju, nisu ljepljive i ostaju čvrste na ugriz. Razina kvalitete može se dodatno podići dodatkom jaja, špinate ili  neke druge žitarice.

Podravka u svom prodajnom asortimanu nudi Zlato polje jajčane, durum i specijalne tjestenine. Iz asortimana bi posebno izdvojili tagliatelle, odnosno valjane rezance napravljene s dodatkom špinata kako bi vaš obrok bio punovrijedan u svakom smislu. Kvalitetna durum pšenična krupica s dodatkom špinata rezultira ugodnim mirisom ali i gastronomskim izgledom. Posebna zelena boja doći će do izražaja ako ih kombinirate s bijelim umacima. S obzirom da je ugodna za oko i nepce dobar je izbor za svakog gurmana željnog novih okusa.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.