Moj profil

5 laganih, jeftinih i zdravih obroka za putovanja

Kako biste imali više novca da isprobate tradicionalne recepte, a izbjegavali klasičnu brzu hranu, ovo su 5 brzih, jeftinih i zdravih obroka koje možete jesti tokom putovanja.

Jedna od ključnih stvari tokom putovanja jeste upoznavanje nove kulture i običaja lokalaca, a sastavni dio tog procesa jeste isprobavanje različitih obroka i egzotične hrane. Međutim, obroci u restoranima (pa i onim brze hrane) nisu uvijek najisplativija opcija.

U ovisnsti od toga gdje odsjedate na putovanju, ovisit će i vaša mogućnost pripremite ovih obroka. Ako ste u hostelu, apartmanima ili ste odabrali stan na dan opciju, gotovo sigurno ćete imati neku vrstu kuhinje u kojoj se može pripremati hrana.

Budući da su ovo jednostavni obroci, uistinu vam nije potrebno ni kulinarsko umijeće, niti oprema profi kuhara. Sastojci za obroke s liste će vas koštati od 10 do 15 kuna. Pa krenemo!

#1 Musli s bananom


Vrijeme pripreme: 5 minuta

Cijena: manje od 10 kuna

Najbolje je jesti musli za doručak, jer je bogat kompleksnim ugljikohidratima, vlaknima i dovoljnom dozom šećera za jutarnje razbuđivanje.

Potrebna kuhinjska oprema:

  • Zdjelica ili tanjur

Sastojci:

  • 80 - 100 grama ovsenih pahuljica
  • Šalica jogurta / mlijeka / vode
  • Banana, isečena na komadiće

Sipajte četiri pune žlice ovsenih pahuljica u zdjelu, dodajte šalicu jogurta (ako ne volite jogurt možete koristiti i mlijeko ili vodu) i iseckanu bananu. Promješajte žlicom i doručak je spreman. Netko voli da svoje pahuljice prvo prokuha, a netko ih jede sirove. Ako čitate ovo prije putovanja, vi probajte obe varijante, pa odaberite koja vam više odgovara.

Ako kupujete ovsene pahuljice u prodavnici zdrave hrane, a ne u klasičnoj prodavnici, možete uzeti i sljedeće dodatke: sjemenke suncokreta, golicu, mljeveno laneno sjeme. Dodajte šaku suncokreta i golice, kao i jednu žličicu lanenih sjemenki za jači doručak, koji će vas duže vrijeme držati sitima.

#2 Pržena jaja


Vrijeme pripreme: 5 - 7 minuta

Cijena: manje od 10 kuna

Ponekad je čar u jednostavnosti, a sa prženim jajima je mogućnost da pogriješite gotovo nepostojeća. Ovaj obrok možete jesti nakon doručka, u bilo kom dobu dana.

Potrebna kuhinjska oprema:

  • Tava
  • Štednjak
  • Tanjur

Sastojci:

  • Jaja (količina po volji)
  • Malo ulja
  • 1 - 2 komada kruha

Najlakše je pripremiti jaja tako što ćete ih prvo razmutiti u tanjuru, a zatim ispržiti u tavi sa malo ulja (ako je tava teflonska dovoljno je samo nekoliko kapi ulja). Ne morate odvajati žumanjak, jer je tvrdnja da on povećavaju kolesterol odavno prevaziđena (kod većine ljudi).

Jačina ovog obroka će ovisiti od toga koliko jaja stavite, pet jaja imaju oko 450 kalorija, 30 grama proteina, 35 grama masti i vrlo malo ugljikohidrata. Zato ih možete jesti s kruhom. Ovo je najprostija verzija obroka (definitivno nisu jaja na francuski način), ali uvijek možete dodati još nešto kako bi jelo bilo ukusnije: sir, vrhnje, umake...

Ukoliko nemate tavu pri ruci, jaja možete i skuhati. Samo što će vam biti potrebno nešto više vremena. Međutim, ako ostajete nekoliko dana, možete odjednom skuhati veću količinu jaja i jesti ih tjekom narednih dana (do tjedan dana uz čuvanje u frižideru).

