Moj profil
Načini pripreme obroka za sebe i obitelj  (1)
Načini pripreme obroka za sebe i obitelj  (1)

Načini pripreme obroka za sebe i obitelj (1)

Priprema obroka u izolaciji ne mora biti stresna. Iskoristite situaciju kako biste s obitelji proveli kvalitetno zajedničko vrijeme, no vodite računa o unosu kvalitetnih namirnica. U nastavku donosimo nekoliko smjernica za pripremu obroka za sebe i čitavu obitelj.

Napravite plan kupovine

U čitavoj europskoj regiji u ovo vrijeme zabilježeni su slučajevi prekomjerne kupovine. Stoga je pri kupovini važno uzeti u obzir vlastite potrebe kao i potrebe drugih. Dobro je procijeniti što svatko od nas ima u kući te planirati kupovinu. Možda će se osjetiti potreba za kupnjom velike količine hrane, ali svakako treba razmisliti i iskoristiti ono što već postoji u smočnici, kao i najprije iskoristiti hranu s kraćim rokom trajanja. Na taj način može se izbjeći otpad iz hrane i omogućiti drugima pristup onoj hrani koja im je potrebna.

Vodite računa o trajnosti svježih namirnica

Najprije se preporuča koristiti svježe sastojke i one koji imaju kraći rok trajanja (svježi proizvodi, posebno voće, povrće i mliječni proizvodi sa smanjenom masnoćom).

Sigurnost hrane preduvjet je sigurne i zdrave prehrane. Ključna načela dobre higijene hrane uključuju održavanje čistih ruku, kuhinje i posuđa, odvajanje sirove i kuhane hrane, posebice sirovo meso od svježih proizvoda, te temeljito kuhanje hrane.

Smrznuto i konzervirano voće i povrće također se može prikladno koristiti u dužim vremenskim razdobljima i često ima sličan hranjivi profil kao i svježa hrana. Da bi se izbjegao otpad iz hrane, potrebno je razmisliti o zamrzavanju ostataka hrane za neki drugi obrok. Kruh se također može zamrznuti, u komadu ili narezan na kriške.

Pripremajte domaća jela

Tijekom redovnog svakodnevnog života, mnogi pojedinci često nemaju vremena za pripremu jela od kuće. Provodeći više vremena kod kuće, sada imamo mogućnost pravljenja onih recepata za koje ranije nismo imali vremena. Iskoristite bogatstvo slobodno dostupnih informacija i eksperimentirajte sa sastojcima kojima se može pristupiti, vodeći računa o principima pravilne prehrane.

Sigurnost hrane na prvom je mjestu

Sigurnost hrane preduvjet je sigurne i zdrave prehrane. Jedino sigurna odnosno zdravstveno ispravna hrana je zdrava hrana. Prilikom pripreme hrane za sebe i druge, važno je slijediti dobre higijenske postupke kako bi se izbjegla kontaminacija hrane i bolesti izazvane hranom. Ključna načela dobre higijene hrane uključuju održavanje čistih ruku, kuhinje i posuđa, odvajanje sirove i kuhane hrane, posebice sirovo meso od svježih proizvoda, te temeljito kuhanje hrane. Slijedeći ove preporuke mogu se spriječiti mnoge uobičajene bolesti koje se prenose putem hrane.

Tekst nastao u suradnji Coolinarike i sektora za  Istraživanje i razvoj, Podravka d.d.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.