Moj profil

Luksemburg

U tradicionalnoj kuhinji Luksemburga koja obiluje raznovrsnim rustikalnim, krepkim i ukusnim te rafiniranim jelima ponajviše se osjeća utjecaj susjednih zemalja, Njemačke, Francuske i Belgije.

Geografski položaj


Luksemburg, jedna od najmanjih europskih država ima površinu od 2586 km2 i oko 450.000 stanovnika. Smještena je u srcu Europe i graniči s Njemačkom, Belgijom i Francuskom. Ima umjerenu zapadnoeuropsku klimu, blage zime i ljeta. Sjeverni dio Luksemburga čine šumoviti brežuljci i brda sa strmim riječnim dolinama, dok južnim prevladava plodno tlo.

Povijesni razvoj


Na području današnjeg Luksemburga živjeli su Kelti, Rimljani i Franci, a kako je oduvijek imao važan geostrateški položaj, bio je pod vlašću mnogih država, Francuske, Belgije te primjerice Njemačke. Od 1867. Luksemburg je nezavisna i neutralna država. Nekad siromašna poljoprivredna zemlja, danas ima razvijenu industriju, bankarstvo i turizam pa njeni stanovnici imaju vrlo visoki životni standard.

Osnovne karakteristike kuhinje


U tradicionalnoj nacionalnoj kuhinji Luksemburga koja obiluje raznovrsnim rustikalnim, krepkim i ukusnim, ali i rafiniranim jelima, ponajviše se osjeća utjecaj susjednih zemalja Njemačke, Francuske i Belgije, a u posljednje vrijeme preko brojnih useljenika i Italije, Španjolske i Portugala.

Luksemburžani su kroz povijest od drugih pokupili ono najbolje te time maštovito obogatili svoje recepte, pa se danas mogu pohvaliti s brojnim izvornim slanim i slatkim jelima koja se spravljaju ne samo u domovima, već i u brojnim restoranima, bistroima i zalogajnicama.


Štoviše, njihova je zemlja pravi raj za domaće i strane gurmane, pa primjerice ima najviše restorana po glavi stanovnika u Europi, od kojih više od desetak ima prestižnu Michelin zvjezdicu. Tradicionalna kuhinja temelji se na kvalitetnom mesu, svježem voću i povrću iz vrtova i plantaža, ali i namirnicama koje dolaze iz šuma, rijeka i potoka.
Uz omiljeno svinjsko meso, svježe ili prerađeno u dimljene suhomesnate proizvode, šunke, kobasice i salame te junetinu i teletinu, omiljena su jela od divljači, zečeva, divljih svinja i jelena te ribe, posebno pastrve, štuke i riječnih rakova.

Uz jela od mesa i iznutrica serviraju se umaci od vina i vrhnja te krepki, zasitni i obilni prilozi od kiselog zelja, graha, krumpira i tijesta od pšeničnog, ali i heljdinog brašna, knedli i okruglice. Meso se prerađuje i u paštete, a uz brojna mesna jela, posebno od suhomesnatih prerađevina, služi se senf te hren spremljen s jabukom. Mnogo je krepkih i gustih juha, variva i gulaša zgusnutih zaprškom od brašna te jela od mliječnih prerađevina, sira, maslaca i vrhnja.

No, osim što vole začinjeno, slano i masno, Luksemburžani vole i slatko, pa spremaju rustikalne slastice i kolače od oraha, sira, meda i pekmeza od voća, posebno od šljiva, pravi su majstori i za izradu finih slatkiša, vafla, torti, kolačića, keksa i pralina od čokolade, marcipana i nougata te primjerice vrhunskog sladoleda. Osim po proizvodnji vina, Luksemburg je poznat i po svojim pjenušcima i pivu te posebno rakijama i likerima od različitog voća.

Luksemburg je pravi raj za domaće i strane gurmane, pa primjerice ima najviše restorana po glavi stanovnika u Europi.

Nacionalni specijaliteti


Boueneschlupp - kiselkasta gusta juha sa zaprškom od mahuna, krumpira i mrkve s dimljenim mesom ili kobasicama uz koju paše pivo; eislecker - šunka dimljena na aromatičnom drvu koja se jede i kuhana; escalope de veau – specijalitet od telećih odrezaka; entrecote – specijalitet od junetine; feierstengszalot - salata od govedine; gromperekichelcher – plosnati popečci od krumpira, luka i peršina; judd mat gaardebounen - dimljena svinjetina s bobom; kachkeis - namaz od sira sličnog camembertu s maslacem, žumanjkom, začinima i senfom; kromperenzalod med wierschdelscha - salata od krumpira s kobasicama; kniddeln - knedle od brašna, jaja, mlijeka, vrhnja, slanine i sira; nessdrepp - kolač od oraha; quetschetaart- male tortice, kolač sa šljivama; staerzelen - knedli od heljdinog brašna sa špekom; tripes a la mode – tripice; tete de veau - specijalitet od teleća ili svinjske glave; thuringer - pečene kobasice koje se prodaju i po ulicama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.