Moj profil

Ponešto drugačiji Božić

Na naše veselje već se vjekovima ponavlja ista božićna bajka. No, zanimljivo je da u nekim podnebljima postoje i drugi, ne manje lijepi, božićni običaji.

Primjerice, dio badnje večeri je u Finskoj rezerviran ne samo za zajedničko uživanje u sauni, već i odlazak na groblja, na kojima se pale svijeće i ostavljaju vijenci od borovine.

U Češkoj roditelji s djecom odlaze na obližnje rijeke u koje bacaju male šarane poklanjajući im život, slaveći tako rođenje malog Isusa.

U Švedskoj se jelke osim uobičajenim nakitom ukrašavaju i zastavicama, a domovi s mirisnim lončanicama zumbula. Badnjak pak tradicionalno započinje okupljanjem cijele obitelji pred televizorom na čijem su programu već desetljećima Disneyevi filmovi.



Australci ne slave Božić u toplini svojih domovima, već na vrelini ljetnog sunca. S dekicama i korpama s hranom i napitcima odlaze na plaže i u parkove, na koncerte, na kojima pale svijeće, pjevaju i plešu.

Iako nije njihov blagdan i Japanci vole Božić. Najčešće ga proslavljaju u domovima uz brdo piletine i slastica s jagodama, koje se pri povratku s posla kupuju u samoposluživanju ili fast-food lancima. Osim u domovima, Božić se slavi i u restoranima u društvu s kolegama s posla ili u dvoje, s najdražom osobom.

Zanimljivo je da se u Indiji ne ukrašavaju jelke, već stabla banana, a na prekrasnom zelenom otoku Madagaskaru se zbog očuvanja prirodnih ljepota, jelke ne mogu ni sječi, ni kupiti, ni ukrašavati, pa se kite samo one umjetne.

Španjolci umjesto božićnim jelkama domove ukrašavaju bogato okićenim božićnim jaslicama. Jednako tako, djeca ne dobivaju poklone na Božić, već na sv. Tri kralja, uz uvjet da prethodnu večer pred vratima svojega doma ostave kruh i vodu za kraljeve koji su na putovanju u Betlehem.

Slično je i u Italiji, u kojoj djeca također dobivaju poklone 6. prosinca. No, zanimljivo je da ih ne nose sv. Tri kralja, već vještica Befana koja je kraljevima koji su zalutali pokazala put do štalice s malim Isusom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.