Moj profil

Sjeverna Afrika i Bliski istok

Zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka odlikuje spoj mediteranske i arapske kuhinje, tvoreći prepoznatljivu orijentalnu kuhinju – prepunu mirisa, životopisnih boja i jakih začina. Različiti utjecaji, trgovci, osvajači i doseljenici kroz povijest su oblikovali jedinstven i nadasve primamljiv svijet egzotičnih jela opojna mirisa.

Geografski položaj

Iako postoji više različitih geografskih definicija, Sjeverna Afrika najsjevernija je regija afričkog kontinenta koja obuhvaća primjerice Alžir, Egipat, Sudan, Tunis, Libiju, Maroko i Zapadnu Saharu, dok se pod Bliskim istokom podrazumijeva područje sjeveroistočne Afrike i jugozapadne Azije na kojem se prostiru Sirija, Libanon, Jordan, Izrael, Palestina, Turska, Irak, Iran i primjerice Afganistan.

Povijesni utjecaj na kuhinju

Iako područje sjeverne Afrike i Bliskog istoka čine brojne različite kulturne i etničko-jezične skupine i narodi, pa su tako i prehrambene navike njenih stanovnika doista različite, kuhinja ovog područja ima i mnogo zajedničkog pa je primarno orijentalna, vrlo začinjena, bez obzira radi li se o krepkim ili slatkim jelima. Razvijala se vjekovima pod različitim utjecajima, primjerice arapske i mediteranske kuhinje, ali i navika onih koji su je pohodili, brojnih trgovaca, osvajača i doseljenika iz različitih dijelova svijeta. Primjerice, u kuhinji sjeverne Afrike najsnažnije se osjeća utjecaj Otomanskog carstva, dok su prehrambene navike Bliskog istoka osim povijesnim okolnostima i podnebljem snažno uvjetovane i vjerskom pripadnošću njenih stanovnika.

Osnovne karakteristike kuhinje

Kuhinja sjeverne Afrike vrlo je raznolika i ukusna te se ovisno o području temelji na obrađenoj pšenici, primjerice cous-cousu i bulguru, mahunarkama, leći i slanutku, te povrću i voću, ali i mesu, ribi, plodovima mora, te najčešće janjetini i ovčetini. Meso se često priprema sa svježim i sušenim voćem, datuljama, bademima, maslinama, sušenim grožđicama i marelicama. Jedu se i salate od povrća kojem se dodaje i voće. Sva su jela, bilo krepka ili slatka obilno začinjena začinima poput mente, šafrana, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira. Najpoznatije jelo ovog područja je tabuleh koje može biti predjelo, malo jelo, prilog i glavno jelo, a sprema se od bulgura (prethodno kuhane i obrađene pšenice) te mesa i povrća, najčešće rajčica, luka i mrkve, a začinjava maslinovim uljem, limunom, mentom i peršinom.

U istovremeno sličnoj, ali i različitoj kuhinji Bliskog istoka također dominiraju bulgur, cous-cous, leća, slanutak te različito povrće i voće. Jela su vrlo začinjena, pa se koristi šafran, čili, kurkuma, menta, korijander, kardamom, kumin i njihove mješavine poput karija i harrise. Osim što se često pirja, meso, najčešće janjetina, ovčetina i piletina se peku i na roštilju. Vrlo su omiljeni i svojevrsni pirei, namazi od povrća, primjerice slanutka (hummus) i patlidžana (babaganous). Okus vrlo začinjene hrane često se ublažava mliječnim proizvodima, primjerice jogurtom te sirom pečenim na roštilju. Osobito su omiljene slastice od tankog, tankog tijesta punjene orasima, bademima i pistacijima koje su vrlo, vrlo slatke.

Zanimljivosti

  • u želji da iskaže posebnu počast, primjerice u Maroku će domaćin svojim gostima servirati svečano jelo imenom pastilla, lisnato tijesto punjeno sjeckanim mesom goluba i pastom od badema, začinjeno lukom, cimetom, paprom, šafranom i šećerom te posuto šećerom u prahu.
  • na ovom području je jedno od najsvečanijih jela khouzi, cijelo janje s glavom, punjeno pilićima nadjevenima rižom, lukom i grožđicama, koje se peče tako dugo dok meso ne otpadne s kostiju, nakon čega se najvažnijem gostu servira najcjenjeniji dio ove pečenke, janjeće oči.
  • hummus pire od slanutka i tahini paste od sezama, najraširenije jelo ovog podneblja ujedno je i jedno od najstarijih, a po hranjivoj vrijednosti svojih sastojaka i jedno od najzdravijih jela na svijetu koje se sprema već više od 7 000 godina.
  • u nekim dijelovima ovog područja, na svadbama te proslavama u povodu rođenja sina servira se mechoui, cijeli ovan pečen na roštilju na štapu ili u udubini u zemlji koji se nakon pečenja u cijelosti iznosi i servira na svečanom stolu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.