#3 Tunjevina s rižom


Vrijeme pripreme: 20 minuta

Cijena: oko 15 kuna

Ovaj obrok je najbolje jesti za ručak ili večeru, budući da je malo jači obrok.

Potrebna kuhinjska oprema:

  • lonac za kuhanje

Sastojci:

  • ¾ šalice riže
  • Konzerva tunjevine

Najbolje je da priprema ovog obroka započne noć prije, ili nekoliko sati ranije. Prvo properite rižu (dok voda u kojoj se nalazi ne postane prozirna), a zatim ostavite rižu nekoliko sati u vodi da nabubri.

Ako se niste sjetili ostaviti rižu da odstoji, nego je kuhate odmah, nema veze - samo će biti malo tvrđa.

Po nekim istraživanjima, kažu da je najbolje sipati pet puta veću količinu vode. Dakle, ako ste stavili ¾ šalice riže, dodajte tri + ¾ šalice vode. Kuhajte rižu oko 12 minuta nakon što voda proključa, a zatim je ostavite još par minuta da odstoji. Ocijedite višak vode, sipajte u tanjur, dodajte konzveru tunjevine i ručak je spreman!

Koju rižu koristititi? Integralna riža se duže kuha i malo je tvrđa, a ako smatrate da obična bijela riža nije zdrava, kupite rižu obogaćenu vitaminima.

#4 Nudle


Vrijeme pripremanja: 10 minuta

Cijena: manje od 10 kuna

Ne kaže se bez potrebe da su nudle šampion studentskih domova. Ovaj obrok je veoma lako spremiti, a pritom je jeftin i ukusan. Nudle definitivno nisu najzdraviji obrok na svijetu, ali su sigurno zdravije od index sendviča - bijeli kruh i parizer.

Potrebna kuhinjska oprema:

  • Manja posuda za kuhanje

Sastojci:

  • 300 ml vode
  • Nudle

Obično na pozadini ambalaže piše način pripreme. U posudu za kuhanje sipajte 300 ml vode, sačekate da proključa i dodate nudle. Kuhajte ih oko 4 minuta, a zatim sačekate da se ohladi. Pazite da vam prilikom otvaranja pakiranja ne ispadnu vrećice s uljem i začinima u vodu.

Možete kupiti nudle različitih okusa. Ako ne volite ljuto, nemojte dodavati vrećicu chilly začina. Jedno pakiranje može biti malo za jednog odraslog muškarca, pa slobodno dodajte još vode i skuhajte dva.

#5 Užina - salata od povrća


Vrijeme pripreme: 10 minuta

Cijena: oko 15 kuna

Možda zvuči jednostavno pripremiti salatu, ali to opet ovisi od vrste salate i sastojaka koje ćete koristiti. Za našu salatu koristit ćemo samo ono povrće koje se lako sprema i ne zahtjeva puno truda.

Potrebna kuhinjska oprema:

  • Zdjelica

Sastojci:

  • 1 rajčica
  • 1 mrkva
  • 1 krastavac
  • Zelena salata

Zašto baš ovo povrće? Zato što ih je najjednostavnije spremiti. Čak ne morate ni da ih gulite (ali ih u tom slučaju dobro operite). Ako biste dodali, primjerice kupus, morate kupite cijelu glavicu, pa vam je potreban rezač, a ne možete jesti kupus salatu bez ocata i ulja...

Znači, dobro operete navedeno povrće, isječete ga na komade, po mogućstvu posolite i dodate maslinovo ulje (ako ga imate). Ne morate imati ni dasku za sječenje, a nakon obroka je potrebno samo ispereti zdjelu.

Ukoliko biste iskoristili ovaj meni za cijeli dan, na svih pet obroka biste potrošili oko 5€, što bi vas koštalo gotovo isto kao porcija girosa. Ovi obroci vam neće otkriti nove čari kulinarstva, ali predstavljaju odličan način kako se hraniti na putovanjima. Novac koji ste uštedjeli iskoristite da počastite sebe tradicionalnim obrokom regiona koji posjećujete i napravite nove uspomene. Dobar tek!

Izvor fotografija: Pixabay.com

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.