Moj profil
Cijeđeni sokovi - zdravlje iz agruma
Cijeđeni sokovi - zdravlje iz agruma

Cijeđeni sokovi - zdravlje iz agruma

Zimi je imunitet jedna od važnijih stvari o kojoj moramo voditi računa, a najbolje ga je pokušati osnažiti prirodnim putem uz pomoć voćno-povrtnih sokova.

Zima je razdoblje čestih prehlada i bolesti povezanih s imunitetom pa nije ni čudno kako se čini da svi oko nas pričaju o tom čudesnom i važnom imunitetu i kako ga ojačati u svrhu smanjenja pojave bolesti.

Sokovi su odličan način kako se u svrhu poboljšanja imuniteta može povećati unos hranjivih tvari i aktivnih komponenti.

Vitamin C se nekako uvijek nametne kao prva i najvažnija hranjiva tvar o kojoj treba voditi računa kada govorimo o imunitetu, a sreća naša je u tome da je i zima razdoblje citrusa koji zaista obiluju ovim antioksidansom.

Hranjive tvari za očuvanje imuniteta

On naravno nije jedini važan za očuvanje zdravlja zimi već trebamo voditi računa o cjelovitoj prehrani kako bi se osigurao adekvatan unos svih esencijalnih hranjivih tvari. Prvenstveno treba od vitamina spomenuti A, D i folat te od mineralnih tvari željezo i cink. Naravno postoje i mnogobrojni nutrijenti i aktivne tvari koje nalazimo u namirnicama poput meda i primjerice češnjaka, a koje svojim djelovanjem također doprinose boljem radu i zdravlju imunosnog sustava.

Kako prehranom poboljšati imunitet?

Iako bi zapravo tijekom cijele godine trebali hranom osigurati sve hranjive tvari i kvalitetne nutrijente koji će doprinijeti snažnijem imunitetu, zima je svakako doba kada se prehrani u tu svrhu treba pridati dodatna pažnja. Povećani unos voća, povrća i začina je svakako važan i značajno će doprinijeti svrsi. Današnji način života, broj obroka u danu i jednostavnost priprema obroka, sve igra ulogu u količini voća i povrća koje možemo unijeti u organizam. Stoga nam je potrebno na brz i jednostavan način maksimizirati unos voća, povrća i fitonutrijenata (snažnih aktivnih tvari koji pomažu očuvanju imuniteta), a to postižemo upravo konzumacijom voćno-povrtnih sokova. 

Voćno-povrtni sokovi i imunitet

Voćno-povrtne sokove možemo pripremiti na dva načina, cijeđenjem ili blendanjem u multipraktiku odnosno tzv. „smoothie makeru“. Važno je znati da cijeđenjem voća (i povrća) gubimo prehrambena vlakna dok njihovim blendanjem ona ostaju sačuvana. Cijeđenjem voća se također povećava koncentracija šećera pa samim time i ukupna energetska vrijednost konačnog proizvoda. Također ukoliko se pripremaju isključivo voćni sokovi (bilo da su cijeđeni ili pripremljeni u multipraktiku), ponovno imamo veće količine šećera i kalorija.

Stoga je puno bolje kombinirati sezonsko voće i povrće zajedno kako bi se dobio sok koji obiluje hranjivim tvarima s adekvatnom ukupnom količinom energije.

A što je sa začinima?

Brojni začini poput cimeta, đumbira, papra, bosiljka i kurkume sadrže aktivne komponente koje uvelike doprinose imunitetu pa ih je uputno uključiti u pripremu sokova kako bi se dodatno obogatila prehrana. Papar i cimet posjeduju antimikrobne i antivirusne sastojke, kurkuma i đumbir antiupalne, a bosiljak antioksidativne. Mogu se upotrebljavati i u svježem obliku (đumbir, češnjak i bosiljak) ili u sušenom obliku gdje i mali dodatak u sok može značajno utjecati na okus i sastav.

Prijedlozi voćno-povrtnih sokova  

  • crvena naranča, cikla, cimet
  • limunada s kurkumom
  • naranča, mrkva i đumbir
  • grejp, mrkva, celer, papar
  • špinat, bosiljak, jabuka, đumbir

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.